Čestitke u povodu Dana bošnjačkog bajraka

1
257

bajrak-sandzacki (1)

NARODNO VIJEĆE SANDŽAKA

Bošnjaci u Sandžaku, te širom Srbije i Crne Gore, i ove godine dočekuju 11. maj u ambijentu ograničenih ljudskih i vjerskih prava, prava na obrazovanje, liječenje, slobodu govora i izražavanje, te u ekonosmkoj krizi, bez novih fabrika i radnih mjesta, bez putne i druge infrastrukture, željno iščekujući promjene na bolje. Mi gajimo skromne nade u promjenu odnosa oba režima (beogradskog i podgoričkog)  prema nama, te konačni početak izgradnje i ekonomskog jačanja Sandžaka, kao i obračun sa svim vidovima kriminala, pa makar on dolazio i od onih što su na bilo koji način dio vlasti i obnašaju javne funkcije.

Samo uz jasno pozitivan i suštinski odgovoran odnos režima prema Bošnjacima može se tražiti od Bošnjaka, povjerenje u institucije vlasti i ljude koji upravljaju državom. Nadamo se da je vrijeme ugnjetavanja i zapostavljanja  Sandžaka i Bošnjaka prošlost. Naše nade jača i evropski put država čiji je Sandžak sastavni dio. Mi taj put podržavamo, željno iščekujući dan kada ćemo postati dio velike zajednice u kojoj se svačije pravo poštuje, a sloboda nema alternativu.

Svim Bošnjacima čestitam 11. maj Dan bošnjačke zastave, sa željom da ovaj nacionalni praznik iskoriste u pozitivnom promišljanju, i kao podsticaj na međusobnu ljubav, saradnju i poštovanje, a isto tako i na suživot i toleranciju prema svojim komšijama bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Predsjednik Izvršnog vijeća Sandžaka

Sead Šaćorović

 

BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA

U povodu jednog od najznačajnijih blagdana u Bošnjaka, dana našeg ponositog bajraka, svim Bošnjacima u domovini i imigraciji, u ime Bošnjačke kulturne zajednice u Sandžaku, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Americi, Luksemburgu, Austriji, Belgiji, Njemačkoj i dr, čestitam ovaj blagdan sa željom da ga provedu u rahatluku, miru i blagostanju, te da u narednom periodu diljem dunjaluka se još više zavihori naš dični bajrak.

Predsjednik

Dr. Admir Muratović

 

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEĆE

Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji obilježavaju 11. maj kao nacionalni praznik bošnjackog naroda “Dan bošnjacke zastave” čuvajući tako uspomenu na svijetle datume iz svoje povijesti.

I ovaj 11. maj Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji dočekuju pomiješanih osjećanja, sretni zbog nacionalnog praznika, ali i zabrinuti zbog činjenice da je naš narod diskriminisan, i da mu se Ustavom zagarantovana prava brutalno krše, također podsjećamo da Bošnjačko nacionalno vijeće koje su Bošnjaci izabrali na demokratskim izborima još uvjek funkcioniše pod opstrukcijama resornog ministarstva.

Uprkos svemu mi Bošnjaci sa optimizmom gledamo u budućnost i u tom smislu svim Bošnjakinjama i Bošnjacima čestitam 11. maj nacionalni blagdan „Dan bošnjačke zastave“.

Predsjednik

Samir Tandir


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Malo je ironično da Bošnjaci koji su muslimani, koriste kao svoj simbol “zlatni ljiljan” koji je simbol hrišćanstva tj. Svetog Trojstva. Ljiljan se nalazi gotovo na svim crkvama, kako pravoslavnim tako i katoličkim. Tvrtko ga je preuzeo kao svoj simbol jer je bio hrišćanin, pa je malo degutantno da vi sada koristite taj simbol kao vaš… to je skoro isto kao da ste za svoj simbol uzeli krst…

    Mada, ako se ova zastava srpskih Bošnjaka tumači u kontekstu bili smo prvo hrišćani (ljiljani), pa onda malo jeretici (belo polje) i onda smo sad muslimani (polumeseci) onda ova zastava ima smisla…

    Imaju Bošnjaci sigurno mnogo bolji izbor za zastavu i grb, jer ovo je veštački stvoreno i totalno nema smisla ni osnova.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.