Cijene goriva svakodnevno rastu

0
48

Cijene goriva u Srbiji gotovo svakodnevno rastu, pa je samo poslednjeg dana protekle radne nedjelje cijena benzina u proseku porasla za dva dinara. Cena dizela, ali i TNG, mirovala je.

Posmatrajući poslednjih mjesec dana, benzin u Srbiji je u proseku skuplji za 6,5 dinara (BMB 95 i “superbenzini”), dok je dizel porastao za tri dinara. Benzin je trenutno, na većini pumpi, 149,20 dinara za litar, dok je evrodizel do juče koštao 163,40 dinara za litar.

Cijene goriva rastu još od početka februara. Tada je benzin koštao 142,70, a dizel 158,90 dinara za litar. Istovremeno, TNG je pojeftinio za nešto manje od dinar po litru.

– Slične promjene cijena su zabeležene i na tržištima u regionu, tako da je redoslijed zemalja u nedeljnom pregledu cijena Udruženja naftnih kompanija Srbije, ostao gotovo nepromjenjen. I dalje potrošači u Srbiji benzin mogu da kupe po ceni koja je na nivou regionalnog proseka, dok je prosečna maloprodajna cijena evrodizela u Srbiji najviša u odnosu na sve zemlje sa kojima se graničimo.

Zašto je to tako postaje jasno kada se zna da na maloprodajnu cijenu goriva u Srbiji utiče najviše kretanje cijena sirove nafte na svjetskim berzama, kao i međusobni odnos dolara i evra, kao i njihov srednji kurs prema dinaru.

– Na povećanje cijene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i svim zemljama u okruženju uticao je prije svega rast cijene sirove nafte. Trend rasta cijene “brenta” počeo je još pre tri mjeseca, kada je barel ove nafte koštao 50,47 dolara – objašnjava u redovnoj nedeljnoj analizi Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.