Crna Gora dobija četvrtog operatera

0

thumb.phpCrna Gora – Crna Gora će na tržištu elektronskih komunikacija, uskoro dobiti i četvrtog operatera mobilne telefonije i telekomunikacija, najavljeno je na forumu Infofesta 2013 „Perspektive razvoja elektronskih komunikacija u Crnoj Gori“. 

Ocijenjeno je da realno ima mjesta za još jednog operatera koji bi sadašnji T-com, Telenor i Telekom, koji su u vlasništvu inostranih privatnih kompanija iz Srbije, Njemačke i Norveške, primorao putem konkurencije da rade kvalitetnije i sniže cijene svojih usluga. Čuo se jasan  predlog da Crna Gora treba da ima svog mobilnog operatera, čime bi nestao sadašnji monopol u ovoj oblasti.

– Strategiju donosi Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, to je njihova odluka i po mom mišljenju,  potrebno je uposliti telekomunikacionu strukturu, koja je neosporno veoma velika – rekao je Branko Kovijanić, član Savjeta agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost.

– To znači da je iskorišćenost te infrastrukture velika u ovom trenutku a treba da bude u budućnosti maksimalna i da se novom operateru ponudi korišćenje te infrastrukture. Na predlog Vlade, posljednju riječ, imaće parlament. Poenta je u tome da se maksimalno uposli telekomunikaciona infrastruktura koju posjeduje Crna Gora.

Na pitanje hoće li država da osnuje telekomunikacionu kompaniju u kojoj će imati većinsko vlasništvo, Kovijanić nije dao precizan odgovor.

Na forumu se čulo da se Crna Gora nalazi u eri rastuće digitalne komunikacije, obzirom da je 120.000 domaćinstava uključeno u moderan telekomunikacioni proces. Broj ADSL priključaka, na kraju avgusta ove godine, iznosio je 68.086, od kojih su vlasnici fizička lica 89,43 odsto.

Ukupan broj širokopojasnih priključaka iznosi 88.974, a ukupan broj pri paid i post paid korisnika mobilnih operatora, koji su pristupili internetu tokom avgusta, iznosio je 263.439, od čega je 155.062 koristilo isključivo 3G tehnologije pristupa. Prema podacima Agencije za elektronske komunikacije, na kraju avgusta ove godine, broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori, iznosio je 1.122.658, što odgovara penetraciji od 181 posto.

Ukupan broj priključaka fiksne telefonije, na kraju avgusta iznosio je 169.157 korisnika.

(bosnjaci.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.