CRCD: ‘Beogradska vlast radi na razjedinjavanju Bošnjaka i favorizovanju anti-muftijne frakcije’

3
13
Sjeverni Sandžak – Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) nalazi za shodno da u ovom trenutku sumira manjinsko pitanje u Srbiji skrećući pažnju javnosti na sledeće činjenice:
.
Potencijalni bezbedonosni rizici u regionu potiču iz zahteva Srbije da se obezbedi srpska teritorijalna autonomija na Kosovu. Osim zahteva za teritorijalnom autonomijom Mađara u Vojvodini, i Albanci s juga Srbije, iz Preševska doline (9. marta 2013, Deklaracija svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa), i Bošnjaci u Sandžaku (14. marta 2013, inicijator: Bošnjačka demokratska zajednica) izražavaju isti zahtev. Svi ovi zahtevi se pozivaju na princip reciprociteta sa srpskom teritorijalnom autonomijom na Kosovu.
.
I dalje postoje suštinske razlike u obimu i kvalitetu uživanja manjinskih prava između Vojvodine i Srbije.
U Vojvodini se, generalno gledajući, poštuju prava Mađara, Slovaka, Hrvata, Rumuna, Rusina, Bunjevaca, Makedonaca, Ukrajinaca, Nemaca i ostalih manjina u obrazovnoj, medijskoj, kulturnoj i religijskoj sferi. Nasuprot tome, u centralnoj Srbiji tek se počinje sa uvođenjem nastave na rumunskom (za pripadnike vlaške manjine) i bosanskom jeziku (april 2013). Sporno i dalje ostaje pitanje Rumunske pravoslavne crkve, koja je i dalje izložena diskriminaciji. Takođe, beogradska vlast i dalje radi na podvajanju unutar bošnjačke zajednice i favorizovanju anti-zukorlićeve frakcije.
.
Karakteristično za Vojvodinu u periodu decembar 2012 – mart 2013 jesu, međutim, antimađarski incidenti u Temerinu, Bečeju, Novom Sadu, Srbobranu i Subotici.  Kao odgovor na ove incidente 16. februara 2013. postignut je dogovor ministra policije, g. Dačića i predsednika Skupštine AP Vojvodine, g. Pásztora da se u opštinama u kojima je dolazilo do međunacionalnih incidenata angažuju, po potrebi, i pripadnici Žandarmerije i da se pojača policijska kontrola u sredinama u kojima je povećan broj krivičnih dela radi očuvanja lične i imovinske bezbednosti građana.
.
Ono što je novo na manjinskoj sceni Vojvodine jeste radikalizacija mađarske strane:
1. Neonacisti iz većinski mađarskih mesta Sente i Ade odlazili su u naznačenom periodu u Temerin i tamo izazivali antisrpske incidente.
2. Mađarska ultradesničarska, antisemitska stranka Jobbik osnovala je 2. marta 2013. u Subotici svoju podružnicu za Vojvodinu, na čijem je čelu nastavnik iz Sente Győri Endre.
3. Na skupu mađarskih vođa iz Vojvodine, Rumunije i Slovačke u Martelju (Mártély) u Mađarskoj, 23. marta 2013, čelnik najjače mađarske stranke u Vojvodini, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), g. Pásztor se po prvi put založio za mađarsku teritorijalnu autonomiju u Vojvodini. Takav zahtev SVM nije do sada iznosio u vojvođanskoj javnosti, već su se za njega zalagale ostale mađarske stranke: Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, Građanski savez Mađara i Pokret mađarske nade.
.
15. april 2013.                                                                                          za CRCD
Snežana Ilić
izvršna direktorka

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. srbija rapidno svojom nasilnoscu prema manjinama gura iste u autonomije a potom i u samostalne drzave koje ce se za koju godinu pripojiti susjedima,a samo ih ovi izdajnici tipa prasima i slicnih kostaju i njihove građane da ne kazem budzetske korisnike i opet gube i ovce i novce,umjesto da razgovaraju sa politickim protivnicima i nađu dogovore uvazavanjem razlika a ne posrbljavanjem svega zivog,bg pašaluk je pod?

  0

  0
 2. Potencijalni bezbedonosni rizici u regionu potiču iz zahteva Srbije da se obezbedi srpska teritorijalna autonomija na Kosovu. Osim zahteva za teritorijalnom autonomijom Mađara u Vojvodini, i Albanci s juga Srbije, iz Preševska doline (9. marta 2013, Deklaracija svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa), i Bošnjaci u Sandžaku (14. marta 2013, inicijator: Bošnjačka demokratska zajednica) izražavaju isti zahtev. Svi ovi zahtevi se pozivaju na princip reciprociteta sa srpskom teritorijalnom

  0

  0
 3. Beogradske vlsti su uvijek vodile i vodiće antibošnjačku i antimuslimansku politiku.Svi koji rade u interesu Bošnjaka,Sandžaka i Muslimana uopšte biće na nišanu Beogradsko srpske vlasti.Država će svim sredstvima pomoći svim onim koji se suprostave slobodarskom i patriotskom bloku u Sandžaku te shodno tome nije iznenađujuća satanizacija Sandžačkih patriota i obilato nagrađenje izdajnika Sanžaka i Bošnjaka.
  Neprijatelj moga neprijatelja moj je prijatelj dok prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj.
  Ko slijedi ovaj projekat neće pogriješiti !!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.