Da je Avdo Međedović nosio francuzicu, vjerovatno bi i  Francuzi rekli da je Avdo Francuz, a Alija Đerzelez, francuski mitski junak!

20
60

Slikovni rezultat za avdo međedović

Piše: Faruk Međedović

 

Predsjednik albanskog udruženja “Kosovo za Sandžak” Ismet  Azizi (albanski  Šešelj), je historiju modnih trendova Bošnjaka  i njihovih  tradicionalnih pokrivala  za glavu, zloupotrijebio u najodvratniju i najprljaviju propagandu, koja ima za svrhu,  negiranje   identiteta Bošnjaka, kao i njihovog  porijekla, kulture i nacije.  Ismet  Azizi, bezobzirni falsifikator, opasni manipulator, koristi jedan detalj: fotografiju, legendarnog  Avda Međedovića sa ćulahom na glavi, da bi time obmanuo istraživače  sa   prestižnih nacionalnih i međunarodnih instituta, i izdoktrinirao albanske studente i širu albansku javnost. Milman Pary, najveći lingvista dvadesetog soljeća, posjetio je Avda Međedovića juna – jula mjeseca, 1934 u Bijelo Polju,  i time jednom za svagda, na najelegantniji mogući način razriješio do tada nerazrješivu enigmu, Homersko pitanje. Da se Avdo slika sa ćulahom na glavi, bio je Parryev nagovor, a Avdo je imao respekt prema americkom istraživaču, te nije mogao, a da ne ispuni Parryu želju. Eto, taj je detalj sa albanskim ćulahom, išao u prilog manipulantu Aziziju, kojim sramno obmanjuje albansku i internacionalnu kulturnu javnost, a da nije nikada u svome životu pročitao ni slova, od preko stotinu hiljada stihova Avda Međedovića. Danas kada gledamo stare slike iz ranijih vremena, vidjet ćemo dovoljno fesova i turbana, ćulaha, koje su nosili naši bošnjački pretci. Kao i francuzica: neko vrijeme naši su je Bošnjaci  nosili i  uvijek zvali beretkom, što i jeste njeno autentično ime. Na francuskom se zove berét, na engleskom beret, na njemačkom pak Baskenmütze. Ona se tokom Francuske revolucije proširila po cijeloj Francuskoj, a kasnije je tokom Španskog građanskog rata stekla internacionalnu popularnost. Inače je ostala veoma omiljena među ljevičarima do današnjeg dana. Po toj logici, da je Avdo, kojim slučajem tada nosio francuzicu,  onda bi on bio Frncuz ili bi ga čak neki  prozvali i ljevičarem, jer je beretka bila simbol naginjanja ljevici. Moguće je da je i ćulah, neko vrijeme  postao moda u  sredinama, kod seoskog  stanovništva koje je  bilo većinski bošnjačko – muslimansko, pa je time i postao nezvaničan muslimanski način odijevanja. Ali Avdo Međedović je bio “sui generis”, kao što je “sui generis”, bila i ostala nenadmašna bošnjačka epika, koja niti je albanska, srpsko/crnogorska, ili hrvatska, već čisto bošnjačka i to od kapitalnog značaja za svjetsku kulturu i književnost.

O Avdu, je Albdert Lord profesor Harvardskog Univerziteta, i autor čuvenog djela o Avdu i njegovoj epici “THE WEDDING OF SMAILAGIC MEHO” govorio: “da je Avdov moralni ton njegovih pjesama čisto izvoran, bošnjački. Njegov ponos na priče o slavi Turskog carstva u danima Sulejmana, kada je Bosna i Bošnjaci bili njegova brava i njegov zlatan ključ, je duboko iskren, bez osjećanja ratobornosti i šovinizma. Za Avda veličina carstva bila je u moralnoj snazi i posvemašnjoj lojalnosti bošnjačkih heroja iz prošlosti, više nego u snazi njihovih ruku. Ove karakteristike Avdovih pjesama, kao i iskreno nevjerovatno uživljavanje u osjećanja  drugih ljudi, buja i iz njega kao samog pjevača.On nije bio samo “čuvar tradicije”, – Avdo je bio bošnjačka tradicija.

Tako je govorio Albert Lord, o Avdu Međedoviću, i to je najbolji odgovor svim Azizijima, da upamte za sva vremena, da je Avdo bio najveći bošnjački a i najveći svjetski pjesnik. – Izgleda da ovih dana je i te kako popularno postala trampa teritorija, razgranicenja, prisvajanja, nagodbi, pa je vjerovatno i Azizi ponešen tom euforijom, naumio da idući ruku pod ruku sa ekstremistima, šovinistima iz okruženja, koji negiraju sve što je bošnjačko, nebi li nam napakostio.

Red je na bošnjačke akademike iz Sandžaka kao i predstavnike BNV, da reaguju na Azizijeve podvale i laži. A, ja bih ovu moju reakciju na  Albansko udruženje “Kosovo za Sandžak” koje najavljuje za 8. septembar simpozijum u Albanološkom institutu u Prištini a koji ima za cilj preimenovanje Avda Međedovića u albanskog stvaraoca završio stihovima nenadmašnog Avda:

” Poviše se alajli bajraci

zatrupaše daulbasi carski

pisnu zila, udari borija,

a zakuca sitna mehterija.

Zapevaše na čifte Bošnjaci.

Pukoše him čiftom venednici”.

 

 

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

20 KOMENTARI

 1. Nema nikakviv razloga, ama absolutno nikakvih razloga za razvoj takvog diskursa, posebno izmedju dva bratska naroda (bošnjaka i albabaca). Ćovjek ima pravo da se izjasni onako kako se bolje oseća, bilo u etničkom, verskom ili ćak polnom odečanju. Ćak mislim da je ova tako reći “svadja” ima miris iz beogradskih kuhinja u cilju što veće podele albanaca i bošnjaka koji su istih korena (proućite istoriju malo dublje ali ne mora tako dublje – makar od 1840-50 godine). I ova zabluda oko severa kosova nije ni za trepću ni za gazivodu il kojekakve srpske genocidske pizdarije, nego da onemogući prirodno reintegraciju, zbliženje i spajanje dva bratska naroda (bošnjaka i albanaca), tako da ne bi genocidska srbija izgubila geopolitićku važnu poziciju za njih, jer sandzak je most izmedju bosne i kosova, i skratio bih put srbije prema crnoj gori. Zato srpski fašizam laje ludaći protiv samo njih tako zvanom projektom ” velike albanije”, da plaši susede i vrši pritisak na medjunarodnu zajednicu, jer upravo ovde je taj link koji njima ne da da mirno spavaju.
  Sdruge strane, poredjenje gospodina Azizija sa Šešeljom je nonsens i nemam komentara, setimo se samo njegovog pulena (sadašnjeg predsednika -gebelsa) koji je rekao ne tako davno (devedesetih) da za jednog srbina ubićemo trista muslimana. A ko su muslimani, pa naravno bošnjaci i albanci.
  Na komentarima sam primetio da ste pominjali i jedan od najcenjenih abanskih pesnika Esata Mekulija, koji je puno godina pisao na albanskom pod pseudonimom (Sat Nokshiqi) da bi izbegao zatvor i nasilje srbske (rankoviceve) krvničke milicije. On je naravno pisao i u tadašnjem takozvanom srpko-hrvatskom jeziku jer se školovao na tom jeziku, jer više škole na albanskom jeziku nije bilo u to vreme, il bolje reči nije bilo dozvoljeno, ko što su turci nikad nisu dozvolili škole na albanskom jeziku, a škole u srbskom su dozvolili ćak od 1844. Zamislite, velika porta je dozvolila srpske škole čak i u prestonici (istambulu), a albancima onemogučila isto i u svojim autoktonim vekovnim ognjištima. Nažalost takve su istorijske ćinjenice. I to je jedan od razloga asimilacije i izgubljenja etničkog identiteta. Da završim sa rećima Hasan Mekulija dugogodišnji profesor kniževnosti Prištinskog Universiteta (inaće rodjeni brat Esat Mekulija), koji je studentima uvek govorio da bošnjaci i albanci su dva jaja iz jedne kokoške.

  0

  0
 2. Ne bih se slozio sa izlaganjem u ovom clanku. Kao prvo prof. Azizi je veliki prijatelj Boshnjackog naroda jer boshnjaci jesu u majoritetu iliri koji su se u etnickom smislu slavizirali u periodu prodora slovenskih plemena na Balkan jos od 7 -10 vijeka se potiskuje ilirski-Albanski jezik. Boshnjaci u BiH su dakle iliri koji su bili u hibridnim odnosima sa slovenima koji su nadirali na Balkan. Sto se tice Boshnjaka i Crnogoraca svi oni su u majoritetu ilirskog-Albanskog porijekla. Dakle prof Azizi samo ukazuje na kreativnost ilirskog etnosa jer je naucno dokazano da je i Homer ilirskog porijekla i tu spoznaje moze da uoci svaki istoricar koji poznaje Ilijadu i istoriju Balkana u antickom dobu. Ocekujem da doticni Medjedovic shvati da su Medjedovici ilirskog porijekla od Rovcana koji jesu slavizirano ilirsko pleme. Zakljucno bih samo pojasnio da je Sandzak oduvijek bio deo Albanskog vilajeta i izvorno pripada Albansko ilirskoj civilizaciji. Naucite Albanski pa onda studirajte konfiguraciju prezimena na Balkanu…tek onda mozda shvatite sto sta.

  0

  0
  • Nije tacno da je Sandžak oduvijek bio dio Albanskog vijaleta.

   Novo Pazarski Sandžak je bio dio Bosanskog Pasaluka sa Kosovskom Mitrovicom 500 godina od sve do Berlinskog Kongresa kad je Osmanski hilafet izdao Bosnu Austro-Ugarskoj,
   Tek onda je se Sandžak pripoio Kosovskom vilajetu i tu je bio jedno 30 godina.

   Vec 1373 godine je dio Sandžaka bio pripojen Kraljevini Bosni i zato su danas Bošnjaci tu vecina i danas dan,

   Sto se tice Ismeta Aziza on na Albanskoj televiziji govori da su Bošnjaci Sandžaka asimilirani Albanci. Toje isto kad Seselj govori za Bošnjake da su Srbi jer negira Bošnjački narod.
   Tu ja nevidim prijateljstvo nit postovanje.

   1

   0
  • Samir, ne komentarisem, nikada komentare, ali bez obzira ko stoji iza Profila Samir, sam je komentar izazovan, tako da nijesam mogao odoljeti, a da ti ne odgovorim, mada ga ne nalazim posebno impresivnim. Sto se tice genetickog porijekla ili kako neki kazu podrijetla, bilo kojeg naroda, nacije, po meni bi najbolje bilo, da citav ljudski rod, spozna svoje korijene, ili identitet, kroz stihove jednog velikana perzijske umjetnosti:
   ” Svi smo djeca jednog oca
   I stvorovi istog Tvorca
   Pod nebeskim istim svodom
   Zedj tulimo istom vodom”. – a uporiste za takvu spoznaju, nalazimo, u filozofsko/teoloskim, ontoloskim, kosmoloskim, na posletku i logickim argumentima, u sve tri monoteisticke religije, jer s obzirom na to da svemir ocituje neopisivo divan dizajn, mora da postoji i Bozanski kreator. Ali do takve sveopste spoznaje ljudskog roda, nece doci, sve do sudnjeg dana.
   Primjecujem, da ste opsjednuti istrazivanjima genetickog porijekla i rezultatima genetickih analiza, na osnovu kojih tumacite geneticko podrijetla Albanaca, Bosnjaka, Crnogoraca i drugih, sto je zaista interesantno. Obzirom, da se ovo podrucje brzo razvija i stalno se pojavljuju nova istrazivanja, vjerujem, da ce te doci zajedno sa prof. Ismetom Azizijem, do nekih senzacionalnih otkrica. Iskreno, da priznam, nisam se nesto detaljnije bavio navedenom tematikom, tako da malo znam o “HAPLOTIPOVIMA” koji su pronadjeni u uzorcima iz Sandzaka, Bosne, Crne Gore, te i sam ne znam kojem haplotipu zapravo pripadam: predgermanskom (sjevernjackom), balto-slavenskom, germansko, indo-iranskom!? Ali iz tvojih i iz Azizijevih teza o genetickom porijeklu Bosnjaka, nazire se perfidna i podmukla autonegacija Bosnjaka kao nacije. Od etnickog porijekla Bosnjaka, danas u ovim i ovakvim okolnostima, za mene je mnogo vaznija kategorija – Bosnjaci kao politicki faktor- narod/nacija. Samir, kada budete konacno shvatili da mi Bosnjaci kao Nacija, treba da imamo zajednicku teritoriju, tlo, zemlju kao kolijevku zivota i garanciju opstanka, svoj jezik, nacionalne ustanove (porodicu, tradicionalne obicajne ustanove, tipicno etnicke, kulturne ustanove) i drzavu sa sistemom polickih institucija i tijela, onda neces osjetititi potrebu da te prof. Azizi prisvaja.
   Nacija, potice od lat. nasci, sto znaci biti rodjen, a mi smo se Bosnjaci kao nacija u ovom zadnjem ratu, morali iznova radjati, a to nas je skupo kostalo. Treba da znas, da smo mi Bosnjaci citav dvadeseti vijek zivjeli pod maskom, koju su nam nabili srpsko-crnogorsko-hrvatski hegemonisti, i to su smisljeno izveli: prvo su nam ukinuli nacionalni identitet Bosnjak, pa onda bosanski jezik, pa su nam izmislili muslimansku naciju, a posto u svijetu nepostoji muslimanska nacija, tako ne postoji ni muslimanski jezik. Da nam je ostalo narodno/nacionalno ime Bosnjak, bilo bi logicno da mi kao nacija imamo jezik koji ce se zvati bosanskim, a onda na bazi svega Toga, imali bi i svoju drzavu.
   Mi Bosnjaci, necemo vise nikada ulaziti u bilo kakve veliko srpsko/hrvatske, albanske ili bilo cije Projekte.

   S postovanjem
   Medjedovic Faruk

   0

   0
 3. Azizi je falsifikator isto koliko su to i Francuzi..jer nema tog doktora knjizevnosti koji je doktorirao na Sorboni [ a ne sErboni kako Deretic laze] i na temi HOMER slijepi pjesnik a da nije morao procitati i Avda Medjedovica.samo ludak moze uporediti profesora Azizija koji se pita da li je Avdo bio Albanac porijeklom i priznaje da je on pjevao o Bosni i Bosnjacima i ratnog zlocinca Voju Seselja koji bi da kolje zahrdjalim kasikama..Avdulah Zeneli je stvarna licnost ziv covjek cije je ime takodje bilo objavljeno..
  To sto svi svojataju AVDA je dokaz njegove velicine jer on i pripada cijelom dunjaluku..dokazao je da je slijepi pjesnik Homer postojao..
  Sto niko osim srba ne svojata i krade Matiju Beckovica na pr…Kad su akademici iz SANU preveli par Matijinih pjesama na engleski o psecoj svadbi ,ceranju [medju psima] kamenu za pod glavu,i jos gluplje fasisticke izjave o tome kako je ubijati Slovence isto sto i ubijati Foke ili delfine strani knizevnici su se pitali da li je taj covjek tj Matija uopste normalan…i je li njegove tzv pjesme pisao u ludnici…

  0

  0
 4. Ja mogu da shvatim, falsifikatora Ismeta Azizija, ali mi je neobjasnjivo, da mnogi Bosnjaci, neupuceni komentatori, se lijepe na notorne lazi Azizija, kao musice na svjetlost. Oni niti poznaju stvaralastvo Avda Medjedovica, niti njegovu biografiju. Bezobrazno i provokativno tvrde, da se je otac Avda Medjedovica zvao Zejnil, kada mi svi Bjelopoljci, najbolje znamo ko je bio Avdo, i da se njegov otac zvao Husein, od koga je Avdo ucio umjetnost epskog pripovijedanja. Zalosno je koliko se samo Bosnjaka samoinicijativno zeli albanizirati a da ich na to Niko ne prisiljava. Izgleda da se radi o krizi identiteta, a identitet, prededen sa grckog, kao i sto je grckog porijekla, znaci vjeru u BOGA. Nesto nije u redu. Nemamo mi Bosnjaci nista protiv Albanaca, Srba ili ostalih, ali smo naravno protiv falsifikovanja nase kulture, umjetnosti i najzad protiv bezobzirnog prisvajanja i pljackanja, naseg nacionalnog i duhovnog bogatstva.

  0

  0
 5. Avdov se otac zvao Husein Medjedovic, a ne Zejnil,kako ti kazes. Husein je bio takodje epski pjesnik, i ucenik cuvenog pjevaca COR HUSA. Oprosti, ali nema falsifikata i kradje tudje duhovnost, zasto protiv Azizija moze biti podnijeta i krivicna prijava. Avdo je bio Bosnjak i bosnjacki velikan, ali nikada albanski.

  0

  0
  • Da se krivicne prijave mogu tako podnositi onda bi Nemanja Kustiroglu trebao da odgovara krivicno a i Jovan Deretic jer je posrbio cijeli dunjaluk..pa nikom nista..Avdulah Zeneli je stvarna licnost ziv covjek Albanac i profesor koji je govorio o Avdu.dio teksta je isjecen i izvadjen iz konteksta..To sto Albanci svojataju Avda je jako pozitiivno.Avda svojataju i Grci i Francuzi i AmerIkanci..

   0

   0
 6. Dok su srbi terorisali Kosovo mi BOSNJACI za njih nismo ni postojali osim kao izdajnici poturceni srbi ili neka vrsta stoke..A kad nam braca Albanci dadose pravo da se slobodno izjanimo na popisu ispade da nas ima vise od 30.000 Podatak je iznijela Duda Balje..Da nije pritisaka iz srbije i otvorenih prijetnji paljenja nasih lokala po srbiji srpskih para tj socijalne pomoci penzija itd bilo bi nas skoro isto koliko i srba.srbija vrsi veliki pritisak da se BOSNJACI izjasne kao Goranci..oni placaju naseg Nemanje Kustiroglu tj Orhana Dragasa..Orhan se javno zali Beogradu kako njegov lavez vise niko ne slusa i da sve vise laje za sve manje para.
  Albanci i Bosnjaci su braca…Rahmetli AVDO je s PONOSOM nosio culah bas kao sto je i Efendija Mustafa Ceric to uradio na KOSOVU
  ESAD MEKULOVIC MEKULLI je sebe smatrao Bosnjakom isto koliko i Albancem bas kao o nas najveci heroj Acih Efendija Hadziahmetovic
  Najveci BOSNJAK i BOSANSKI JUNAK DJERDJELEZ ALIJA je s ponosoim govorio da je porijeklom Albanac DJERDJ ELEZ

  0

  0
 7. cetnicima iz SANU je svejedno da li je AVDO bio Bosnjak ili Albanac..oni jednako mrze i jedne i druge..Ali na svaku mogucnost da se braca Albanci i Bosnjaci zblize i bolje upoznaju oni dobiju slom zivaca,Jer znaju da ako se Bosnjaci i Albanci ujedine genocidni projekat o velikoj srbiji pada u vodu.srbofasisti su rat u Bosni izgubili cim su se Bosnjaci i Hrvati ujedinili..
  Albancima i Nijemcima hvala sto prevode citaju i uce Avdinu epsku poeziju o Bosni i Bosnjacima

  0

  0
 8. Avdo Zejnila Medjedovic je nosio culah cijelog zivota kao i brojni Bosnjaci a Albance je smatrao bracom..Ni Vilman ni Parry nikada nisu nagovarali Avda da stavi culah i da se tako slika…Ali jesu da stavi sajkacu po nagovoru Beograda i da umjesto rijeci Bosnjak ubaci rijec srbin sto je Avdo odbio.Avdo je odbio velike pare koje mu je SANU nudila da se posrbi i da posrbi njegove pjesme i zato je umro kao puki siromah.
  Hvala gospodinu AZIZIJU Albancima i Nijemcima koji prevode citaju i uce besmrtna Avdina dijela tako da se i Svabe i Albanci mogu upoznati sa nasim Bosanskim Homerom..
  Alija Djerdjelez je bio [Djerdj =Gjergj Elez -Elezi]i Bosnjak isto koliko i Albanac..i podjednako je volio i jedne i druge..bas kao sto je predsjednik Kosovske Akademije nauka i najveci Albanski pjesnik ESAD MEKULOVIC -MEKULLI bio Bosnjak isto koliko i Albanac..jednako je volio oba naroda i oba jezika ..i zato je stvarao na oba jezika Albanskom i Bosanskom [tzv srpsko Hrvatskom].
  Da je Rahmetli Avdo ziv ponosio bi se time sto se njegova dijela proucavaju na Harvardu..Ali jos vise time da braca Albanci i Nijemci prevode citaju i napamet uce njegovu poeziju o Bosni i Bosnjacima na Njemackom i Albanskom..
  Avda niko ne moze da otme Albanizuje Gernanizuje ili posrbi..to je nemoguce jer Avdo pjeva o Bosni Bosnjacima i nasem junastvu i slavnoj historiji..

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.