Ćamil Duraković: Nepostojanje bošnjačkog jedinstva u Srebrenici je ogromna bruka

0
3

Svi treba da se zapitamo zašto u Srebrenici nema bošnjačkog političkog jedinstva. To je ogromna bruka. Nalazimo se u vrlo teškoj političkoj situaciji gdje nema prostora za ovakvu podijeljenost. Krajnje je vrijeme da se lične sujete prevaziđu i formira čvrsta, legitimna i kvalitetna većina unutar koje Bošnjaci neće biti apsolutna manjina, kao što je to slučaj sada.

Ovako je u izjavi za Avaz.ba bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković prokomentarisao aktuelna politička dešavanja u tom gradu.

Prema njegovim riječima, još od kraja lokalnih izbora prošle godine pa sve do danas apsolutno ništa ne funkcioniše u Srebrenici.

– Osnovni problem u svemu tome je što su Bošnjaci pretrpjeli veliku političku štetu u smislu da smo izgubili nekadašnju skupštinsku većinu i poziciju načelnika. Naravno, nakon toga ulazi se u te međusobne političke bitke gdje na neki način ne postoji to bošnjačko jedinstvo koje je u ovako teškom političkom vremenu za Srebrenicu jako važno – rekao nam je Duraković.

Na sjednici Skupštine opštine, održanoj u petak, većina bošnjačkih odbornika nije podržala Nermina Alivukovića kao kandidata za zamjenika načelnika. Duraković smatra kako je ključno što nedostaje puna legitimna bošnjačka volja unutar Skupštine, u kojoj svega tri bošnjačka odbornika participiraju u vlasti sa apsolutnom srpskom većinom – 10 odbornika iz SNSD-a, DNS-a i SDS-a.

– Dakle, radi se o marginaliziranju Bošnjaka koji apsolutno nisu nikakav politički faktor unutar takve lokalne vlasti. S druge strane, imate ovu veću grupu bošnjačkih odbornika, njih šest (pet iz SDA i jednog iz SDP-a), koji su prepoznali da Srbi na ovaj način marginaliziraju Bošnjake – ističe Duraković.

U samoj administraciji Opštine Srebrenica, navodi Duraković, dosta je Bošnjaka otpušteno, a na njihova mjesta primljeni su Srbi sa područja drugih opština – Vlasenice, Milića, Bratunca…

– I u drugim ustanovama i preduzećima otpuštaju se Bošnjaci koji su bili na ugovoru o djelu, a na njihova mjesta primaju osobe srpske nacionalnosti. Međutim, neko to legitimira. U ovom slučaju neko ko prihvati funkciju predsjednika Skupštine opštine, a dolazi iz reda Bošnjaka, trebao bi da preuzima apsolutnu političku i svaku drugu odgovornost za status Bošnjaka u ovoj opštini. Nažalost, to ovdje nije slučaj – navodi Duraković.

Naglašava kako je očito da Srbi žele preuzeti apsolutnu inicijativu, pa mijenjaju i sam operativni plan dodjele kojekakvih nagrada i novčanih sredstava, koja umjesto Bošnjacima – povratnicima, sada odlaze u ruke Srbima.

– U petak su dodijeljene nagrade predsjedniku Opštine Čajetina iz Srbije i Vladi Srbije, a da niko ne spomene Ćamila Durakovića, načelnika koji je organizirao Investiciono-razvojnu konferenciju i doveo sve te investitore, pa i samog Vučića… – govori Duraković.

Tvrdi kako se sada sredstva Vlade Saudijske Arabije, koja je lično potpisao dok je obnašao dužnost načelnika Opštine Srebrenica, a koja su namijenjena Bošnjacima povratnicima – preživjelim žrtvama genocida, pokušavaju dijeliti na pola.

– S druge strane, naravno da dolazi do nervoze unutar bošnjačkog političkog tijela, ma kakvo ono sad bilo, da je neko ušao u vlast, dobio poziciju predsjednika Skupštine, a nema čvrstog zastupanja Bošnjaka – kazao je Duraković.

Duraković navodi kako bi predsjednik Skupštine opštine Srebrenica (Hamdija Fejzić, op.a.), trebao osuditi potez Radomira Pavlovića, potpredsjednika Skupštine i predsjednika lokalnog SNSD-a, koji je u javnost izašao sa saopćenjem u kojem navodi kako će sada Srbi razmotriti imenovanje svog kandidata za zamjenika načelnika Opštine Srebrenica.

– Predsjednik Skupštine opštine trebao bi reći da, ukoliko se to desi, Bošnjaci ne žele participirati u takvoj vlasti. Međutim, ništa se ne dešava drugo osim što Bošnjaci jedni druge optužuju – dodao je razočarani Duraković.

Avaz.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ćamil Duraković: Nepostojanje bošnjačkog jedinstva u Srebrenici je ogromna bruka


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.