CIA povezana sa mučenjem pripadnika Hamasa

0
7

CIA sarađuje s dvije zloglasne palestinske sigurnosne agencije koje muče simpatizere Hamasa u zatvorima na Zapadnoj obali, izvještava Guardian, a prenosi IslamOnline.net.

„Postoji veliki broj pitanja za američku administraciju: koji je njihov cilj, i koja su pravila njihovog angažmana“, stoji u izjavi jednog visokog evropskog dužnosnika.
„Da li oni obučavaju ove organizacije (GI i PSO) prema priručnicima koje je usvojila prethodna administracija, a koja uključuje i potapanje? Da li oni kontroliraju sve, ili su samo svjedoci?“, sljedeća su pitanja koja prenosi Guardian.

Prema izvještajima CIA blisko sarađuje sa dvije organizacije: Preventivna sigurnosna agencija (PSO) i Generalna obavještajna služba (GI). „CIA ove agencije smatra svojim vlasništvom“, izjavio je jedna viši zapadnjački dužnosnik.

Ove dvije agencije su zloglasne zbog mučenja aktivista Hamsa i njihovih simpatizera u zatvorima na Zapadnoj obali.
Između 400 i 500 simpatizera Hamasa je zatvoreno od strane ovih agencija. Prema tvrdnjama međunarodnih grupa za ljudska prava, pripadnici Hamasa i njihovi simpatizeri su podvrgnuti raznim mučenjima u ovim zatvorima.

U njihovim izvještajima stoji da su zatvorenici premlaćivani, prisiljavani da stoje u bolnim pozicijama duži vremenski period, uskraćivan im je san, te su zatvarani u male ćelije da se ne bi mogli odmoriti.

Zatvoreni pripadnici Hamasa se izvode pred vojne sudove, što omogućuje da mogu biti zadržani u zatvoru šest mjeseci bez ikakvih optužbi i prije nego budu izvedeni pred sud. Tri simpatizera Hamasa umrla su u zatvorima Palestinske samouprave.
Haitham Amr, 33-godišnji medicinar, umro je 4 dana poslije zatvaranja. Velike masnice oko njegovih bubrega ukazuju da je pretučen do smrti.

Diplomastki izvori govore da je američki utjecaj na ove dvije agencije izuzetno velik. „Oni se smatraju, kao tvrdi izvor, ‘naprednim naoružanjem u ratu protiv terora’.

Ministar unutrašnjih poslova Palestinske samouprave Sa’id Abu-Ali potvrđuje saradnju sa CIA-om. „Postoji veza, ali nema supervizije od strane Amerikanaca. To je čisto palestinska stvar. Ali, Amerikanci nam pomažu“, kaže on.
CIA također ne negira saradnju sa palestinskim sigurnosnim snagama, ali negira da ne obraća pažnju na zlostavljanje Hamasovaca. Međutim, grupe za ljudska prava smatraju da američka pasivnost u nezaustavljanju mučenja ih čini partnerom u istim.
„Amerikanci ih mogu zaustaviti kad god to hoće“, kaže Shawan Jabarin direktor jedne palestinske humanitarne organizacije za Guardian.
„Sve što trerba da urade jeste da odu kod premijera Salama Fayyada i kažu mu da će od toga napraviti problem…Onda bi se on pozabavio sa ovim pitanjem.“

Izvor: IslamBosna.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.