30. Januar 2019

Crna Gora

Crnogorska Vlada odustala je, za sada, od odredbe da građani koji ne budu ustali prilikom intoniranja himne plate kaznu do 2.000 eura.

Zakonodavni odbor je podržao prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti u kojem nema te odredbe.

Vlada je u prvobitnoj verziji zakona bila predvidjela to rješenje, ali tekst prijedloga zakona, koji je u utorak dostavljen poslanicima u ovom odboru nije sadržao odredbu o kažnjavaju prilikom ustajanja, navodi Beta.

U međuvremenu je vlast pokušala tu odredbu provući kroz Zakon o javnom redu i miru, koji, međutim, u Skupštini nije dobio potrebnu većinu.

Kažnjavanje za ‘utjerivanje patriotizma’

Odluka ovog odbora znači da je Vlada Crne Gore za sada odustala od tog rješenja i da će se zastupnici na plenarnoj sjednici izjasniti o prijedlogu koji ne sadrži tu odredbu.

Ta odredba oštro je kritizirana u dijelu javnosti, jer se postavljalo pitanje kako će nadležni utvrditi ko nije ustao prilikom intoniranja himne tokom velikih okupljanja, kao što su, naprimjer, sportski događaji, kao i da se ne može na taj način, putem kažnjavanja, “utjerivati patriotizam”.

Zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista bili su nezadovoljni što je Vlada izbacila tu odredbu iz prijedloga zakona.

“Zašto niste predložili da se vrati ta odredba u ovaj zakon kada nije prošlo kroz onaj zakon koji je pao u parlamentu? Zašto mi talasamo, zašto se mi kolebamo ako smo sigurni da Ustavom određeni simboli predstavljaju pravi izbor?”, rekao je zastupnik DPS-a Miodrag Vuković.

Izmjenama Zakona, koje je podržao Zakonodavni odbor, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 20.000 eura za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Da se zastava stalno vijori

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koje vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do 2.000, za fizička lica od 300 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

Zakonom se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova čiji je osnivač država.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles