Četnička iživljavanja kroz masovna silovanja

90
639

Četnički teror u Foči po svojim zverstvima nadmašio je najbolesniju ljudsku maštu. Naročito kad je reč o masovim silovanjima u posebnim logorima gde su se nad ženama i decom iživljavale bradate i pijane srpske patriote. O tome šta se po Foči dešavalo, jedna od žrtava svedočila je nekoliko godina docnije: „Osmi dan su nas odveli u “Partizan” kamionom. Tu sam bila nešto više od mjesec dana. Svako veče su nas odvodili na silovanje. Bilo nas je oko 85 žena, djece i staraca. Više puta je bilo da nas po tri-četiri žene izvedu, i u istoj prostoriji siluju i to po njih više, po 20-30 ih je znalo biti. Tako je bilo sve vrijeme, svako veče su nas odvodili na silovanje i više njih bi silovali istu ženu ili djevojku…“

ISPOVJEST (1): U logoru za žene “Partizan”, u Foči, bila sam zatočena od jula do avgusta 1992. godine. U julu 1992. godine u pet sati ujutro četnici su napali naše selo oko desetak kilometara daleko od Foče. Vidjela sam da je bilo punih pet autobusa četnika, svi u šarenim odijelima, neki sa pokrivenim licima, neki sa maskama, samo se oči vide, a drugi sa crnim trakama preko čela, neki sa rukavicama bez prstiju, neki sa bijelim, a neki sa crvenim trakama. Opkolili su selo, pucnjava je počela sa svih strana. Dok smo bježali, već je troje, četvero kod bajti bilo mrtvo, I. Č. star oko 40 godina, S. K. star oko 37-38 godina, F. O. stara oko 24 godine, nosila je na leđima dijete od dve godine (dijete je ranjeno). Bilo je još puno ranjenih.

Presjekli su nam put i mi nismo imali izlaza. Moj muž i naš sin od deset godina ostali su u šumi, a ja sam sa drugom grupom opkoljena. Tu su nas odmah počeli tući i maltretirati i ubili su devet ljudi (sve civili). Ubistvo su izvršili tako što su iz grupe nas žene i djecu odvojili na jednu livadu, a muškarce sve na drugu stranu. Poredali su ih u stroj i iz blizine od oko dve metra pucali u njih. To je bila velika grupa četnika, ispred koje je njih desetak u streljačkom stroju pucalo na muškarce i tako ih pobili.

 

Više od zločina: Žrtva srpskog silovanja, Bosna, 1992.

PHOTO: Stock

Čula sam lično kad je naredbu dao Z., vojvoda iz Miljevine. Prvo je rekao: “Na stranu žene i djeca, na stranu muškarci”. Kada smo bili odvojeni na tri metra, rekao je: “Ubijajte muškarce”. Utom je zapucalo, mi smo pomagale, vidjela sam kako muškarci pogođeni padaju, a onda su nas potjerali u neke barake radilišta hidrocentrale Buk Bijela. Tu su nas poredali da nas pobiju na jednu obalu Drine, a S. je zavikao: “Nemojte žene i djecu, nisu krivi”. Onda su nas počeli voditi u barake i odmah sve redom žene i djecu žensku – djevojčice, silovati. Najmlađe su bile E. stara 15 godina, D. stara 16 godina, D. stara 15 godina, S. stara 22 godine, Z. stara 22 godine. Ostalo su bile udate žene.

Mene je tu u baraci silovao neki Crnogorac prilikom kobajagi ispitivanja. Također su u baraci silovali još sedam žena. Tog istog jula 1992 godine navečer su nas potrpali i doveli u SŠC u Aladži. To je škola i ja sam sa još oko 50, sve žena i djece, bila u učionici na II spratu od stubišta prva vrata lijevo. Meni je T. oduzeo minđuše, udarajući me nogom. To isto veče počela su i masovna silovanja. To je trajalo od prvog dana do zanjeg dana, svako veče. Dolazile su u noći grupe četnika i odvodili po tri, četri, po dvije, kako kad, nekad dignu sve. U kombi nas potrpaju kao ovce i vode po kućama, stanovima, izgorjelim kućama i tu vrše silovanje, maltretiranja, tuku nas.

Jedno veče su me silovali dok sam znala brojati, njih 10, a poslije sam se onesvijestila i u polubunilu sam osjećala da me fizički zlostavljaju i siluju, polijevali su me vodom i rakijom. To veče, iz sale Partizan odveo me jeDragoljub Kunarac Žaga u neku izgorjelu kuću pod Musalom i on me je prvi silovao pred njih oko 15 srpskih vojnika. Kad je završio rekao je Z.: “Ajde, šta ti čekaš?”. Tako je bila redaljka i ja sam brojala do njih 10, a poslije sam se onesvijestila. Svi su me udarali puškom, a najviše Dragoljub Kunarac, govorio mi je da ću rađati Srbe, da neću više rađati Muslimane.

Osmi dan su nas odveli u “Partizan” kamionom. Tu sam bila nešto više od mjesec dana. Svako veče su nas odvodili na silovanje. Bilo nas je oko 85 žena, djece i staraca. Više puta je bilo da nas po tri-četiri žene izvedu, i u istoj prostoriji siluju i to po njih više, po 20-30 ih je znalo biti. Tako je bilo sve vrijeme, svako veče su nas odvodili na silovanje i više njih bi silovali istu ženu ili djevojku. U „Partizanu“ su silovane: M., B., D., sestra joj E. (16 godina), S. S., Z. Z., a H. H. (staru 47 godina) silovali su nasred sale “Partizan” pred svima i to kada su nas mlađe odveli, a nju našli među ostalim u sali. Rekli su: “Neka i ona zna na leđima ležat”. To je bila grupa od šest četnika, dva su se na njoj izmjenjivala. Djeca i starci su gledali kako je plakala i otimala se. Vidjela je i moja kći, koja je tu bila, a mene su odveli na silovanje. Sve ovo vrijeme dvoje djece bilo je sa mnom u logoru i vidjeli su šta se radi. Nekada su me vraćali sa silovanja ujutro, nekada u podne svu pretučenu, crnu, da me nisu prepoznale žene na vratima. Djeca su plakala, pomagala, poslije su i djecu fizički maltretirali, a među njima i mog sina.

Tako su i kćerku u avgustu 1992. godine odveli kod SUP-a u neku kuću. Bilo ih je četiri-pet. Kada su mene vratili sa silovanja, zapomagala sam gdje mi je dijete. Tada mi je čuvar logora – komšija pomogao i spasio je. Nakon pola sata su je vratili. Pričala mi je da su htjeli silovati, ali H. ju je uspio spasiti.

Nas devet, kada smo došle u Novi Pazar, odmah smo otišle doktoru  i trudne su bile: G. G., Z., P. P., B. B., Č. Č., A. A. i sve su u Novom Pazaru očišćene kod privatnog ljekara. Ja nisam bila trudna, ali sam teško oštećenog zdravlja. (Izvod iz izjave broj 10824/96 – Foča).

ISPOVJEST (2): Prema saznanjima Dž., tokom jula mjeseca 1992, u zgradu gdje je nastanjena, u više navrata su dolazili predstavnici SJB Foča i odvodili njenog muža i komšiju radi zakopavanja ubijenih Bošnjaka muslimana po okolnim mjestima. Zakopavanje ubijenih Fočaka vršena su u naselju Šukovac, Patkovina i u Tekiji. U Šukovcu su zakopali jedan leš nekakvog mještanina sela Điđevo, u Tekiji leš jedne žene, a u Patkovini dva leša, jedan starije žene i jedne maloljetne djevojčice, koje su poginule u jednom kombiju, koji je iz Điđeva za Goražde vozio nekoliko žena i djece. Tom prilikom ranjeno je još četvoro djece, a vozač odvezen u bolnicu i na putu do nje preminuo. Na ovaj kombi pucali su pripadnici “Srpske vojske” i četnici, drugi detalji u vezi sa ovim još nisu poznati.

Silovanja pod maskom patriotizma: Foča, mesto najstrašnijih zločina

PHOTO: Stock

Juna 1992. godine oko 21. 30 kod Dž. u stan je došao Janko Janjić Tuta sa još dva nepoznata četnika od kojih je jedan vjerovatno iz Foče, jer ga je vidjela na dan polaska za Skoplje u automobilu zajedno sa Janjićem. U njen stan su upali nakon što su još nekoliko stanova nasilno otvorili. Odmah po razbijanju vrata na njenom stanu, upali su u sobu i jedan četnik, inače Janjićev vozač naslanja pištolj na sljepočnicu Dž, a Janjić i drugi drže njenog muža A. na nišanu automatskih pušaka. Njihov mali četverogodišnji sin spavao je na podu. Pitali su A. kako se zove i nakon što im je odgovorio, naredili su mu da izađe iz stana. Dok su A. izvodili, Janjićev vozač je pitao Dž. da li se plaši. Nakon par minuta začula se rafalna paljba.

Oko 22 sata T. i četnik sa kojim je zajedno ubio A., vraćaju se u stan i naređuju Dž. da se skine, na šta je ona počela plakati i upitala je: “Brate Janjiću, zašto si baš kod mene došao?”. Janjić joj je odgovorio da je u pitanju njena glava i da ne pruža nikakav otpor, da se ne brani, jer će je u protivnom morati ubiti. Dž. ih je molila da je ne diraju, ali oni nisu odustali od svoje namjere. Kada su je natjerali da se skine, Janjić se obratio dvojici prisutnih četnika rekavši da će on prvi i da oni sačekaju. Akt silovanja izvršio je na kauču, iživljavajući se na različite načine. Natjerao ju je na oralni i analni odnos. Sve ovo je trajalo oko jednog sata, uz povremene prijetnje da će je u slučaju pružanja otpora ubiti.

Nakon što je završio, pozvao je jednog od dva četnika koji je bio pod uticajem alkohola, te pošto nije mogao stupiti u seksualni odnos sa Dž. što je pokušavao, pristupio je iživljavanju kroz čupanje za kosu, udaranjem pištoljem po glavi i ugrizanje po ramenima i vratu. Ovog četnika je Janjić nakon pola sata izveo rekavši mu “Vidiš da ne možeš, vodiću te na drugo bolje mjesto”, poslije čega je taj odustao i sa Janjićem izašao iz stana. Po njihovom odlasku ušao je treći četnik, koji je sa Dž. ostao do 6 sati ujutro. I on je Dž. silovao prijeteći da će je u slučaju bilo kakve priče ubiti. Prije odlaska Janjić je zaprijetio da će je ubiti, ako iko sazna za silovanje. Ujutro, oko 7 sati, Dž. je napustila stan i iza zgrade vidjela mjesto gdje su joj strijeljali muža. Leša nije bilo, a ona je krenula po vidljivim tragovima krvi koji su vodili do “Ribarskog restorana”, sa čije je terase leš njenog muža bačen. Leš je ležao u plićaku okrenut prema zemlji. Dž. nisu dozvolili da priđe blizu leša, tako da nije sigurna da li je eventualno zaklan. (Izvod iz izjave broj 1781/93 – Foča)

ISPOVJEST (3): U aprilu 1992. godine Miljevina je bila blokirana barikadama od strane četnika i tada su zaposjeli sve privredne objekte. Sve ovo vrijeme do konca septembra bila sam u kući sa majkom, dva brata i nanom, a oca su mi kao civila uhapsili i odveli u zatvor avgusta 1992. godine. Jednog dana, krajem septembra, mene su odvela trojica gardista obučena u maskirne uniforme, naoružani automatskim puškama, bombama oko pasa i sa noževima na pasu.

Odveli su me u kuću kod Karamana. Tu, uz prijetnju i sa zaplašivanjem sa dolaskom cijele čete, počeli su me silovati. Prvo me silovao Pero Elez, koji me poslije u više navrata silovao. Takođe su poslije dolazili i drugi vojnici srpske vojske koji su me silovali, a među njima znam slijedeće: N. S., jedan Crnogorac iz Pljevalja – zvali su ga M., K. i D., zatim Z. S., D. P., N. B., jedan se nama predstavio, ali mislim da laže, kao Z. T. U toj kući provela sam šest mjeseci gdje sam periodično, nekada dva puta u sedmici silovana, a nekad jednom u mjesecu od strane gore imenovanih četnika.

U toj kući bilo nas je sedam djevojčica i djevojaka. Sve ove djevojke, uključujući i A. (12 godina), silovane su na taj način što su povremeno odvođene u susjedne prostorije u toj kući. Sve te djevojke, po povratku u našu zajedničku sobu, pričale su da su silovane pod pritiskom i prijetnjom, a ja sam vrlo često i čula šumove u sobi i hodniku, koji su upućivali na silovanja i drugih, a ne samo mene (Izvod iz izjave br. 1760/93 – Miljevina-Foča).

Želite da pomognete? Obratite se Majkama Srebrenice
[email protected]


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

90 KOMENTARI

 1. Takvi su nevjernici. Kod njih je obavezno silovanje u ratu, a mi muslimani se bojimo Boga i ne silujemo zene. Muslimani NIKAD nisu silovali djevojcice ili zene. Ako bi doslo opet do rata, nase bi zene najvise stradale, njihove ne bi. Al nema veze, imamo mi sablju, a smrt volimo vise nego vi zivot!

  2

  4
 2. Citam i ne mogu da vjerujem, zar neko moze biti ovoliki monstrum !? Kazu nemoj biti nacionalista, ma šta nemoj !? Svima im treba suditi kantom benzina i šibicom.Kako ima srca silovati ženu na oči dijeteta i muža ?

  2

  2
 3. Tražila bih ja jednog po jednog , dok u meni srce kuca ,pa ako ne njega onda ono što mu je najmilije .Smrt mu ..smrt mi , pa ko dobije a ko izgubi .Ako ništa , a ono da se upamti za buduće . Bošnjakinja se više nikada ne smije osloniti ni nakoga .Ovo je primjer da ona nema nikoga ko bi odbranio njen život i čast .

  1

  2
  • Kunem se velikim Allahom, da se mojim ovako nesto desilo,osvetio bi ih! Medjutim bosanci su navikli da zaboravljaju. Gledam Srebrenicanina u Francuskoj pola mu pobijeno familije a on druguje sa cetnikom koji drzi arkana na telefon-ma zamalo sam ga ubio!

   0

   1
 4. Nekada se mirno zivelo i radilo..Jugosloven bio je cenjen u svetu..a sada,sta je srbin beda,musliman niko i nista beda,hrvat isto beda,koja jos malo nece leba imati jesti,a svi ponosni i gladni…

  1

  0
  • mirno zivelo i radilo velis..!ako je bilo dobro u jugi- sto si isao ..da cistis cipele NJEMACKOM OKUPATORU..Jugosloven!pretpostavljam da si sRbin..I DA TI JE STOMAK …JACI OD GLAVE!ovo je dobra prilika -da izbalansiras -RAVNOTEZU tj.DODJES SEBI..od dobrog Bosnjanina!..ponosni i gladni…to je realnost …jalova sRBINA!!!

   0

   1
  • ma ja vam kazem dok god ima takvih ludaka koji se predstavljaju kao Jugosloveni ponavljace se istorija. Utehu mi daje da vidim i cujem Bosance kako drugacije razmisljaju. A ti Jugoslovenu cekaj opet cetnike kod tvoje kuce, a ne ko kerusa pobeze u inostranstvo kad je bilo najgore i sad trazis Jugoslovenstvo. Mrsss

   0

   1
 5. E ovo je stvarno sramota!Nemogu da verujem da ovako nas narod razmislja.Pa Allah vam se smilovao jel citaste ove izjave ovih neduznih zena kako su stradale od strane cetnika i sva ta deca,stari i mladi.Pa sta mislite vi O LJUDI.Pa zar kod nas u Sandzaku da dodje do rata,nedo dragi Allah,pa zar mislite da bismo mi prosli bolje.Ostavite se ogovaranja o Muftiji,Sulju,Rasimu i skidanja njihovih grijeha,Jel vi vidite kuju mrznju sijete medjusobno,pa zar ovo prilici jednim muslimanima.Verujte da ovo na dobro izaci nece,a tad srbima i nece nesto tesko biti,kad se vi ovako prepucavate i grdite,njima je dobrodoslo.Da nas Allah dz.s. uputi i zastiti od njihovog zla.

  2

  1
 6. Neverovatno je kako ova suljova gamad koriste svaki momenat za svadju sa pravim Bosnjacima.I pored ovakve osetljive teme koja se tice svih nas bez obzira na partisku pripadnost oni bas uporni da sire mrznju medju nama.

  Za ovog sto se predstavlja kao Samir,taj proces u vezi SDA nikad nije zavrsen niti ce biti,a znas li zasto?

  Zato sto se suljo mutavko dogovorio sa sudom u vezi odstete koju je Srbija trebala da isplati sviom ostecenim po 80 000 evra po jednom ostecenom a ti izracunaj koliko su trebali da plate svima njima. njima.Sulejman je preuzeo zadatak da odugovlaci proces i da te pare nikad ne dodju do ovih jadnih ljudi jer se ceka da svi pomru jer je pola vec pomrlo.

  I ne lupaj vise gluposti kad neznas jer vi suljkovi ste uvek neobavesteni i neznate nista koliko telat.Nema omrazenijeg covjeka u Sandzaku od vaseg Sulejmana jer kad je mogao sa Kostunicom najvecim cetnikom, na balkanu onda je i on poput svake fukare!

  0

  0
 7. Koliko samo nebuloza čovjek ovde može pročitati.Aman presaberite se pa tekst govori o silovanju naših sestara od strane Srba.Malo imajte obzira prema nedužinim žrtvama.Ako su ti vaši političari koje vi podržavate išta rekli o ovim događajima neka im služi na čast i njima i vama.Nevidim da Bošnjaci imaju ikakva ljudska prava osim što im još nijesu naplatili vazduh koji udišu(i to će usoro ako se neosvjestimo.Okrenite se i pogledajte gdje nas vodi,ponovo nas vraćaju u smrt,ali sada žive.Neka više na svaki tekst ljaganje Muftije Muamera Zukorlića,ostao je još on koji smije ćafirima reći sve u lice.Vi sljedite Sejdove i Rahmanove zna se kako su oni završili.

  0

  0
 8. – Eto tako…mozete se prodavat nekom pricom,tamo gde vas ljudi ne znaju…,ali tamo gde vas znaju od samog rodjenja…e tu,bato moj,nema prodavanja. Tu si ono sto jesi.

  0

  0
 9. Nihade ovaj tvoj posteni bese u Beograd otvorio kancelariju. Nihade taj vas posteni ce biti isti kao Raim ljajic,zapamti da ce te vi opet kopat oci sa njim kao sto ste sa rasimom,vi se uzdruzite kad treba protiv Dr. SULEJMANA da se borite,pa vam se ucini da ste zavrsili posao,pa ce proc nekoliko vremana i opet ce te se medju sobom pasvadjati,a znas zbog cega?zbog toga sto mi imamo jednog lidera,a kod vas se nezna ko hoce sve da bude lider,kod vas se nezna ko ce koju funkciju da uzme i ko ce vise para da krade,mamer hoce pare za njega i njegovu masineriju,djerlek hoce za njega,ceda JOVANOVIC hoce njemu deo kolaca,a da ne govorim o ovim gmizavcima malim,a mi sve sto uspemo da uradimo mi dajemo narodu na usluzi i naravno stranci SDA,jer sve sto je dosad uradjeno zasluzna je SDA na celu sa Dr.Sulejmanom Ugljaninom,pa cak je i tu muamerovu privatnu zajednicu on formirao,cak i nesto vise postavio,je i tog mamera za muftiju,ali covek skrenuo s a puta,pa smo mi morali da reagujemo da nas nebi sviju nas povikao za sobom u ambis!!!!!!!!!

  0

  0
 10. U Tutinu nikad nije imao ni jedan dobar protivkandidat Kucevicu i ostalima,jedina opozicija je bio onaj hadalj Mujo Mukovic koga narod nesto nije hteo da prihvati verovatno Tutinci znaju zasto,a sto se tice buducih izbora sada se radja prava patriotska partija na celu sa postenim Mirsadom Djerlekom pa ce biti prilike da se potakmicimo a do tad ce ova SDP otici u zaborav a i oni su toga svesni.

  0

  0
 11. Taman posla da manje vrijede,nego sam dao konstataciju kako ste se vi uvjek oslanjali na Pazar,dok bi ove izbore izgubili da vam nije bilo glasova iz Sjenice i Prijepolja,ja cak imam i informaciju da ste u sjenici istJeravali ljude sa birackih mjesta,samo da bi punili kutije,mnogo ste gore pokrali,ZATO JA KAZEM DA OVI IZBORI TREBA DA SE PONOVE!!!!!!!!!!!!!!!

  0

  0
 12. – Mirza_ Muhtija je vjerovatno pod sifrom “Vezir 2″…posto mu se Ceric,tako kaze onaj u onoj knjizi,vodi pod sifrom “vezir 1”. Ma,ne brini Mirza…imace tu jos “vezira i vezircica”,poput ovog Senka…i tako njima slicnih…kojima su svi krivi danas,jedino Milosevic Slobodan bio dobar. Videces mirze ove danas sto anjvise laju…kada pocnu “ispadat na spiskove”. Sve je to ta banda spijunska.

  0

  0
 13. – Senko_ Taj proces je zavrsen,protiv 27 Bosnjaka,ne protiv 25. Dakle,zavrsen je…a medju tih 27..gde je Muamer? Dakle,nemam potrebe sa tobom da se natezem…To i ako je nesto za ove sto ti kazes,to je nesto drugo,ili je resavano po zalbi. Ono sto su bili hapseni tih 27 clanova SDA…,to je zavrseno jos prije2-3 godine. E sad,ja se sa tvojom patologijom ne mogu i ne zelim nosit.
  – Miki_ Da tebi Muamer od Orlja nije babo? Jesi li mu ti od prve ili od ove druge zene? Siguran sam da od jedne jesi…jel tako kako ti pricas,tako vaspitava Muamer djecu,i jos po nekog Bosnjaka. Dakle…Pozivam i tebe,kao i Emira_ i Murata_…ostavite ovde brojeve telefona,i ja cu vas pozvati…A to lajanje…to kod Muamera tamo.
  – Dakle,reci mi od koje zene si mu ti dijete..ili si mozda neko njegovo kopilje…Hajde reci..jer samo te je on tako mogao vaspitat.

  0

  0
 14. Ja stvarno neznam ko moze onog lazova i licemjera od muamera da podrzava?!!vi muamerovci kad ste docekali da vam MUSLIMANI SJENICE I PRIJEPOLJA DONOSE POBJEDU VI STE PROPALI,a toliko ste se oslanjali na PAZAR,pa jedva sa 3%pobjediste u PAZARU,bitno je da u PAZARU propadate,a za Sjenicu i Prijepolje cemo lahko ako bog da,ZNAM JA DA STE VI GOVORILI KAKO U PAZARU IMATE PODRSKU 80%.ALA IZBORI POKAZASE CISTU SUPROTNOST,DOZIVECE TE PONIZENJA AKO BOG DA!!!!!!!!!!!!

  0

  0
 15. SAMIRE odgovori ti sto si toliko lago u vezi tog procesa,te zavrsen te ovo te ono evo sad o tome cio Pazar prica.Uvatim te u laz a ti okreces temu.Ti i takvi da nazivate nekoga izdajnik vi pokrsteni muslimani sa duoovnim centrom u Beograd.Sad sam te doveo u sitúaciju da svi otvoreno vide koliko lazes,i vise nebih diskutovao saq tobom ja te serbske muslimane ni pred vrata nedam. Nas Bosnjaka je najveci zadatak izvrsit dezinfekciju svog naroda od tog virusa ZVANOG SULJO I SULJOVCI.Dosad smo bili uspesni ali spori moramo udvostrucit napore i ta gamat proterat ispod raske prema kraljevu a u Sndzaku i seme vi utrijet.

  0

  0
 16. – Senko_ Ma da,nego ko nego Sulejman Ugljanin. Isto kao sto je Fikretu Abdicu za sve bio kriv Alija Izetbegovic. Milosevic bio zlatan,dobar…pa zato je Muamer i dovodio njegovog Premijera u Altun alem dzamiju.
  – Ti si Senko takav psihopata,poput Abdica,i te izdajnicke price,koje amnestiraju Milosevica,vam nece proc. Ne samo da vam nece proci,vec ce uskoro,tebe i te izdajnike poptu tebe,Bosnjaci “vesati na sred centra Pazara,da sluzite kao primjer ostalim izdajnicima”. Dakle ta najgora moguca izdajnicka prica,kako Milosevic nije nista kriv,vec bio u pravu,a oni koji su jedini branili Bosnjake krivi…ce vas kostati jako skupo…i to vrlo brzo.
  – Ali,kakav si ti entalno bolestan covjek godori i ta cinjenica da ovde hvalis covjeka koji rodjenoj sestri nije bio na dzenazu,i to zbog Muamera i njegove fotelje,a tog istog covjeka brac Esad Dzudzevic,Emin i Majo,iznijeli iz sobe,kuce kada je preselio. I tom istom Esadu Dzudzevicu kada je Bajram preselio,dolazio i Ugljanin na hatar. Dakle,zbog ovih stvari koje su prolazne,jer Muamer ce uskoro shvatiti da je gotovo sa njim,i stvari koje ce uskoro i proci…jedan covjek nije otisao rodjenoj sestri na dzenazu. To je pitanje ljudskosti,a ne nekih prolaznih stvari. Sve ce ovo proci,ali ce ostati prica ko nije isao rodjenoj sestri na dzenazu…
  – Dakle,ti ovde plasiras neke potpuno uvrnute stvari,hvalis ih,podrzavas…to samo govori o tvom mentalnom stanju,koje je vrlo,vrlo zabrinjavajuce.
  – I da…sta cekate vise sa tim “progovaranjem”..da konacno vidimo sve te spijune koji su cinkali svo ovo vrijeme…i koji bi sada da amnestiraju Milosevica (ocigledno da vam je bilo dobro dok je on bio na vlasti),a okrivljuju za stradanja Bosnjaka,stakverula…Sulejmana Ugljanina i Aliju Izetbegovica.
  – Ti si u jednom teskom mentalno-psiholoskom stanju…i tebi definitivno nema pomoci.

  0

  0
 17. Samire posto ti je Dzipko rodjak nazovi ga i bubareclisi mu i njemu i njegovom ocu.Danas dakle DAANNAS 25.6.2010 Vrhovni sud resavajuci po zalbi Esada Duljevica iz N.Pazara u vezi predmeta K.2805ks93. Ukinuo je dalji sudski proces protiv DZEMAILA ETEMOVICA ZEKRIJE HAJROVICA IZ TUTINA RIFATA DUPLJAKA TRNAVA NEZIBA I ZUHDIJE HODZICA IZ NOVOG PAZARA itd.DA ne citiram dalje.evo mi je presuda u ruke analizirao sam je sa Ekom.Pozovi Dzipka i bubarecli si mu ovo nemoj shvatit kao rekla kazala.To sto je bilo prije tri godine sto navodis tad je promijenjena optuznica Suljo je preko regionalne to lazno saopstio i nabrojao imena.Tad je Semko amnestiran,i jos 4-voro drugih.
  Sto se tice poslanika i cetnika ti znas zahvaljujuci dvoici poslanika sda Kostunica je bio na vlasti skoro dvije g.A da je skupstina funkcionisala sa 129 poslanika,ds je bojkotovao parlament.i da ne objasnjavam dalje.Pitas jos koje odgovoran sto su Bosnjaci biveni,za sva zla Bosnjaka odgovaran i iskljucivi krivac je ne SDA vec UGLJANIN

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.