Da li će Crna Gora vratiti BiH dio mora u Bokokotoskom zaljevu?

15
196
Sutorina, bosanski izlaz na jadranskoj obali
Do 1947. Sutorina je pripadala Bosni i Hercegovini, ali je 1947. nakon dogovora Đure Pucara i Avde Hume pripojena Crnoj Gori zajedno sa selima Igalo, Sutorina, Sušćepan, Prijevor, Ratiševina i Kruševice, čija ukupna površina iznosi 75 km²

Avdo HUSEINOVIĆ: Na benzinskoj pumpi Petrol u Igalu, i danas se nalazi kamen međaš, na kome piše Hercegovina. Bosna i Hercegovina ima pravo da traži, zahtijeva i dobije svoja mjesta na moru. Svjedoci smo koliko se Hrvatska i Slovenija grčevito bore za svaki pedalj svojih nedefinisanih granica, posebno onih morskih. Kada je sporna granična teritorija, dogovore se susjedne države u kojim se rješava spor da se formira arbitražna komisija. Ako ta arbitražna komisija ne postigne dogovor, traži se međunarodna arbitraža, tada međunarodna zajednica formira komisiju i njene odluke su konačne. Povratak ovog dijela bosansko-hercegovačkog mora, sa ovom bh. političkom elitom koja održava izuzetno dobre odnose sa nepouzdanim nasljednicima Mile Đukanovića, možda danas izgleda nedostižno.

Mnogi Bosanci i Hercegovci danas ne znaju da Neum nije jedini dio njihove domovine koji zapljuskuju morski talasi. Bosni i Hercegovini vijekovima su pripadala mjesta Igalo, Njivica i Sutorine u Bokokotorskom zaljevu.

Prašnjavi historijski dokumenti svjedoče da je BiH, nakon Berlinskoga kongresa 1878. godine, zadržala dva izlaza na obali Jadrana, utvrđena mirovnim pregovorima u Požarevcu 1718. godine: jedan kod naselja Neum i drugi, na ulazu u Bokokotorski zaljev, u predjelu zvanom Sutorina.

Klek i Sutorina pripali su od 1918. godine Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. To je trajalo do 1921. godine, kada je Vidovdanskim ustavom Jugoslavija podijeljena na 33 oblasti. Enklava Klek i Sutorina pripale su Mostarskoj oblasti. Nakon toga 1929. godine, Sutorina se našla u sastavu Zetske banovine, ali ipak u sklopu Trebinjskoga kotara. Partizanske vlasti nisu na zasjedanju AVNOJ-a raspravljale o granicama. To pitanje otvoreno je u februaru 1945. godine. Sekretar Predsjedništva AVNOJ-a Mile Peruničić predložio je kao kriterij za granice BiH stanje određeno Berlinskim kongresom 1878.godine. Po tom kriteriju Neum i Sutorina pripale bi BiH. Neposredno nakon Drugog svjetskoga rata, BiH je na kartama prikazivana s izlazom na more u Boki kotorskoj kod Sutorine. Granica BiH i Crne Gore u predjelu Sutorine je utvrđena usmenim dogovorima tadašnjih komunističkih moćnika. Đuro Pucar (predsjednik Republike BiH od novembra 1946.god. do septembra 1948. god.), i Avdo Humo (podpredsjednik Vlade BiH od 1945. god. do 1948.god.), u ime BiH, dogovorili su trampu s Blažom Jovanovićem, prvim predsjednikom Vlade Republike Crne Gore nakon Drugog svjetskog rata. Akademik i historičar Vladimir Dedijer je napisao: „Vješti Blažo Jovanović, advokat po profesiji, u toku jednog razgovora ubijedio je Đuru Pucara Starog, pa su Sutorina i Igalo pripali Crnoj Gori, a nova granica, sada sa Hrvatskom, koja je dobila dubrovačku rivijeru, postavljena je na Debelom Brdu“.


Otvorena pitanja Crne Gore i BiH: Rukovodstvo BiH mora zahtjevati povratak svojeg Igala
Ološi koji su uz flašu lozovače trgovali bosanskom zemljom

Đuro Pucar Stari

Dugo su naši stari po istočnoj Hercegovini, nakon ovog nikad halaljenog poklona Crnoj Gori, pričali: „Sreća je da tada nalokanom Đuri Pucaru, Blažo nije zatražio i Trebinje jer bi ga ovaj bez razmišljanja dao“.

Postoji i priča da je tada Pucar, putem jednog običnog telefonskog razgovora poklonio bosansko-hercegovačko more Crnogorcima.

Nešto kasnije, Đuro je naredio da se iz Trebinja u Herceg Novi prenesu katastarske knjige, i spisi iz Gruntovnice atara opština Sutorine i Kruševica. Bez ikakvog obvezujućeg pravnog akta, referenduma ili izglasavanjem u Skupštini, poklonio je Đuro taj komad mora, koji je do tada pripadao Trebinju. Naime, radi se o primorskom pojasu dugom devet kilometara od Igala do poluostrva Prevlaka, koji se protezao od sela Strp i Lipci ispred moreuza Kamenari, do rta Oštro na Prevlaci, odnosno do samog izlaza Bokokotorskog zaljeva na otvoreno more. Teritorijalno je taj pojas obuhvatao području dva manja zaljeva: unutrašnji Risansko-morinjsko-metrički, s trgom i lukom Risan, te selima Strp, Lipci, Moranj, Kostajnica, Kamenari, Bijela, Baošići, Đenovići, Verige, Kumbor, Zelenika i Meljinje, te Hercegnovski sa selima Igalo, Njivice, Topla, te selom i lukom Sutorina. Na postojećem stenogramu, sa tadašnje sjednice Vlade BiH, piše da tadašnji ministri nisu bili saglasni za ustupanje ove teritorije Crnoj Gori, pa je naređeno ministru Vladi Šegrtu da sprovede referendum. Druga Đure je ipak bila zadnja. Referendum nikada nije održan.

Na benzinskoj pumpi Petrol u Igalu, i danas se nalazi kamen međaš, na kome piše Hercegovina. Bosna i Hercegovina ima pravo da traži, zahtijeva i dobije svoja mjesta na moru. Svjedoci smo koliko se Hrvatska i Slovenija grčevito bore za svaki pedalj svojih nedefinisanih granica, posebno onih morskih. Kada je sporna granična teritorija, dogovore se susjedne države u kojim se rješava spor da se formira arbitražna komisija. Ako ta arbitražna komisija ne postigne dogovor, traži se međunarodna arbitraža, tada međunarodna zajednica formira komisiju i njene odluke su konačne. Povratak ovog dijela bosansko-hercegovačkog mora, sa ovom bh. političkom elitom koja održava izuzetno dobre odnose sa nepouzdanim nasljednicima Mile Đukanovića, možda danas izgleda nedostižno, ili?!

Autor: Avdo Huseinović

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

15 KOMENTARI

  • Prvo, selam ili pozdrav za sunarodnjaka “bh dijaspora” i da upitam kako je covjek, i kako podnosi vrucine??? Nema brata dok ga ne rodi majka, majka Bosna i Hercegovina!

   A onda da ovome ivanu kratko odgovorim retorickim pitanjem (ako znas sta je retoricko pitanje)?
   Na osnovu cega ti zakljuci tako kao sto kazes da sam???? I kako ti znas sta je nama dosta, i koliko nam je dosta??? Nebi vise nista da ti pisem, jer necu da se spustam na tvoj nivo, a i ne tangiraju me komentari poput tvog, jer su irelevantni totalno…

   Selam/pozdrav za sunarodnjaka koji zivi izvan BiH (a ne dijasporac-zvuci mi pogrdno taj naziv) i naravno za svu moju bracu Bosnjake u Sandzaku!!!!

   0

   0
 1. Selam za Mostarca, ahh što su se ovi šumski divljaci pohasijali, a ništa bolji nisu ni ovi škutori.

  Poruka za ove tipa škutor, od Neuma pa sve do Boke Kotorske Bosanci se mogu komotno popišati u Hrvatsko more, tu je Hrvatska teritorija veličine autoputa. Historija nas nevara, a i budućnost nije teška za prognozu da će to da se istopi kao santa leda i pretvori u teritoriji Bosne.

  Poruka ovim šumskim divljacima, a jedan od njih je komentariso EU neće muslimansku zemlju u Evropi. Dobro, ako neće EU, sigurno hoće Turska. A samo Historija govori koliko je blizu Turska Balkanu, možda bliža od jake za vratom. Samo vi se oslanjajte na Rusiju i EU….polahko vrijeme će da pokaže svoje zube.

  0

  0
 2. bolje bi ti bilo da brines sto ne mozes preci u zapadni Mostar nego sto drzis lekcije i vredjas,
  nama unitarne Bosne to je realnost, pomiri se sa tim, nema te sile na zemlji koja moze promeniti stanje sa RS i Federacijom, a i da se pripoje 2 sela RS sve jedno je, isti je to narod

  0

  0
  • Lave, ti sto pises meni…
   Necu puno da razglabam s tobom, ali da ti kazem samo par stvari. Ja imam stan i na zapadnoj strani Mostara, i na istocnoj strani Mostara. Pa gdje se zateknem u izlasku i gdje mi bude blize, u taj stan i svratim da nocim. I nikad vise nemoj da mi nebulozne komentare pises, jer nema smisla da odgovaram na njih.
   Drugo, imam prijatelje Hrvate i s kojima se rado druzim, i sa kojima sam imao trenutke koje ni brat sa bratom nema… Pokazalo se medjusobno prijateljstvo hiljadu puta.
   Trece, ukinut ce vam se Sumska prije ili kasnije, pa makar i novi rat morao biti. Ovako ne ide, a i nece niti ici. Upravo sam citao veceras pisca Dervisa Susica (ako znas ko je to), a veoma je blizak u pisanju sa Ivom Andricem (za njega si cuo vjerovatno-zahvaljujuci valjda Emiru Kusturici-drugacije nebi sigurno) i gdje Dervis Susic govori, citiram: “Mnogo sta je narode na ovom tlu (misleci na BiH) razjedinjavalo, obicaji, tudjinski interesi i uticaji, vjere, ali i sjedinjavala ih je nuznost zajednicke sudbine, istog krova nad glavom, istog podneblja. Uprkos svim silama razjedinjavanja, koje su samo povremeno i privremeno uspijevale, ali nikad, srecom, trajno i zauvijek, narod koji zivi na ovom tlu od pamtivljih vremena nije se dao obmanuti u saznanju da je put samo jedan, onaj koji vodi zdruzenosti i napretku, te i svima njima pogledali u ledja.” Kraj citata! (citat se odnosio na BiH od srednjeg vijeka pa do danas).
   Ne zelim vise nista pisati, jer ako imalo pameti imas, ovo bi ti trebalo biti dovoljno.

   P.S. obrazuj se malo i nemoj vrijedjati krajnje primitivno! Nije to uredu.

   0

   0
   • kad smo kod vredjanja, ti si taj koji vredja, a ako sto mislis da si nesto obrazovan i pametan, to misljenje zadrzi za sebe
    opet bi da ratujete, pa NE MOZETE UNISTITI JEDAN CEO NAROD da bi Bosna bila unitarna
    mnogo je krvi proliveno da bi se vratilo na nesto sto nije moguce
    PS ne bi se pise odvojeno

    0

    0
 3. Selam mojoj braci,

  Vidi, vidi, Srba sto su se uzigrali. Jedni bi pripojili Sutorinu RS, a drugi je nebi dali nizasta! Vidi ovoga Spasketa sto se izrazava neprimjereno, cccccc… A Vasilije, sanja nedosanjane sne, on bi jos i Trebinje u Crnu Goru… Mogu samo da se nasmijem na idiotske komentare i pokusati objasniti neke stvari, mada su objasnjene u tekstu gore.
  Spaske, slobodno ti Federaciju nazivaj Pederacijom, mi nemamo nista protiv toga. Niti Hrvatima odgovara Pederacija, a niti nama Bosnjacima-nas interesuje samo cijelovita, jedna i jedina BOSNA I HERCEGOVINA. Jedino dravne istitucije mogu predati tuzbe, zahtjeve, anekse na ugovore medjudrzavne, i sve ostalo, pa isto tako ce i u ovome slucaju biti, i pripast ce drzavi BOSNI I HERCEGOVINI, a ne Sumskoj kao sto bi ti zelio.
  Mi imamo toliki “apetit” da su nam puna usta Bosne i da se izuvamo kad ulazimo u nju.
  Pa kaze:
  “Bosna, da prostiš, jedna zemlja imade i posna i bosa, da prostiš, i hladna i gladna,
  i k tomu još, da prostiš, prkosna od sna.” itd.
  (Mak Dizdar)
  Mislim da sam ti dovoljno objasnio s ovim sta sam htio reci. Sve se moze ravnati, i porediti pa ce isto tako i Surotina pripasti BiH, jer je ilegalno uzeta…

  A ovaj Vasilije, sto iznosi uvrede, ponasa se kao da je more njegovo, i jos vrijedja muslimane. A to sto prvi put cuje da je taj dio mora bosansko-hercegovacki, to ga ne tangira nimalo. To sto je neobrazovan i sto je zaostao za knjigama, neinteresuje ga. More je njegovo licno, i on raspolaze s njime.

  Zakljucak, priblizava se kraj tiraniji od strane neprijatelja BOSNE I HERCEGOVINE, i vas dvojica nimalo se necete pitati kad bude arbitraza EU odlucivala o vlasnistvu i pripadanju mora, jednoj ili drugoj DRZAVI. Levati jedni idiotski.

  Selam mojoj braci sirom svijeta, gdje god bili, da ste mi zdravi i veseli…

  0

  0
 4. HAHAHAHAHAHAH,jel moguce ovo?Cu igalo nekad bilo hercegovacko!Jes mozda prije 500 godina,a za ovo prvi put u zivotu cujem.Dosta vam je i neum da ne sirite muslimanska govna po nasem moru.Trebalo je i trebinje pripasti crnoj gori,isto ka i skadar u proslosti,al jbg…

  2

  0
 5. Да,Европа нема преча посла,него ће да шаље комисије да утврђују да ли две селендре припадају Црној Гори или Босни.Не замлаћујте више народ са глупостима и крените нешта да радите конкретно у интересу свих

  1

  0
  • Budalo nepismena! Pa Sloveniju ti porediš sa pederacijom BiH. Pederacija BiH neće ući u EU narednih hiljadu godina kakavi ste divljaci i varvari. Evropa neće muslimansku državu u svojoj zajednici, tako da ti je najbolje da se vratiš u Tursku, tursko kopile.

   1

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.