Čović: Spreman sam za novi sastanak, ali mi ne pada na pamet da to bude u kafanama

2
3

dragan-covicSarajevo – Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je na konferenciji za medije kako uopće nije znao da se treba sastati s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u Konjicu, dodajući kako mu ne pada na pamet da se pored institucija BiH službeno sastaje u kafanama.

Čović se javnosti obratio nakon što su predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik postigli dogovor o mehanizmu koordinacije koji je neprihvatljiv za HDZ BiH.

On je kazao da je zadnji put u Sarajevu bio u petak kada je s Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem razgovarao o evropskim integracijama i deblokiranju vlasti u BiH.

Dodao je kako svi zajedno moraju tražiti rješenja i da BiH nema drugog puta od euroatlanskom, a da bi to bilo moguće potrebna je vlast koja će raditi na tome.

Kako kaže znao je da će bit problema s funkcionisanjem vlasti s obzirom da nisu iste stranke u vlasti u entitetima i na državnom nivou.

Što se tiče mehanizma koordinacija istakao je kako je to jedan od ključnih uvjeta EU sa kojim je već bilo problema sa usvajanjem s obzirom na odbijanje ovog mehanizma od strane RS-a.

Na unutrašnjem planu kako je rekao ostalo je puno toga za usaglasiti te se zahvalio Izetbegoviću i Ivaniću s obzirom na to da nije bilo preglasavanja u Predsjedništvu BiH. Rekao je da je na federalnom nivou bilo pregalasavanja čemu smo svi svjedoci.

Kako je kazao s Izetbgeovićem se nije sastao jer nije usaglašen termin, a kako je naveo s njim se nije čuo od petka tako da nije ni imao informaciju da se treba sastati sa delegacijom SDA u Konjicu.

“Ako nam treba marketing u funkciji lokalnih izbora možemo se i to dogovoriti, mada ne bih vezivao složene procese u BiH za lokalne izbore”, rekao je Čović pozivajući sve lidere da se ponašaju krajnje odgovorno.

Čović je kazao kako je glavna zamjerka dogovoru Izetbegovića i Dodik način organizovanja sastanka i zato što je rezultirao dogovorom mehanizma koordinacije koji je mogao ranije bit usvojen.

“Podržavam susrete svih nas međusobno. Dugo smo imali problem kako usaglasiti tekst i šta su nadležnosti. Uvijek smo govorili da se ustav mora poštivati. Primjedbe su da je neko govorio u ime Hrvata, a pitanje je ko”, rekao je Čović.

Kazao je kako se neko pokušao igrati sa mišljenjem treće strane i da je nekoliko stranih diplomata kazalo kako su mislili da su hrvatski predstavnici bili informisani o sastanku. Što se tiče sastanka sa Izetbegovićem kazao je da je pitanje ko se uopće dogovorio da ima sastanak u Konjic i sa kim.

Podršku EU zvaničnika dogovoru Izetbegovića i Dodika prokomentarisao je riječima da nije očekivao nikakvu drugačiju reakciju ako već imamo predstavnika EU za stolom restorana.

“Zašto proglasiti iz nekog restorana da je nešto riješeno? To treba proglasiti iz neke od institucija BiH”, kazao je Čović.

Što se tiče pisma koje mu je uputio Dodik, on je rekao da Dodik apsolutno podržava stavove HDZ-a BiH o uključenju kantona.

Izetbegovićevu izjavu da je riječ o vještačkoj krizi i da je Zakon o igrama na sreću kriv za sve, rekao je da to nema nikakve veze stvarnošću.

“Ne znam zašto neko uz sve probleme pokušava i taj problem staviti na dnevni red. Ne razumijem zašto neko pokušava to pitanje gurnuti u okvire HDZ-a BiH. Nema nikakvog utemeljenja u tome i neko pokušava time skrenuti pažnju sa stvarnih problema”, rekao je Čović.

Kazao je da ključne sastanke ne treba održavati u kafanama i da je to jedan od razloga zašto nije htio razgovarati o sastanku. Podvukao je da garantuje kako neće održavati sastanke u kafanama jer BiH ima svoje institucije.

On je rekao i da je bilo mnogo nesporazuma u vezi s održavanjem izbora u Mostaru te da mu se čini kako neko namjerno opstruira održavanje izbora u Mostaru.

Nije htio komentarisati izjavu Dodika da nema budućnosti u BiH bez tri republike, ali je dodao kako je stava da BiH treba bit organizovati od tri ili četiri federalne jednice. Misli kako BiH neće preživjeti mnoge ispite na putu ka EU.

“Zamislite da sam ja sjeo s Dodikom i dogovorio isti dokumenat. Kakav bi bio odnos javnosti prema tome”, pitao je Čović.

Podsjetio je i “da se neko sjetio i da blokira MMF-a” što smatra apsolutno pogrešnim.

“Ja sam ubijeđen da mi svojim snagama moramo razumjeti da je sve naša odogovornost i da mi moramo sjedati i dogovarati se”, rekao je Čović.

Na pitanje da li postoji parlamentarna većina rekao je i da je dovoljno analizirati odluke Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine BiH te da će se vidjeti kako ona praktično ne postoji.

“To je većina od sjednice do sjednice ili od tačke do tačke dnevnog reda. Bez parlamentarne većine vi ne možete praviti planove. To pokazuje našu neozbiljnost. Sjest ću s Izetbegovićem i dogovoriti to. Mi nemamo parlamentarnu većinu i imamo neozbiljnu vladu. moglo bi se govoriti i o manjinskoj vladi”, rekao je Čović.

Zaključio je kako se boji da je isteklo vrijeme svima u politici s obzirom na to da u našoj državi sve ide sporo i što diskredituje BiH pred međunarodnom zajednicom.

“Pola mandata nam je prošlo šta ćemo reći, šta smo uradili? Možemo mi pričati o makro i mikro rezultatima, ali vidimo svi kako naši ljudi žive”, rekao je Čović.

Podsjećamo, Izetbegović i Dodik su na sastanku u motelu u Istočnom Sarajevu postigli dogovor o mehanizmu koordinacije koji je jedan od ključnih uvjeta da bi bh. aplikacija za članstvo u EU bila kredibilna.

S dogovorom se nije složio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je informisao evropske funkcionere kako je dogovor predstavnika Bošnjaka i Srba o mehanizmu koordinacije bez uključivanja predstavnika Hrvata neprimjeren. Čoviću su u dogovoru sporne tačke 2 i 3 kojima se eliminira participiranje kantona u mehanizmu koordinacije.

Naknadno se s Čovićem složio i Dodik koji je u pismu koje je uputio Izetbegoviću i Čoviću naveo da se slaže s tim da se u mehanizam koordinacije “ugrade” Brčko distrikt BiH i kantoni u Federaciji BiH.

Na drugoj strani iz Delegacije EU u BiH saopćili su da rješenja koja su postigli predsjednici SDA i SNSD-a u potpunosti odražavaju ključne principe koje su sve strane prihvatile tokom prethodnih razgovora o koordinacijskom mehanizmu, a koji podrazumijevaju poštivanje ustavne strukture BiH i donošenje odluka putem konsenzusa, dok istovremeno sprečavaju blokiranje procesa.

(klix)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Čović: Spreman sam za novi sastanak, ali mi ne pada na pamet da to bude u kafanama


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.