BSK: Bošnjačka javost uznemirena

0
1

Sandžak,Kosovo – Obraćamo se javnosti zbog potrebe da izrazimo svoj stav povodom aktuelnih dešavanja oko decentralizacije i posljednjih najava o mogućnostima formiranja jedne nove općine u kojoj  će većina biti Bošnjaci.

Nedavne izjave predsjednice Kosova, Atifete Jahjaga, te Pietera Feitha, šefa Međunarodnog Civilnog Ureda na Kosovu kao i drugih visokih kosovskih čimbenika su uznemirile ovdašnju bošnjačku javnost jer se najavljuje samo jedna umjesto tri općine sa bošnjačkom većinom na Kosovu. Tim povodom Bošnjački Savjet Kosova izražava nezadovoljstvo i apelira na sve bošnjačke reprezentativne političke faktore da odmah adekvatno reagiraju na ovu pojavu i shodno tome urgentno pristupe izradi zajedničke strateške platforme za ostvarenje ovog zajedničkog cilja, što je zapravo paket od tri bošnjačke općine, a svaki neodaziv i izostanak konkretnog konstruktivnog doprinosa od bilo kog političkog subjekta biće od javnosti prepoznat kao sramni čin i lažni patriotizam, bez ikakvog opravdanja.

Također, koristimo prigodu da izrazimo revolt zbog nepozivanja predstavnika civilnog društva na prijemu organiziranom prilikom nedavne posjete  šefa ICO-a Prizrenu a gdje je ovo pitanje bila ključna tema. Ova krajnje neprofesionalna gesta bošnjačke političke elite zaslužuje svaku osudu i predstavlja

čin nepoštivanja civilnog sektora i drugih relevantnih apolitičnih čimbenika.

Naglašavamo da je prošlogodišnji popis bio koristan ali zbog mnoštva nepravilnosti koje su iznijete nakon završetka tog procesa na mnogim Okruglim Stolovima, Javnim Debatama i slično, proiza

šlo je da ti rezultati nemogu biti pouzdani a samim time nit’ valjana osnova za izradu studije izvodljivosti kao ni drugih proceduralnih akata, jer je po svojoj biti ovo realno političko pitanje i kao takvo se treba tretirati.

Upozoravamo širu bošnjačku i kosovsku javnost te sve odgovorne faktore da sve drugo osim triju općina u paketu, bi bilo samo štetno trošenje vremena a za uzvrat bi imali samo nenadoknadive i neprihvatljive migracione posljedice pogubne po našnarod a posebice u pećkom regionu.

Bošnjački savjet Kosova

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.