Cavusoglu: Predsjednički sistem će Turskoj donijeti efikasan mehanizam odlučivanja

1
6

Cavusoglu: Predsjednički sistem će Turskoj donijeti efikasan mehanizam odlučivanja

Turska – U Istanbulu se održava drugi Forum šefova diplomacija Turske i zemalja Sistema integracije centralne Amerike (SICA)

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako će provedba ustavne reforme i uvođenje predsjedničkog sistema upravljanja riješiti sistemske probleme i donijeti omogućiti efikasan i brz mehanizam odlučivanja koji će u konačnici dinamizirati i odnose Turske na međunarodnoj sceni.

U Istanbulu se održava drugi Forum šefova diplomacija Turske i zemalja Sistema integracije centralne Amerike (SICA), a domaćin sastanka Cavusoglu je u uvodnom izlaganju izrazio zadovoljstvo da je Istanbul kao spojnica Evrope i Azije danas ugostio i Latinsku Ameriku.

Ističući kako je Turska i organizacijom današnjeg sastanka pokazala odlučnost za intenziviranje saradnje sa zemljama Centralne i Latinske Amerike, a posebno u kontekstu zbližavanja naroda tih regija na bazi zajedničkih vrijednosti i interesa.

“Pohvalnim smatramo stav zemalja Latinske Amerike protiv stranih intervencija i vojnih udara. Turska ima jednake reflekse o tom pitanju“, kazao je Cavusoglu.

Osvrnuvši se i na nedjeljni referendum na kojem su turski birači, prema preliminarnim rezultatima, većinom glasova podržali provedbu ustavne reforme i prelaska sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u toj zemlji, Cavusoglu je kazao kako će Turska i dalje koristiti sve resurse i potencijale za efikasnu međunarodnu saradnju,ukljuujući i saradnju sa zemljama regionalne organizacije SICA.

On je istakao da članice SICA-e, osim Belizea, odveć imaju predsjedničke sisteme, Cavusoglu je kazao kako će prelaskom na takav sistem i Turska dobiti efikasniji mehanizam donošenja odluka, rješavanja problema i lakše intenziviranje odnosa na međunarodnoj sceni.

Razvoj malih i srednjih preduzeća je osnovni faktor ekonomskog razvoja Turske u kojoj 90 posto ekonomije i čine takvi subjekti, a Cavusoglu je kazao kako je Turska spremna da svoje pozitivno iskustvo podijeli i sa zemljama SICA-e. Dodao je da Turska želi sa tom regijom intenzivirati i saradnju na polju turizma.

“Postoje veliki potencijali za poboljšanje odnosa između Turske i zemalja Centralne i Latinske Amerike. Svjesni smo da je za iskorištavanje tih potencijala neophodno uspostaviti mir i stabilnost. U tom kontekstu želja nam je da se uspostavi mir u susjednom Iraku i Siriji. U Siriji želimo vidjeti legitimnu vladu na čelu države“, poručio je Cavusoglu.

Podsjetivši da je Turska zbrinula više od tri miliona izbjeglica iz Iraka i Sirije, Cavusoglu je kazao kako se Turska suočava sa brojnim sigurnosnim problemima zbog ratova u susjedstvu i da se istodobno bori protiv više terorističkih organizacija.

“Prioritet nam je borba protiv terorističke organizacije FETO koja je prošle godine izvela napad na tursku demokraciju. Čestitamo vam na tome što niste dozvolili toj izdajničkoj strukturi da uđe u vaše zemlje. Konstruktivna saradnja u borbi protiv te vrste međunarodne prijetnje i kriminala svakako daje rezultate“, kazao je Cavusoglu.

Najavivši otvaranje novih diplomatskih predstavništava u Centralnoj i Latinskoj Americi, Cavusoglu je kazao da su u tom dijelu svijeta aktivnosti intenzivirale i turske institucije poput Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), Vijeće za vanjskoekonomske odnose (DEIK) i Skupština turskih izvoznika (TIM).

“S ciljem pružanja podrške pozitivnim trendovima u zemljama SICA-e i u nakani izgradnje novih mostova saradnje Turske je ove godine odlučila da toj organizaciji dobrovoljno donira finansijsku pomoć od pola miliona dolara“, kazao je Cavusoglu.

(trt.net.tr)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Cavusoglu: Predsjednički sistem će Turskoj donijeti efikasan mehanizam odlučivanja


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.