31. Juli 2013

Untitled-122

Šta bi rekao Marko Brut da je znao da će se pojam ”brutalnost” do Sudnjega Dana koristiti kao sinonim za bezosjećajnost u činjenju zlodjela i izdaji  povjerenja? Po njegovom prezimenu ‘Brut’ i njegovoj izdaji bez premca, danas se u društvenoj komunikaciji koriste izrazi kao što su: brutalno ubistvo, brutalna izdaja, brutalno kršenje prava i sl.

mersada-nurudina-agovic

Autor: Mersada Nurudina Agović

Jedna od velikih izdaja povjerenja u historiji, bila je ona u kojoj je ubijen Gaj Julije Cezar koji je pobjedom u građanskom ratu od strane senata bio proglašen doživotnim imperatorom i vrhovnim svećenikom. Nakon izvjesnog vremena senatori su počeli da prave velike intrige i spletke, s ciljem da ga, lišeći života, svrgnu s vlasti. Uspjeli su da zavedu i Cezarovog štićenika i nasljednika Marka Bruta koji se pokazao naivnim, te ga ubijedili da i on učestvuje u Cezarovom ubistvu.

Senatori su izmišljenim pozivom namamili Cezara u klopku, gdje su ga, po predaji, sačekali s kapuljačama na glavama, okružili i počeli bosti noževima. Iako je bio više puta izboden, Cezar se junački branio i opirao odlučan da barem pogine junačkom smrću. U jednom trenutku spala je kapuljača sa glave Bruta. Cezar se šokirao kada je shvatio da se i njegov dragi nasljednik nalazi među napadačima. Snaga i volja za odbranom mu je, zbog velikog duševnog bola, automatski nestala. Svjedoci su kasnije ispričali da su posljednje riječi iznevjerenog Cezara bile: ,,…ZAR I TI, SINE BRUTE!?”…Nakon što je tako očajan pao na tlo, senatori su nastavili da ga bodu i ubili ga sa ukupno 23 ubodne rane nanesene noževima. Brutova  izdaja je tako postala sinonim za izdaju, tj. veleizdaju povjerenja, te se pojam ,,,brutalnost” danas koristi kao sinonim za bezosjećajnost prilikom činjenja nekog zlodjela.

Kada obična izdaja preraste u izdaju interesa cijelog naroda, zajednice ili domovine onda se ona naziva – veleizdajom. Veleizdaja je vid političke izdaje interesa u trenutku kad im se najviše trebalo biti odan.

Svaka izdaja je vid prevare, tj. iznevjere povjerenja. Izdajnika osuđuju svi, čak i oni kojima je ta izdaja išla u korist. Neke narodne poslovice o izdaji kažu: ,,Bog ne voli izdaju”, ,,Izdaja je udarac koji se ne očekuje”, ,,Kad izdate nekoga gubite jedno od najvećih blaga života: sposobnost da vjerujete i da vam se vjeruje!”

Dante Aligijeri je u svom djelu ,,Pakao” izdajnike osudio na najdublji krug pakla. U mnogom zemljama se izdaja narodnih interesa najstrožije kažnjavala i smatrana je gorom od ubistva, jer su njene posljedice bile kobne po cijeli narod.

I Islamska zajednica često puta koristi pojam ,,brutalno” kada govori o kršenju ljudskih prava. Navest ćemo kao primjer naslov u medijima ,,Otvoreno pismo Reisa Kavazovića:Prekinimo brutalno kršenje ljudskog dostojanstva Fate Orlović” (Otisak.ba, 12.juni 2013.) Ili naslov ,,Brutalna diskriminacija srpske vlasti prema ovom narodu ne prestaje” (Sandzakpress, 30.juli 2013.) U ovom tekstu se dalje ističe grubo kršenje bošnjačkih prava od strane srbijanske vlasti koja je bespravno registrirala paralelnu Islamsku zajednicu, zanemarila izbornu volju Bošnjaka kada je riječ o Bošnjačkom nacionalnom vijeću, otežala akreditaciju Internacionalnom univerzitetu, zanemarila odluke Skupštine Bošnjačke demokratske zajednice o smjeni njenog prijašnjeg (sada bivšeg) predsjednika, otela veliki dio vakufske imovine, raspustila legitimne vjeroučitelje i niz drugih kršenja prava.

Srbijanska vlast je, između ostalih strategija diskriminiranja, očito po ugledu na Cezarove senatore, nedavno uspjela vrbovati jedinog bošnjačkog parlamentarca koji je nekada bio predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice, i educirala ga da na brutalan, bezosjećajan način zabode nož u leđa osnivačima Bošnjačke demokratske zajednice. Bošnjačka demokratska zajednica se nakon takvog izdajničkog udarca, održala na noge i, naravno, smijenila ,,predsjednika Bruta”. Međutim, srbijanski ,,senatori” su ga ponovo angažirali da pokuša dovršiti svoju nečasnu zadaću.

Brutalna izdajaPosmatrači ove situacije se pitaju: ako se, već duže vrijeme, raznim metodama čine očiti brutalni napadi srbijanske vlasti na nacionalni interes Bošnjaka, koje su to još metode Bošnjacima preostale za samoodbranu? Koje vjerske propise i savjete Bošnjaci mogu upotrijebiti u borbi za zaštitu svojih prava i nacionalnih interesa?

Prema vjerskim propisima, na veću društvenu funkciju se nikada ne postavlja osoba sumnjivih moralnih osobina. Licemjer se, kako se kaže u sahih hadisu, poznaje po sljedećim osobinama: kad govori -laže, kad obeća -ne ispuni, a kad mu se nešto povjeri – iznevjeri. Nakon što bi takav lik iznevjerio emanet, on se više nikad od svoga naroda ne bi smio angažirati ni za kakvu, ni najmanje važnu funkciju.

Allahov Poslanik s.a.v.s. je govorio: ,,Čuvaj emanet onome ko ti ga je povjerio…”(Ebu Davud, Tirmizi) Postići će uspjeh na oba svijeta oni koji vjerno emanete budu čuvali. Spominju se u Kur’anu a.š.: “I oni koji povjerene im emanete budu čuvali i obaveze svoje ispunjavali (El-Mearidž, 32)

Čuvanje jedinstva ključ je uspjeha svake zajednice: ,,Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!” (Ali Imran, 103.)

Emanete treba povjeravati onima koji su spremni da ih, uprkos svim tegobama, nose, čuvaju i brane životom, onima koji nesebično ulažu svoje vrijeme, zdravlje, znanje, materijalna i druga stredstva u borbi za očuvanje interesa naroda i zajednice.

Krajnje je vrijeme da bošnjački narod nauči lekciju, dobro procijeni zasluge i više nikada ne ukaže  povjerenje potencijalnim ‘Brutima’, onima koji gledaju samo na lični interes, beskrupulozno gazeći pritom sve moralne principe i norme. I krajne je vrijeme da bošnjački narod iznađe načina da ovakve izdaje strogo sankcioniše, kako bi se im se, konačno, stalo u kraj.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles