Brza cesta Sarajevo-Beograd: Put koji bi vratio život istočnoj Bosni

0
61

Brza cesta Sarajevo-Beograd: Put koji bi vratio život istočnoj Bosni

Kroz odabir trase autoputa SarajevoBeograd država će dati i definitivan odgovor jesu li sva poslijeratna obećanja data Goraždu bila laž i je li Podrinju namijenjena sudbina vječno nerazvijenog dijela BiH koji će u budućnosti ostati pust. Jer, dok susjedna Srbija dio autoputa kroz njen teritorij namjerava graditi kroz nerazvijeni dio zemlje, u BiH ne prestaje pritisak da se trasa planira kroz ekonomski stabilne i komunikacijski povezane gradove na sjeveroistoku. Kao jedan od „argumenata“ se koristi i teza da je izgradnja autoputa preko istočne Bosne praktično povezivanje Srbije i RS!?

– Autoput SarajevoBeograd je međudržavni projekt i ne treba ga posmatrati kao komunikaciju između Srbije i nekog bh. entiteta, već je to projekt koji će uvezivati Srbiju i BiH i narode koji žive u tim zemljama – kaže delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, Sanel Mušović. On dodaje da je istočna Bosna, još prije više od 40 godina, kada joj je ukinuta željeznička pruga, osjetila nebrigu države, tokom agresije je spaljena i prognana, a maćehinski odnos nakon rata doveo je do nastavka odliva stanovništva.

sanel-musovic

– Svi oni koji dobronamjerno ili iz drugih pobuda forsiraju entitete u ovoj priči treba da znaju, a ne da zaboravljaju, da je BPK Goražde u FBiH, te prolaskom puta kroz istočnu Bosnu nijedan od entiteta ne biva zanemaren. Ovo je posljednja šansa da se realizuje i obećanje iz Dejtona da će Goražde imati kvalitetnu komunikaciju sa Sarajevom. Nije primarno hoće li put ići kroz Goražde ili u njegovoj blizini, važno je zadržati ljude koji još uvijek nisu otišli s Drine, i Bošnjake, i Srbe, te vratiti život istočnoj Bosni – ističe Mušović.

Dževad Adžem, poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu PFBiH i član Komisije za promet i komunikacije, smatra da se, osim o trasi, odlučuje i o integraciji BiH i povezivanju FBiH i RS. – 13 projekata je u programu javnih investicija za period 2017. – 2019. godina na Koridoru 5C i gotovo cijeli taj prostor oko Zenice, Tuzle i drugih gradova se uvezuje na Koridor. Jedina šansa ovog prostora je taj međunarodni projekt i nama je potrebno da trasa ide preko Goražda. Što se tiče DF-a ja, imam pismenu izjavu predsjednika Komšića da će pet poslanika u Parlamentu BiH podržati trasu preko Goražda – kaže Adžem.

emir-okovic

Premijer BPK Goražde Emir Oković iz SDA očekuje da se, prilikom određivanja trase, uzme u obzir već započeto projektiranje brze ceste Goražde – Sarajevo, kroz tunel Hranjen. Ova dionica dio je Prostornog plana BPK, Strategije transporta FBiH i Okvirne strategije prometa BiH i uvrštena je u 100 prioritetnih projekata Vlade FBiH. – To nam je omogućilo da, udruživanjem sredstava s Kantonom Sarajevo, po prvi put krenemo u izradu investiciono-tehničke dokumentacije i u tom postupku mi ćemo ovih dana potpisati ugovor s IPSA Institutom iz Sarajeva i početi izradu projekta. Naši stanovnici se već 30 godina suočavaju s tom pričom i više ni u kom slučaju ne žele da ponovo budu izigrani – kaže Oković.

Bilo bi dobro kad bi trasa Sarajevo – Goražde bila dio autoputa ka Beogradu, izjavio je premijer KS Elvedin Konaković. – Prirodna veza s Goraždem i Sandžakom za nas je političko i ekonomsko opredjeljenje, tako da bi ova dionica trebala doprinijeti razvoju ekonomije i manjeg, goraždanskog kantona, a svakako i Sarajevo iz toga može crpiti svoje interese – dodao je Konaković.

 

(avaz)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Brza cesta Sarajevo-Beograd: Put koji bi vratio život istočnoj Bosni


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.