Bura u Sjenici- Odbornici traže istragu o korupciji u opštini

2
3

trg-sjenica

Sjenica – Državna revizorska institucija (DRI) objavila je izvještaje o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja beogradskih opština Stari grad, Mladenovac, Rakovica i Zemun, kao i Rume, Sjenice i Gornjeg Milanovca za 2013. godinu.

Taj izveštaj izazavao je političku buru u Sjenici jer je u njemu navedeno da je Opština Sjenica lane bez pravnog osnova isplatila 21.538.000 dinara, a za plate, dodatke, naknade i socijalne doprinose zaposlenima čak 3.727.000 dinara više nego što propisi dozvoljavaju.

Isplatila je, takođe, 10.487.000 dinara bez odgovarajuće računovodstvene dokumentacije – za nabavku goriva 8.249.000 dinara koje nije opravdano i 2.238 .000 dinara za usluge smještaja, za hvatanje, zbrinjavanje i uklanjanje pasa lutalica, za dezinsekciju i drugo.

JP „Direkcija za urbanizam, projektovanje i izgradnju“ Sjenica je preuzelo obavezu i izvršilo rashode i izdatke u iznosu od 6.458.000 dinara, bez validne dokumentacije o nastaloj poslovnoj promjeni za nabavku goriva koje nije opravdano i preuzelo veće obaveze u odnosu na odobrene aproprijacije na dan 31.decembra 2013. godine u iznosu od 47.494.000 dinara i to za sredstva iz budžeta. Odbornik Nusret Nuhović, koji je bio nosilac izborne liste Samostalna SDA u Sjenici, zajedno sa kolegom Osmanom Hodžićem uputio je prije nekoliko dana prijedlog Skupštini opštine Sjenica da se na prvoj sljedećoj sjednici usvoji izvještaj DRI.

– Revizori su utvrdili da je SO Sjenica nepravilno izvršila rashode i izdatke na bazi pojedinačnih uzoraka. Postoji mogućnost da su pojedine materijalno značajne greške ostale neotkrivene, pa predlažemo da DRI izvrši potpunu kontrolu trošenja novca iz budžeta, kaže Nuhović.

Zajedno sa odbornikom Hodžićem on predlaže da se na prvoj sjednici formira komisija sastavljena od predstavnika svih izbornih lista u skupštini, sa zadatkom da se utvrdi nezakonito raspolaganje novcem na koje ukazuje izveštaj DRI. Oni apostrofiraju podatke iz izvještaja po kojima je Hazbu Mujoviću, predsjedniku sjeničke opštine, u toku 2013. isplaćena neto plata u višem iznosu od 296.000 dinara, što je suprotno članu 9. Zakona o platama u državnim organima. To je izvršeno, kako navodi DRI, primjenom nezakonitog koeficijenta od 9,29, umjesto zakonitog koeficijenta 7,74. Takođe, Mujoviću su na nezakonit način uplaćeni i doprinosi u iznosu višem za 53.000 dinara. Apostrofirano je i da je načelniku Opštinske uprave, te pomoćnicima predsjednika SO isplaćena plata u višem iznosu od milion dinara, takođe po nezakonitom koeficijentu. U izvještaju DRI navodi se da je predsjednik Hazbo Mujović, pod izgovorom jednokratne novčane pomoći, isplatio raznim fizičkim licima čak 2.230.000 dinara kršeči zakon o socijalnoj zaštiti, te Zakon o budžetskom sistemu.

– Ovo su samo neke od stavki nezakonitog raspolaganja sredstvima iz budžeta iz 100 strana izvještaja DRI koje imaju karakter krivičnih dijela organizovanog kriminala i korupcije. SO Sjenica je dužna da učestvuje u sveopštoj državnoj borbi protiv korupcije i kriminala, te očekujemo da odbornici podrže naš prijedlog, navode odbornici Samostalne SDA, koji zahtijevaju da odgovorna lica nadoknade pun iznos nezakonito i nepravilno potrošenih para.

Oni kažu da će u slučaju da se njihov zahjtev ne usvoji na prvoj narednoj sjednici ili skine sa dnevnog reda bez javne rasprave, taj pismeni prijedlog koji su uputili SO Sjenica dostaviti kao dokazni materijal uz krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

– Krivičnom prijavom će biti obuhvaćen i predsjednik SO Sjenica, kao i odbornici koji budu glasali da se skine sa dnevnog rada i da se o njemu javno ne raspravlja – navode Nuhović i Hodžić.

Vozaču škole 341.000 dinara!

U izvještaju DRI se navodi da je vozaču škole „Bratstvo i jedinstvo“ u Dugoj Poljani, ta obrazovna ustanova isplatila 341.000 dinara što je suprotno zakonima o osnovama sistema obrazovanja i budžetskom sistemu.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.