Budžet Novog Pazara za 2017. – Manje za plate, infrastrukturu i socijalu, više za škole

1
8

Odlukom o budžetu Novog Pazara za 2017. godinu predviđeno je oko 130 miliona dinara manje za plate zaposlenih u javnom sektoru, 17 miliona manje za socijalna davanja, 170 miliona manje za ulaganje u infrastrukturu, ali i preko 46 miliona dotacija za osnovne i srednje škole više nego u ovoj godini, saznaje radio Sto plus.

Tako je za plate radnika lokalne samouprave u sljedećoj godini predviđeno 549 miliona dinara, što je za preko 130 miliona manje nego u ovoj godini u kojoj je posljednjim rebalansom za te svrhe bilo namijenjeno više od 680 miliona dinara.

Do smanjenja troškova za plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi došlo je zbog toga što Javno preduzeće za uređenje građevinskog zemljišta (bivša Direkcija) i Zavod za urbanizam više nisu direktni korisnici budžeta.

Međutim, iako su Zavod za urbanizam i JP za uređenje građevinskog zemljišta skinuti sa liste direktnih korisnika, budžetom su predviđena sredstva za projekte koja će ta preduzeća realizovati u narednoj godini.

Tako je za projekte Zavoda namijenjeno 43,8 miliona dinara, a JP za uređenje građevinskog zemljišta 127 miliona dinara.

Za razliku od 2016. godine kada je za infrastrukturne projekte bilo namijenjeno preko 402 miliona dinara, ova izdvajanja u narednoj godini su skoro prepolovljena i iznose tek 229 miliona dinara, od kojih će na saobraćajnu infrastrukturu otići 127 miliona, a komunalnu oko 53 miliona dinara.

Iako je Novi Pazar grad sa visokom stopom nezaposlenosti i velikim brojem socijalnih korisnika, budžetom za 2017. godinu predviđeno je oko 53,5 miliona dinara za socijalna davanja, skoro 17 miliona manje nego u ovoj godini.

Za razne oblike socijalne pomoći je planirano 23,5 miliona, a za projekte socijalnih ustanova i organizacija 30 miliona dinara.

Za razvoj poljoprivrede namijenjeno je pet miliona dinara, što je znatno manje nego prvobitnim budžetom za 2016. godinu kada je za razvoj te privredne grane bilo namijenjeno 12 miliona dinara. Kasnije su ta sredstva rebalansom smanjena na 4,2 miliona.

Manje novca iz gradske kase biće utrošeno i za rad gradonačelnika, njegovog kabineta, kao i Gradskog veća. Gradonačelniku je namijenjeno 13 miliona dinara, skoro pet miliona manje nego u ovoj godini, a Gradskom veću 17,3 miliona, oko 800.000 manje nego u 2016. godini.

Za otplatu kamata u narednoj godini planirano je 84,5 miliona dinara, što je znatno manje nego u ovoj godini tokom koje je za servisiranje kredita otišlo 135,5 miliona dinara.

Sportskim klubovima i organizacijama u 2017. godini namijenjena su ista sredstva kao i u ovoj godini (147 miliona dinara), a slična situacija je i sa kulturnim ustanovama (121 milion dinara).

Predškolskoj ustanovi “Mladost” namijenjeno je 125,9 miliona dinara, četiri miliona dinara manje nego u ovoj godini.

Sa druge strane, lokalna samouprava će u narednoj godini znatno povećati ulaganje u obrazovanje, pa je tako za osnovne škole predviđeno 104 miliona dinara (72 miliona u 2016. godini), a za srednje 62,8 miliona (48,6 u 2016. godini).

Veća će biti izdvajanja i za nabavku robe i usluga (610 miliona dinara), a najveća stavka na tom kontu su usluge po ugovoru na šta će otići 366 miliona. U poređenju sa ovom godinom, ovi troškovi su povećani za skoro 140 miliona dinara.

Dom zdravlja će iz gradske kase u 2017. godini dobiti 14,7 miliona dinara, a većina tih sredstava namenjena je projektu izgradnje Urgentnog bloka.

Planirani budžet Novog Pazara za sljedeću godinu iznosi 2.004.451.000 dinara.

Izvor: Radio100+


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. “Sa druge strane, lokalna samouprava će u narednoj godini znatno povećati ulaganje u obrazovanje, pa je tako za osnovne škole predviđeno 104 miliona dinara (72 miliona u 2016. godini), a za srednje 62,8 miliona (48,6 u 2016. godini)”.

    Niko me ne može ubediti, pa ni sam gradonačelnik Biševac, da ovo povećanje nije u direktnoj vezi sa delanjem predsednika Odbora za obrazovanje. Jer Muamerovo delanje na globalnom nivou je uticalo da se i na lokalnom slično razmišlja. Zato je jedno veliko + zaslužio i Zuki, a i lokalna samouprava. Vidite Sandžaklije kako ipak možete složno, a na dobrobit građana.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.