Čovijek koji je zvanično prestao da postoji!

0
87

 Tahir ČalakovićTutin – Tahir Čalaković je rođen prije 29 godina u tutinskom selu Draga, a od prošle godine život ga je nanio u Zaječar. Iako ima ličnu kartu, formalno ne postoji!

– Sve je počelo prije dva meseca kada sam otišao u Policijsku upravu u Zaječaru, kako bih podneo zahtev za izdavanje nove lične karte – počinje priču Čalaković. – Kada sam radnici na šalteru predao izvod iz matične knjige rođenih, provjerom podataka ispostavilo se da osoba pod mojim imenom i prezimenom – ne postoji.

Ustanovljeno je da se Tahiru ne poklapa JMBG u izvodu iz matične knjige rođenih i ličnoj karti. Razlika je u poslednje dve cifre koje se razlikuju. Do greške je, izgleda, došlo prilikom prekucavanja brojeva.

– Kada je službenica ukucala broj iz lične karte, izašli su moji podaci – nastavlja Čalaković. – Objašnjeno mi je da moram da izvadim novi izvod i da sa tim dokumentom podnesem zahtev za izdavanje lične karte.

Tahir je istog dana pozvao matičara u svom rodnom selu i dobio obećanje da će ubrzo dobiti izvod.

– Zvao sam opštinske službe u Tutinu i Novom Pazaru. Kako se ništa nije desilo, poslao sam dopis upravnom inspektoru, koji je zadužen za matične knjige, u Ministarstvu pravde i lokalne samouprave – dodaje Čalaković. – Tada zovu iz službe u Tutinu i oštrim tonom me pitaju ko sam ja da im šaljem inspekciju. Kažu da u njihovom sistemu postoji osoba sa mojim JMBG, ali umesto Tahir piše Tamir i da me zbog toga „računar ne prepoznaje“.

PAPIRI PO ZAKONU

Po rečima Šabana Hodžića, matičara iz sela Draga, Tahir je morao lično da dođe i preuzme izvod. Ili da za podizanje dokumenta nekog sudski ovlasti.

– Da bih ja, kao ovlašćeno lice, mogao umesto Tahira da izvadim taj dokument, morao bih da prevalim 60 kilometara u jednom pravcu do Tutina – kaže Hodžić. – U protivnom, činim krivično djelo, ako dokument pošaljem iz Drage. Čalaković će čim ispuni zakonske uslove dobiti izvod.

(Večernje novosti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.