Čiplić mora biti smijenjen

1
13
Kenan Hajdarević, narodni poslanik

Nama u LDP je to važno zato što ne možemo da dozvolimo da se ovako ruše zakon i država. LDP je bio naročito angažovan na smirivanju tenzija i rješavanju problema i nećemo dozvoliti da se vrijeđanjem i ponižavanjem svih građana Srbije, podjednako i Srba i Bošnjaka, dovodimo u kontekst koji ministarstvo kreira, pokušavajući da na silu spreči da Bošnjaci budu prestavljeni u skladu sa rezultatima izbora od 6. juna.

Ova opstrukcija može dovesti do teških posljedica, napetosti u Sandžaku i nove diskreditacije naše zemlje, s obzirom da se kršenjem javno preuzete obaveze dovodi u pitanje angažman svih koji su, poput LDP i međunarodnih tijela, uz velike napore i demonstraciju dobre volje pokušavali da riješe problem.

Poslanik ste u Skupštini Srbije. Zašto, po vašim informacijama, nije bilo sjednice Zakonodavnog odbora o članu 98 Zakona o nacionalnim savjetima, koji je dogovoren na sastanku nosioca tri bošnjačke liste, ministra Čiplića i ambasadora OEBS početkom novembra u Beogradu?

– Ministarstvo je prekršilo obavezu koju je na sebe preuzelo pred predstavnicima sve tri izborne liste Bošnjaka i Misijom OEBS, a koja je podrazumijevala da se nadležnom skupštinskom Odboru za zakononodavstvo odmah dostavi na autentično tumačenje sporni član zakona o izborima nacionalnih savjeta. Mjesec dana nisu poslali zahtjev za tumačenje, bezobzirno kršeći dogovor i čekajući da istekne rok za formiranje Bošnjačkog nacionalnog savjeta. Od zgrade Vlade do Skupštine kurir može da stigne za 10 minuta, ali je Čiplić namjerno čekao da istekne rok i nikada nije poslao zahtev. Bez toga Odbor nije mogao da pruži tumačenje koje bi otklonilo sumnju i potvrdilo da je Ministarstvo svojim nezakonitim ponašanjem dovelo Vladu u konfrontaciju sa legitimnim predstavnicima Bošnjaka, kao i nezavisnim regulatornim institucijama koje su u međuvremenu pokrenule tri postupka protiv odgovornih.

Prave pomoći i strategije neće ni biti

Država je najavila ekonomsku pomoć Sandžaku. Da li će to donijeti boljitak siromašnim opštinama tog kraja, a u takve sada i vaš Priboj? – Neće, zato što prave pomoći i strategije neće ni biti. Vlada na ekonomski razvoj Sandžaka gleda kao na još jednu priliku da građanima pošalje poruku da će svi završiti na državnom kazanu, a da svaka pomoć zavisi od spremnosti da pristanu na ponižavajući tretman u kojem vladajuće stranke ljude ucjenjuju učlanjenjem i glasom na izborima.

Obratili ste se i predstavnicima međunarodne zajednice povodom problema oko BNV. Da li ste dobili neki odgovor?

– Ponašanje ministra Čiplića je skandalozno. Miloševiću je trebalo tri mjeseca da prizna izbornu volju naroda na izborima 1996. godine, a Čipliću ni šest mjeseci nije dovoljno. On je otišao korak dalje, pa se otvoreno narugao institucijama ove zemlje, svim njenim građanima, zakonu, ali i predstavnicima međunarodnih organizacija. Mi nećemo odustati, jer se trenutno vode krivični i drugi postupci po prijavama ombudsmana, povjerenice za zaštitu ravnopravnosti i povjerenika za informacije od javnog značaja protiv odgovornih lica iz Čiplićevog i drugih ministarstava. Optužbe su vrlo ozbiljno i neće pomoći to što ministar sada falsifikuje i nalaze nezavisnih tijela. Očekujemo od njih da reaguju i da zaustave to bahato laganje preko novina, sa mjesta gdje se ministar osjeća sigurno i odakle može da obmanjuje već sluđenu i zbunjenu javnost.

Najavljeno je ponavljanje izbora za Bošnjački nacionalni savjet. Zukorlićev BKZ je najavio bojkot tih izbora. Slažete se sa bojkotom?

– Ne dolazi u obzir bilo kakvo ponavljanje izbora. Iz državnog aparata moraju da se uklone svi oni koji su odgovorni za haos i oni moraju biti sankcionisani zbog čitavog niza zloupotreba u postupcima koji su bili dužni da sprovode u skladu sa zakonom. Neka ministar ode u Sandžak, pa neka objasni da je normalno da ljudi iz Novog Pazara, Priboja, Sjenice, Tutina, Nove Varoši, Prijepolja treba ponovo da izlaze na izbore, samo zbog toga što se Ljajiću i Ugljaninu ne dopadaju rezultati izbora i to što se na njima teško izgubili. Tražimo da se odmah promjene kompromitujući propisi na kojima su organizovani izbori i definisanje jasnog poslovnika na osnovu koga će potom formirano veće moći da radi.

Podršku vaše stranke muftiji Zukorliću dio vaših simpatizera i dalje izgleda ne razume najbolje. Zašto građanska LDP podržava Zukorlića?

– Bošnjaci u Sandžaku nisu neprijatelji Srbije. Mi smo zemlja sa tragičnim iskustvima i ne smijemo da dozvolimo da se kroz dizanje neprijateljstva prema jednoj manjini traži kompenzacija za poraz loše nacionalne politike. Muftija jeste vjerski zvaničnik koji je ušao u politiku, ali to nije uradio sada, nego prije 20 godina. Svi znaju da su vjerske vođe u politici već 20 godina. Svako ko kaže da se Zukorlić jučer uključio u nju je licemer. Ugljanin je dobijao izbore tražeći Zukorlićevu podršku, posle toga je to činio Ljajić, predstavljajući se kao alternativa. U međuvremenu su ušli u istu vladu i koaliciju, zaboravili Sandžak, a prema vjerskom lideru koji predstavlja 95 odsto Bošnjaka pokušali da se ponašaju onako kako su navikli u svojom svakodnevnim političkim prevarama. Tako je problem eskalirao, a to je iskoristio Vojislav Koštunica koji je 2007. godine podijelio i pocijepao do tada postojeću jedinstvenu Islamsku zajednicu. Tada je Zukorlić iz džamije, gdje mu je mjesto, istjeran na ulicu na kojoj sada pokušava da riješi problem koji ima.

Više puta ste postavljali poslanička pitanja o različitim temama vezanim za Sandžak: problem mladića koji su diplomirali kriminalistiku u Sarajevu, a ne mogu da se zaposle u Srbiji, status Internacionalnog univerziteta, problem islamskih vjeroučitelja…Da li ste na neko dobili odgovor?

– Jučer sam dobio pismo mladog, obrazovanog čovjeka koji je diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Pazaru. Odslužio je vojsku, kvalifikovan je, ali gdje god se pojavi sa dokumentima dobija odgovor da taj fakultet ”nije priznat”. Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru osnovan je 2002. godine odlukom Vlade premijera Zorana Đinđića i do danas je izrastao u značajan univerzitet, koji pohađa 4000 studenata, sa odjeljenjima u Nišu, Pančevu, Subotici i Beogradu. Taj Internacionalni univerzitet je prije 19 mjeseci krenuo u postupak akreditacije i do danas akreditacija nije završena, odnosno taj postupak akreditacije se odugovlači i čini se da tu postoji politička volja da se ta akreditacija ne dozvoli. Istovremeno, á primjer Državnog univerziteta iz Novog Pazara samo pojačava činjenicu da se tu radi o jednoj vrsti diskriminacije, jer je osnovan 2007. godine u političkoj trgovini Koštunice i Ugljanina. Namjera nije bila da Državni univerzitet bude dopuna već postojećeg Internacionalnog univerziteta, već kao njegova kopija. To je jedini univerzitet na području Republike Srbije koji u svom nazivu ima riječ ľ država. Za akreditaciju je bilo potrebno samo tri nedjelje, dok Internacionalni univerzitet ne može već 19 mjeseci da dobije akreditaciju.

Izvor: SandzakNews.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Diploma Pravnog fakulteta može da se prizna ili ne prizna. To je samo dokaz da je neko završio Pravni fakultet i dobio (ili kupio) diplomu. U tom slučaju, poslodavac, uglavnom državna uprava, zapošljava onoga koga hoće, često na osnovu partijske i/ili nacionalne pripadnosti.

    Međutim, ukoliko bi se prihvatila inicijativa da se pri Internacionalnom univerzitetu osnuje Institut Američkog ugostiteljstva, kuhinjskog & restoranskog menadžmenta, takve diplome bi bile izuzetno cenjene od strane poslodavaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma, ne samo u zemljama zapadnog Balkana, nego i za izvoz u Kanadu, Arapske Emirate, Kraljevinu Sadujske Arabije…, jer, tamo vas pitaju: Šta vi znate da radite? Zavisno od toga, kandidat dobije odgovarajuću radnu poziciju, bez obzira na diplomu, naciju, veru, boju kože, a politiku i da ne pominjem.

    Ne kažem da je to za one koi su se opredelili za buduće advokate i sudije, ali, Šta je ekonomija nego biznis?, i, Šta je pedagogija nego obrazovanje? Karijerno obrazovanje odraslih za ugostiteljstvo talentovanih, bez obzira na stepen njihovog formalnog obrazovanja, koje je učinilo Ameriku da bude ovo što jeste. Da su najbolji radnici, najproduktivniji, najjeftiniji i najprofitabilniji. A ako mogu oni, možemo i mi. Treba samo da radimo onako kako oni rade.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.