20. Maj 2019

Rezultat slika za BS: Podržaćemo donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesti

Bošnjačka stranka pozdravila je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojila Vlada, i kroz dalju proceduru će, kako navode, podržati donošenje ovog zakona.

U toj partiji smatraju da je riječ o modernom zakonskom rješenju koje uvažava vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava pripadnika svih vjerskih zajednica.

“Građanski koncept naše države moguće je jačati samo kroz poštovanje njene društvene slojevitosti, vjerskog suživota i poštovanja svih kulturnih identita koji čine njeno društveno biće. Zato je i potrebno donošenje zakonskih rješenja koja će napraviti realan okvir za nesmetano funkcionisanje svih vjerskih zajednica i definisanje njihovih jednakih prava, kao i obaveza, na temelju Ustava i uz poštovanje međunarodnih standarda”, saopštili su iz BS.

Za njih je, ističu, veoma važno da se ovim zakonom na bilo koji način ne dovodi u pitanje Sporazum koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom.

“Zakonom se garantuje poštovanje nivoa dostignutih prava u prethodnom periodu i otvara prostor da se ona dodatno jačaju i unaprjeđuju. Veoma je važno stvoriti trajne mehanizme za zaštitu posebnosti svih vjerskih zajednica, posebno u pogledu poštovanja specifičnosti njihovog identiteta, kao i zaštite vjerskih objekata i njihove imovine. Vjerujemo da će se kroz dalja unapređenja zakonskih rješenja stvoriti prostor i za ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava ili obeštećenje nad uzurpiranom imovinom vjerskih zajednica u ranijim društvenim sistemima”, ističu iz BS.

Država Crna Gora je, zaključuju, na putu demokratskog razvoja i treba stalno unaprjeđivati prostor za njegovanje različitosti i puno uvažavanje vjerskih prava i sloboda kao jednog od ključnih nosilaca njenog građanskog identiteta.

Izvor: Vijesti.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles