DPS potpisala pred Referednum autonoman Sandžak!

9
10

Južni Sandžak– Potpredsjednik Bošnjačke stranke, Hazbija Kalač saopštio je da je DPS, u sporazumu potpisanom uoči referenduma sa BS, pristao da Sandžak bude prekogranična regija.

“I to je bio ključni razlog i garancija Bošnjacima iz Sandžaka da je suverena Crna Gora moguća, a da se istovremeno sačuva Sandžak. Bez Sandžaka, Bošnjaci nikada ne bi podržali suverenu Crnu Goru, a bez toga ona danas ne bi bila to što jeste, kazao je Kalač “Vijestima”.

On je prvi političar iz Crne Gore koji je javno i eksplicitno podržao ideju o prekograničnoj autonomiji Sandžaka, koju ovih dana zastupa glavni muftija u Srbiji Muamer Zukorlić.

Kalač je rekao da su DPS i njen predsjednik Milo Đukanović prije četiri godine prihvatili uslov BS i da su prema potpisanom sporazumu obavezni da podrže Sandžak kao prekograničnu regiju.

“Mi smo po pitanju Sandžaka oslonjeni na državu Crnu Goru, na njen demokratski kapacitet, jer smo kao narod doprinijeli njenom stvaranju. Prirodno je da, kao kooperativan faktor stabilnosti Crne Gore, očekujemo da se pitanje Sandžaka kao prekogranične regije rješava uz podršku Crne Gore u demokratskom ambijentu. BS po ovom pitanju ne želi ishitreno djelovati jer je proces demokratskog ozdravljenja Balkana neophodan uslov stvaranja Sandžaka kao prekogranične regije”, ocijenio je Kalač.

On je istakao da iz BS nijesu mogli da se čuju stavovi da je Sandžak zakašnjela ideja ili ispričana priča, te da su se Bošnjaci o teritorijalnoj državnosti izjasnili na referendumu o nezavisnosti Crne Gore.

“Mi smo zadovoljni što je neko iz srbijanskog dijela Sandžaka “legao” na našu priču. Priču o Sandžaku kao prekograničnoj regiji mi imamo kao jedan od osnovnih političkih ciljeva. Od te priče nikada nijesmo i nećemo odustati. Ona je utemeljena u svim našim dokumentima i predstavlja osnovno političko ishodište bez kojeg bi Bošnjačka stranka bila besmislena kao politički projekat. Sandžak kao prekogranična regija je neminovnost, to je osnovni politički mehanizam stabilnosti Balkana. Toga smo duboko svjesni i na tome gradimo našu politiku”, naglsio je Kalač.

On je rekao da je BS svrstavanjem u suverenistički blok 2006. godine bošnjačkom narodu i svojim biračima poslala preciznu i jasnu poruku u kojoj je podržala nezavisnu Crnu Goru sa Sandžakom kao prekograničnom regijom. Kalač je podsjetio da se na promotivnom skupu suverenističkog bloka u Bijelom Polju, predsjednik BS, Rafet Husović okupljenima obratio poznatom rečenicom „Sandžak je za nas Bošnjake naša avlija“.

Kalač naglašava da prekogranična regija “svakako podrazumjeva autonomiju dijela Sandžaka u Crnoj Gori i autonomija srbijanskog dijela Sandžaka, na osnovu međudržavnog sporazuma Crne Gore i Srbije, sa najmanje jednom zajedničkom institucijom tipa vijeća”: “Vijeće bi imalo određene nadležnosti u dijelu predlaganja odgovarajućih zakonskih rješenja, kako prema nacionalnim parlamentima Crne Gore i Srbije, tako i prema parlamentima sandžačkih opština. Zatim, prenošenje određenog broja pitanja iz nadležnosti nacionalnih sudova na Međunarodni sud pravde u Hagu, sve u cilju ostvarivanja posebnih prava u ovoj regiji”.

I dalje ovdje neki žele da dominiraju nad drugima

Potpredsjednike stranke, na čijem čelu je ministar bez portfelja Rafet Husović, smatra da će se za Sandžak izjasniti svaki slobodan stanovnik Sandžaka jer je to oblast spajanja dviju država i u interesu je svih građana, bez obzira kojem narodu pripadaju, ali i u interesu država Crne Gore i Srbije.

“Sandžak je prvorazredno demokratsko pitanje, svojevrstan indikator demokratskog kapaciteta i Crne Gore i Srbije, i kao takvo, uvjeren sam, jedan od uslova evropskih integracija Balkana. Intencija evropskih demokratskih sistema je decentralizacija vlasti.

Na tom pitanju mi ovdje na Balkanu još nismo baš načisto. Prosto, suživot vidimo još kao dominaciju jednih nad drugim, a državu doživljavamo iznad prava građana kao neku svetinju, koja kao da ne proizilazi iz prenesenog suvereniteta građanina, već se doživljava čuvarem teritorije čak i od samih građana.

To se mora mijenjati i ja vjerujem u mogućnost i neminovnost promjena”, zaključio je Kalač.

Samo hoćemo da normalno živimo

Kalač kaže da je cilj da se postigne princip nenarušavanja državnog suvereniteta Crne Gore i Srbije, a da se istovremeno građanima ovog regiona omogući da normalno žive, putuju, rade, trguju… On je istakao da je Balkan po mnogo čemu jedinstven zbog čega i rješenja za regionalizaciju Sandžaka treba da održavaju njene specifičnosti.

”Možda bi se našlo sličnih primjera, poput regije Južni Tirol u Italiji, ali se neće naći čist model koji se može samo prepisati. Bitno je da građani Sandžaka dobiju status koji će im garantovati pune slobode, da se osjećaju kao u svojoj avliji”, rekao je Kalač.

Na sajtu Bicent.com izdvaja se isječak iz sporazuma o saradnji potpisanog između BS-a i DPS-a koji je potpisan 23.03.2006.godine

Tacka 4.

koja se odnosi na Sandzak:

Primjena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi u dijelu najvećih
standarda kao uslov ravnomjernog ekonomskog razvoja Crne Gore. U tom
kontekstu Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu regiju, sa
transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja
Srbije i Crne Gore.

Izvor: Vijesti.me, Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

  1. nije mi jasno zasto admini sajta provociraju, pa su na karti pored izdvojili Kosovo iz Srbije… Mislim da vam ne treba ovakva vrsta ptovokacija… Kao da hocete da izazovete odgovor Srba, pa da se posle kao zalite da vas neko ugrozava…. Inace, to svakom tekstu tj. članku koji sam ovde procitao vidim toliko mrznje prema svemu sto je srpsko da je to neverovatno… Meni samo to nije jasno, zasto? Čemu to? Sta ćete dobiti s tim?

  2. Bas kao sto kaze Tacka 4.

    Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu regiju, sa transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore.

    Pa zar je tako nesto moguce sa Muamerom Zukorlicem ili Seadom Sacirovicem i drugima. Pa oni mrze i svakog Bosnjaka koji ne misli kao oni a ne Srbe, Crnogorce, Albance i ostale.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.