16. Novembar 2011

Sjeverni Sandžak – Prva grupa hadžija, njih 101, večeras u 21:15h doputovali su u Novi Pazar. Veliki broj rodbine i prijatelja okupio se ispred Fakulteta za islamske studije (FIS) da tradicionalno dočekaju svoje hadžije.

„Nije bilo ama baš nikakvih problema, od Meke, Medine, Džede, Istanbula pa do Beograda“ – kazao je glavni vodič Bekir ef. Makić. Međutim, u Beogradu hadžije su doživjeli neprijatnosti sa carinicima na aerodrumu.

„Carinska policija na aerodromu u Beogradu je bila krajnje nekorektna. Bukvalno su pljačkali hadžije. Otvoreno su tražili novac hadžijama da bi ubrzali proceduru i da ih ne bi zadržavali. Krajnje nekorektan i nezapamćen odnos prema hadžijama. Mi ćemo se tim povodom obratiti nadležnim organima.Od Beograda do Novog Pazara put je protekao također bez problema.“ – naglasio je Makić.

Osuda Mešihata

Zbog neprofesionalnog odnosa carinske policije na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu prema sandžačkim hadžijama potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović uputio je pismo predsjedniku Vlade R. Srbije Mirku Cvetkoviću.

Plojović u pismu navodi da su se carinici krajnje nekorektnom i neprofesionalno odnosili prema hadžijama na Aerodromu „Nikola Tesla” u Beogradu  koji su se vraćali iz Saudijske Arabije avionom turske kompanije Turkish airlines.

“Nakon uobičajene sanitarne procedure i pasoške kontrole dočekali su ih službenici Carine koji su se prema hadžijama odnosili neprofesionalno i tendenciozno, ucjenjujući ih i tražeći da daju najmanje po 50 eura „kako bi se ubrzala carinska procedura”” – navodi Plojović u pismu.

Mešihat Islamske zajednice najoštrije osuđuje takvo ponašanje i poziva na sankcije i ispitivanje pozadine pomenutog djela.

Uprava carina Srbije demantovala je navode Mešihata

Hadzije-nisu-reketirane-na-aerodromu

Upravi carina Srbije demantovali su tvrdnje da je putnicima iz Istanbula tražen novac kako im prtljag ne bi bio otvaran.

“Pomenuti putnici su u skladu sa važećim propisima prošli redovnu carinsku proceduru, nekoliko torbi je pregledano i na skeneru (bez otvaranja) i aerodrom su napustili bez plaćanja carinskih dažbina, jer je ustanovljeno da nemaju ništa za carinjenje”, rečeno je u službi Uprave carina za odnose sa javnošću.

Izvor: Mešihat i Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles