Centralna svečanost: Muhammed a.s. najbolji uzor

2
11

Novi Pazar – Povodom Dana rođenja Allahovog Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., Mearifska služba Mešihata IZ-e u saradnji sa sandžačklm medžlisima organizovala je Manifestaciju „Dani Mevluda“.

Centralna svečanost upriličena je 12. rebiul-evela 1433. hidžratske godine, to jest u subotu 4. februara u novopazarskoj Hajrudin džamiji na Paricama, nakon jacije namaza.

U bogatom vjerskom programu u kojem su učeni ajeti iz Kur’ana Časnog, ilahije i odlomci iz Mevluda učešće su uzeli Hor sandžačkih imama, polaznici Mekteba „Reuda” i „Wildan” te polaznici Škole Kur’ana Časnog. Prisutnima se obratitio glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

On je u svom vazu istakao da su u ovoj noći sva srca koja iman u sebi imaju otvorena.

„Ova noć je posebna i ako u islamu rođendani nisu bitni datumi. Mi danas nismo ovdje da bi obilježavali rođendan. Svi datumi u islamu nemaju status svetkovine. Vezani su za lunarno računanje vremena i nisu u isto vrijeme. Jer kada su u isto vrijeme onda poprime dimenziju svetkovanja, a u islamu nema svetaca. To pripada nekim drugim religijama i kulturama. Mi danas nismo ovdje zbog rođendana Poslanika, a.s., mi smo ovdje zbog Poslanika, a.s. Čak nismo ni zbog njega kao biološkog bića jer je on Božiji rob, insan. Mi smo ovdje zbog toga što je Svevišnji odlučio da njemu da posljednju objavu, zbog toga što je on bio odabran po svemu, jer njegova uloga nije bila samo da prenese već da pokaže i dokaže da je Allahova, dž.š., riječ istina, savršena i originalna, moguća i primjerena čovjeku.“ – rekao je Glavni muftija.

On se osvrnuo na to gdje su muslimani pogriješili i nisu ispoštovali Božje zakone pa nisu gornji na ovom dunjaluku.

„Šta se desilo ako Uzvišeni kaže ‘…i ne brinite se i ne žalostite se vi ćete biti gornji…ako ste vjernici…’? zašto smo onda donji? Negdje postoji prekid instalacije. Posljedice te duhovno-moralne havarije kušamo i danas, bez obzira što je došlo do havarije prije stotinu godina. To nas ne oslobađa odgovornosti da uklonimo tu štetu kako bi vratili svjetlo koje je nestalo kada je došlo do te havarije. Postoji jedna formula, jedan recept i nakon nešto više od četrnaest vjekova, baš onako kako je to uradio Poslanik a.s., a on je najbolji uzor. Napajanje sa izvora Kur’ana i Suneta Poslanika a.s. je obaveza svih vremena i muslimana do Dana sudnjega.“ – rekao je Muftija.

Muftija je objasnio da je sljeđenje Suneta obaveza muslimana jer je to primijenjeni Kur’an i da jedino taj sistem vrijednosti diže ljude iz pustinje i pustoši u kojoj se nalaze, jer su ljudi u pustoši duše, srca, duha, pameti iz kojih rađa plod nesreće.

„Idoli našeg vremena je sve ono što slijedimo, za čim odemo, a pri tome prekršimo Allahov hatar. Neizvršavanje farza je idolatrija našeg vremena opasnija nego ona prije drveno-kamena idolatrija. Ako poslušate Poslanika a.s. sedždu ćete činiti samo Jednom Jedinom. Onome ko va s je stvorio i onome ko jedino zaslužuje da mu padnete ničice na zemlju. Ako poslušate iblisa i budete sledili svoje strasti i pohlepu onda ćete se klanjati firaunu, koji vam sa jedne strane prijeti a sa druge strane vas potkupljuje.“ – rekao je Glavni muftija. Muftija je podsjetio da su Poslaniku nudili bogatstvo, vlast, moć, samo da odustane a da je on to odbio i rekao da nikada neće odustati.

„To se zove Poslanik, ali to se zove i musliman. Sve što je uradio i rekao nije za sebe nego za nas, da bi nama ostavio tu vrijednost. Kako se braniti od taguta, od tiranije, od porobljavanja od strane robova? Ne prihvati ga. Ne priznaj ga. Ne klekni mu. Ne vjeruj mu, ne oduševljavaj mu se. Jadna mu je i prijetnja i ponuda. Učini Allahu sedždu i vidjet ćeš kako mu je sve to jadno. Kad se pokorite Gospodaru, kad uđete u okrilje suneta Poslanika a.s. koji predstavlja sistem vrijednosti istine, morala i prave slobode  videćete kako sreća talasa vašim srcima. A oni što su izgledali moćni su tako jadni. Moć samo postoji kod Gospodara moći, i zato samo njemu sedždu učinite od njega pomoć tražite, On će vam sreću dati. To je osnovna poruka ove noći. Pobijedit ćemo ako Bog da, i ovoga i budućeg svijeta. Doista je Allahova pomoć blizu.“ – rekao je Muftija.

Izvor: SANAPRESS


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. ee moji vi veseli, ni mevlud vam ne prilici, “okupili se zbog ovoga nismo zbog onoga” bolje nemojte ni obelezavat ove dane kad se stidite da javno kazete narodu da niste pristalice slavljenja mevluda.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.