Budžet aktivan, građanin pasivan

0
3

Ako je suditi po broju podnetih zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja u prethodne dvije godine, može se zaključiti da žitelje i nevladine organizacije iz Novog Pazara ne interesuje kako lokalna samouprava troši sredstva svih građana.

Prema podacima Odjeljenja za informisanje Gradske uprave Novog Pazara tokom 2017. i 2018. godine stiglo je ukupno devet zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja koje su podnijeli građani, ali se niti jedan nije odnosio na to kako se troše budžetska sredstva.

“U istom periodu, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, primili smo i obradili 11 zahtjeva koji tretiraju tu oblast, a od nas je traženo da dostavimo podatke o nenamjenskom trošenju novca, izvršenju i završnom računu budžeta, sufinansiranju projekata ili trošenju sredstava iz budžetskog fonda za zaštitu životne sredine”, odgovorili su u tom Odeljenju.

Podatke o trošenju novca iz gradske kase iz Novog Pazara jedino je tražio radio Sto plus, a pored nas teme iz tih oblasti obrađivale su i istraživačke mreže BIRN i KRIK iz Beograda.

“Nismo primili nijedan zahtjev nevladinih organizacija i političkih stranaka iz našeg grada o trošenju novca. Imali smo zahtjeve nekoliko udruženja iz Vojvodine i Beograda, uglavnom ekoloških, a podatke su nam tražili i iz poslaničke grupe ‘Dosta je bilo’, koja je jedina politička organizacija koja nam je na taj način tražila informacije”, rekli su u Odeljenju za informisanje.

Među nevladinim organizacijama koje su se interesovale kako Novi Pazar troši javna sredstava je i Transparetntnost Srbija, a njihov predstavnik Zlatko Minić izjavio je radiju Sto plus da su oni od lokalne samouprave tražili da im dostave podatke o tome kako su potrošili novac dobijen iz rezervi republičkog budžeta.

“Mogu reći da smo odgovor dobili u zakonskom roku i da su informacije koje su nam dostavili bile zadovoljavajuće, mnogo bolje od onih koje su nam slali neki drugi gradovi i opštine, ali ne i najbolje. Generalno gledano, lokalna samouprava Novog Pazara se trudi da što potpunije odgovori, iako to ranije nije bila praksa”, istakao je Minić.

Novinarka Danasa i urednica dodatka Sandžak Danas Slađana Novosel se ne slaže sa ocenom da javnost ne zanima kako se troši novac iz gradske kase Novog Pazara.

“Nažalost, takva interesovanja, od prilike do prilike, znaju da se ispolitizuju i etiketiraju kao pokušaj diskreditovanja demokratski izabrane vlasti. Mediji moraju da čekaju, a i da se pozivaju na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. No, i tada je pitanje da li će dobiti sve informacije i koliko će one biti precizne”, kazala je Novosel.

Ona smatra da bi trošenje novca poreskih obveznika moralo da bude transparentno i odgovorno, a da bi normalno bilo da se takve informacije redovno saopštavaju, bez da ih neko traži.

“Ovako, odgovornost je obostrana, lokalne samouprave koja trošenje javnih sredstava drži kao poslovnu tajnu, a građana i medija što nisu uporniji u insistiranju da im se takve informacije redovno saopštavaju. Možda bi rešenje bilo da to bude zakonska obaveza čije bi nepoštovanje bilo sankcionisano”, dodala je novinarka Danasa.

Radiostoplus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.