Crna Gora neće dati status općine Petnjci!?

1

Južni Sandžak – Povodom inicijative o povratku statusa opštine Petnjici, BKZ za Petnjicu daje

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Ovih dana smo svjedoci još jedne prepričane bajke o vraćanju otetog statusa opštine Petnjici.  Proteklih godina, kako u ovom, tako i u  prošlom vijeku, slušamo i gledamo predstavnike državne vlasti, kako od Bihora traže da ih samo “još ovaj put” podrži pa će, konačno, “baš u ovom mandatu” ispuniti obećanje.

Sabirajući sva do sada data obećanja u vezi sa vraćanjem statusa opštine Petnjici, sakupiljenom “podrškom” od sva tri vladajuća politička subjekta,  dolazi se do zaključka  da će na ovom zasijedanju državnog Parlamenta “glatko” biti usvojen Zakon o teritorijalnoj podjeli CG sa ponuđenim amandmanima, i opštini Petnjici, konačno, nakon  54 godine trajuće nepravde, vraćanjem statusa opštine,  biti udovoljeno.  No, ipak, konačno moramo prestati da  sanjamo jer od vraćanja statusa opštine, očigledno je, neće biti ništa.

Državna vlast ažurno radi na tome da kriterijumi budu skoro nesavladivi, čak strožiji i od kriterija koji se Crnoj Gori propisuju za pristupanje u EU. Pojedini zvaničnici vlasti govore kako ne valja da se stvaraju jednonacionalne opštine,  zanemarujući historijsku činjenjenicu da je bošnjački narod pored ostalog i teritorijom utkan u ovu državu. Nije bilo tako davno kada  istima nije smetalo jednonacionalno etničko čišćenje, kada su Bošnjaci, pred državnim terorom, masovno napuštali svoja vjekovna ognjišta.

Podsjećamo da oni koji brigom za ekonomski opstanak opštine Petnjica, kao glavnim argumentom oponiranja ovom legitimnom zahtjevu, zaboravljaju na činjenicu kako su Petnjičani, nakon gubitka opštine, bili prinuđeni da “trbuhom za kruhom” peku zanat opstanka. U nevolji smo se našli rasuti po Evropi učeći zanate, biznis i ovladavajući “standarde”, koje Crna Gora tek sada uči. Bihorci su iz tog razloga u stanju ekonomski održati opštinu i svoj Bihor učiniti prosperitetnim za povratak njegovih raseljenih stanovnika.  Briga za ekonomskim opstankom Petnjice kao samostalne opštine, otkriva političko licemjerstvo i namjeru da se narodu ovog kraja “omogući” da se i dalje raseljava i na taj način izmijeni etnička slika ovog kraja. Sveopšta diskriminacija Bošnjaka u ovom kraju, izražena kroz školski, obrazovni sistem, politiku zapošljavanja, politiku investiranja i razvoja ovog područja, jasno pokazuju da “briga” da Bihorski Bošnjaci ne mogu održati opštinu samostalno, samo otkriva namjeru nastavljanja devedesetih godina započetog procesa promjene etničke strukture stanovništva na ovom području.

Zato, vladajuća gospodo, mislimo da je vakat da uvažite nas Bihorce, da konačno shvatite da je “istekao zakup” obećanjima da se Petnjici vrati oduzeta teritorija,  da konačno uradite nešto konkretno i date taj dugo očekujući evropski signal za ovaj narod, kako obećanja tipa “još samo ovaj put”  nebi postala paradigma za dobro smišljenu političku prevaru cijelog jednog naroda.

Gradsko društvo Bošnjačke Kulturne Zajednice Petnjica

Predsjednik, Almir Muratović

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.