Crna Gora otvorila pet poglavlja s EU-om

0

igor_luksic-promo_0Crna Gora – Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji u srijedu je ova zemlja otvorila pregovore u okviru pet poglavlja.

Uz poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i sigurnost, Crna Gora je otvorila i poglavlja 5 – Javne nabave, 6 – Privredno pravo i 20 – Poduzetništvo i industrijska politika.

Kada su u pitanju najvažnija poglavlja, 23 i 24, ona neće moći biti zatvorena ukoliko Crna Gora ne bude ispunjavala očekivanja iz Brisela i bit će otvorena tokom cijelog pregovaračkog procesa.

Crna Gora će imati obavezu dva puta godišnje, u februaru i oktobru, dostaviti izvještaj vezan uz napredak u pregovorima o poglavljima 23 i 24.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić poručio je nakon otvaranja pregovora s EU-om u novih pet poglavlja da će Crna Gora učiniti sve da ostvari ambiciozni set ciljeva.

Benefiti za Crnu Goru

On je rekao da je u proteklih nekoliko mjeseci Crna Gora bila uspješna u procesu pregovaranja, u kojima je učestvovalo oko 3.000 ljudi, što je trećina administracije u Crnoj Gori.

“Aktivnosti na postizanju prioriteta na agendi EU-a u oblasti vladavine prava i oblasti privrede, odnosno ekonomije, i te oblasti donijeće benefite Crnoj Gori i njenim građanima”, kazao je Lukšić.

On je podsjetio da su poglavlja Pravosuđe i osnovna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, koja čine srž vladavine prava, okosnica novog pristupa u pregovorima i da je Crna Gora prva zemlja s kojom se to primjenjuje.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule ocijenio je da je otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 važan korak u primjeni novog pristupa u pregovorima.

On je rekao da je Vlada Crne Gore pokazala odlučnost i posvećenost reformama koje treba uraditi da bi otvorila ova poglavlja.
Fule je kazao da su poglavlja pet, šest i 20 blisko povezana s poslovnim okruženjem u Crnoj Gori.

“Usklađenost ovih poglavlja pomoći će Crnoj Gori da se uskladi sa svojim privrednim subjektima i ekonomskim operaterima, kao i da doprinese odgovornom korištenju javnih fondova”, rekao je Fule.

Kandidat od decembra 2010. godine

Crna Gora je 29. juna 2012. godine u Briselu otvorila pristupne pregovore s EU-om, a ima status kandidata od 17. decembra 2010. godine.

Crna Gora je prva država s kojom se pregovori vode prema novom principu – među prvima će se otvoriti najvažnija poglavlja, 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i sigurnost, koja će biti otvorena tokom čitavog pregovaračkog procesa i zatvorena na kraju.

Brisel se odlučio za takav pristup kako se ne bi događalo da zemlje ulaze nespremne u EU-u.

Šest mjeseci nakon što su pristupni pregovori proglašeni otvorenim, Crna Gora je 18. decembra 2012. godine otvorila i odmah zatvorila poglavlje 25 – Nauka i istraživanje.

Drugo poglavlje koje je otvoreno i odmah zatvoreno 15. aprila 2013. godine bilo je poglavlje 26 – Obrazovanje i kultura.

(balkans.aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.