Centralni bajramski namaz u Muhadžir (Nikšićkoj) džamiji na Hadžetu

0
6

Novi Pazar – U organizaciji Mešihata Islamske zajednice Centralna svečanost i klanjanje Bajram namaza upriličeni su u petak 26. oktobra 2012. godine u obnovljenoj „Muhadžir-Nikšićkoj“ džamiji u novopazarskom naselju Hadžet. Ova džamija je početkom godine izgorjela u požaru i angažovanjem i naporima džematlija, kao i vjernika u Sandžaku i dijaspori u potpunosti je obnovljena u rekordnom roku.

Sabah namaz ovoga jutra predvodio je hafiz dr. Almir Pramenković, a vrijeme između sabaha i Bajram namaza vjernicima u džamiji su upotpunili učenjem Kur’ana i ilahija plodovi obrazovno odgojnih institucija Islamske zajednice, najmlađi polaznici „Škole Kur’ana Časnog“, polaznici mekteba „Rewda“ i „Wildan“, kao i hor „Sandžak“ sastavljen od učenika medrese „Gazi Isa-beg“.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić.

Muftija je u svojoj hutbi čestitao svim vjernicima Bajram i istakao da je smisao vjere zahvalnost prema Allahu dž.š.

„Smisao našeg ibadeta jeste da pokažemo svijest o Gospodaru svjetova. Da pokažemo i potvrdimo naš status u odnosu na Njega, i Njegov položaj u odnosu na nas. Smisao ibadeta je zahvalnost i zato sura El-Fatiha koju mi učimo jako često, koja je propisana u namazu na svakom rekatu, počinje sa „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova…“.“ – rekao je između ostalog Muftija objašnjavajući i ostale ajete sure El-fatiha.

On je kazao da iskrenom zahvalnošću postižemo milost Milostivog i Samilosnog i da u tome stanuje sreća.

„Samo onaj ko izgradi osjećaj svijesti razuma i duše, i puni osjećaj srca da ima snage da na sve što mu se dešava, bilo slatko ili grko, odgovori sa hvala Allahu. Taj koji je kadar to da kaže i u dobru i u zlu, i u lahkoći i u tegobi, taj je na pravom putu. Taj će imati sreću i na ovome i na budućem svijetu. Taj će imati mir i u svome srcu i u svome biću.“ – rekao je Glavni muftija.

On je kazao da na prvi pogled ljudi nisu nikada imali više imetka nego danas, ali da su nezadovoljni i da je taj problem u dušama ljudi.

„Problem je u tome što smo proširili prostor življenja i stanovanja, ali smo suzili prostor naših duša. Napunili smo sebe tjeskobom i ne trpimo jedni druge.“- rekao je Muftija.

Muftija je kazao da je ključ vjere i glavni i najteži ispit u imanskim šartovima vjerovanje u Sudnji dan i da se na tom ispitu najčešće pada.

„Zahvalnost Gospodaru je šansa za Njegovu milost, a čvrsta vjera u Sudnji dan je temelj našeg uspjeha i sreće na ovom i budućem svijetu.“ – rekao je Glavni muftija.

Muftija je kazao da je kurban lekcija dominacije čovjeka nad imetkom i da se kurbanom pokazuje da vjernici više vole ono što je vječno od onoga što je privremeno i da je duša skuplja od materije.

„Oni koji osjećaju zahvalnost prema Gospodaru svjetova, oni koji su spremni žrtvovati materijalno za duhovno oni danas punih pluća mogu osjećati radost Bajrama, radost života na ovome svijetu. Radost pripadnosti umetu Poslanika a.s.“ – rekao je Muftija uz konstataciju da je ovoga dana džemat „Muhadžir-Nikšićke“ džamije sa svim svojim aktivistima i vakifima posebno počašćen i da je Hadžet jedno od najradosnijih naselja u Sandžaku ovoga Bajrama.

„To je velika radost za džematlije. Za sve muslimane Hadžeta, novog Pazara, Sandžaka i šire. Uvjeren sam, a posebno molim Gospodara svjetova da učini da ova džamija bude mjesto ibadeta, zahvalnosti Svevišnjem Gospodaru i mjesto gdje se može obilno zahvatiti Allahove milost.“ – rekao je Glavni muftija i na samom kraju proučio dovu Allahu d.š. da ukabuli sve ibadete muslimanima i da im podari uputu.

Nermin Gicić

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.