Budžet Prijepolja ugrožen

0
9

Prijepolje –  Budžet općine Prijepolje ozbiljno je ugrožen nakon serije tužbi građana koji traže da im se vrati novac dat u okviru samodoprinosa, koji je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim 2006. godine, rekli su predstavnici općine.

Prema njihovim riječima, zahtjevi građana za odštetu mogli dostići i 70 miliona dinara, dok je godišnji budžet Prijepolja oko 450 miliona.

Mještani Prijepolja su, na ime mesnog samodoprinosa, od 2003. do 2006. godine izdvajali dva odsto ličnih primanja. Ustavni sud je to osporio 2006. godine, ali su građani tek poslednjih nekoliko mjeseci počeli masovno da podnose zahtjeve za povraćaj novca. Tako se iz budžeta općine, vansudskim poravnanjem ili po osnovu pravosnažnih presuda, namiruju građani.

Općinski pravobranilac Jasminko Šehović rekao je da je “teško precizno izračunati o kolikoj sumi novca je reč, ali se pretpostavlja da bi ona mogla narasti i do 70 miliona dinara”.

– Do sada je oko 3.000 građana vraćanje sredstava samodoprinosa zatražilo sudskim putem, a oko 1.000 se prijavilo za vansudsko poravnanje. Ima i dosta onih koji su najavili da neće tražiti da im se novac vrati – rekao je Šehović.

Zbog vraćanja samodoprinosa iz budžeta općine je već isplaćeno 16 miliona dinara, od čega 11 miliona po pravosnažnim sudskim presudama. Najmanji pojedinačni iznos koji je vansudskim poravnanjem izmiren je 1.010 dinara, a najveći 44.000 dinara.

– Sredstva koja se na osnovu pravosnažnih sudskih presuda vraćaju građanima višestruko se uvećavaju za troškove sporova i naknade advokatima – rekao je Šehović.

Vlast je gotovo pet godina znala da je Ustavni sud Odluku o uvođenju samodoprinosa iz 2003. godine proglasio neustavnom, ali je tek prije nekoliko mjeseci usledio poziv građanima da bez suvišnih troškova mogu tražiti i dobiti novac nazad. I posle tog poziva predato je oko 200 novih tužbi.

– Utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za donošenje inkriminisane Odluke u ovođenju samodoprinosa je postalo besmisleno osam godina po njenom usvajanju – ocjenio je Dragoljub Zindović, predsjednik općine.

Prema njegovim riječima, jedino advokati i sudovi profitiraju na račun lokalnog budžeta koji bi mogao da ostane bez šestine sredstava za ovu godinu.

– Na kraju će gubitnici opet biti građani jer će, da bi se poštovale sudske presude i vansudsko poravnanje, mnoge budžetske stavke morati da se koriguju. Svi koji preko sudova traže sredstva dobiće mnogo manje nego što će biti posljedice koje ćemo svi trpeti – rekao je Zindović.

Lokalna samouprava već je zatražila pomoć od države za sanaciju posljedica koje će plaćanje ranije učinjenih grešaka ostaviti na budžet te nerazvijene općine. Općinske vlasti su apelovale na građane da povraćaj novca traže vansudskim poravnanjem, a ne preko sudova i advokata.

Izvor: Glas-Javnosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.