Čekić i Cikotić na svečanosti obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Švicarskoj

0
15

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine BKC Kula iz Küssnacht-a je organizovala centralnu svečanost na kojoj su učestvovali  prominentni gosti iz domovine Akademik  Prof. Dr. Smail Čekić i  Prof. Dr.  Selmo Cikotić   bivši ministar odbrane BiH.

Na ovoj manifestaciji su  učestvovali predstavnici brojnih  BiH udruženja  u Švicarskoj koji su predstavili svoj  rad u retrospektivi:

BKC  Kula  Kusnaht – Munib Jakupović

Islamska Zajednica Bošnjaka u Švicarskoj – Mirsad Mujadžić

Fondacija HIFS,  predsjednik u Švicarskoj Vehbija Efendić

Bošnjačka Nacionalna Fondaciji u Švicarskoj – Senad Sijaric

Bosanska škola  Cirih  – predsjednik Deniz Kočan

Bošnjački Institut  Cirih, član upravnog odbora  Taner Aličehić

Glas Za Bosnu, aktivisti  Zeid Mešić, Ahmed Šarić, Adnan Jakupović, Nihad Hrustić, Dževad Ibrahimović (Autor teksta kaside „Devet heroja“)

Humanitarno udruženje „Mladi mjesec“ Hazim Zukić

Prosvjetitelj Muallim u Švicarskoj

Srce Cazina u Švicarskoj

 

Svečanost je započela izvodjenja  himne Bosne i Hercegovine  a nakon toga je  aktivista organizacije  Glas Za Bosnu –  Senad Ušanović  u kratkom obraćanju  pozvao sve dobronamjerne ljude na pozitivni bosanski patriotski aktivizam  i  na ljubav prema domovini.

Predstavnik Bošnjačkog Instituta u Zirich-u   Taner Aličehić  je  u svom govoru je spomenuo  rahmetli Adil bega Zulfikarpašića  osnivača  i vakifa Bošnjačkog Instituta  u Zürich-u i Sarajevu koji se smatra najvećim borcem  za reafirmaciju historijskog narodnog imena Bošnjak.

Aličehić je  napomenuo da je Bošnjaštvo otvoreno za sve stanovnike Bosne i Hercegovine bez obzira na religiju i da bi trebalo da ga baštine  stanovnici BiH  i katoličke i pravoslavne vjere što svakako ima potvrdjenu historijsku argumentaciju.

Nakon   kulturnog djela programa  u kojem su se predstavile folklorne grupe  i  dječiji hor  Bosanske škole u Cirihu nastupili su gosti iz domovine Bosne i Hercegovine.

Profesor Dr. Selmo Cikotić, aktuelni  savjetnik  člana predsjedništva BiH   Bakira Izetbegovića prenio je pozdrave iz domovine  i čestitao   Dan Državnosti  BiH  – 25. novembar.

U svom obraćanju  Prof. Dr. Cikotić  je naglasio  važnost nastavka borbe za jaku multietničku i multireligioznu  i gradjansku državu  BIH  u duhu ZAVNOBIH-a  ali i važnost   organizovanja bosanskohercegovačkih patriota i  čudesne odbrane države Bosne i Hercegovine 1992-1995.  od  fašista kojima je u medjuvremenu presudio  medjunarodni sud  u Den Hagu.

Renomirani profesor  Universitete Političkih Nauka u Sarajevu  i  stručnjak za  proučavanje zločina i genocida  prof. Dr. Smail Čekić  naučno je  elaborirao historijski razvoj   državotvornosti  bosanske države od Kraljevine Bosne  i ponovnog vraćanja državnosti Republici BiH  na ZAVNOBIH-u u  Mrkonjic Gradu 25.11.1943.

Akademik Čekić je u  organizaciji  Glasa Za Bosnu održao  nekoliko tribina u  Švicarskoj:                  Cirihu, Lucernu, Zug-u  gdje  je također podvukao važnost  daljeg jačanja i gradnje  multietničke i multireligiozne države Bosne i Hercegovine i borbe protiv nacionalnog ekstremizma i fašizma.

Nakon obraćanja gostiju,  svečanost su   obogatili muzički umjetnici  Elma Hođić, Almir – Aka Hukelić kao i Eso Balić sa orkestrom Glubica (Mirsad Kucalović, Dedo Hadzić i Hakija)

Na centranoj svečanosti u Švicarskoj  su   nedostajali predstavnici   katoličke i pravoslavne crkve te jevrejske zajednice  iz Bosne i Hercegovine na čemu u budućnosti  svakako treba  instistirati i i pridavati  veći značaj a sve u interesu stvaranja pozitivne atmosfere i boljeg života svih  dobronamjernih ljudi  u zajedničkoj nam domovini Bosni i Hercegovini.

GZB


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.