21. Februar 2019

Danas 21.02.2019. godine na Velikom groblju u Novom Pazaru zatečena sumorna slika. Veliki broj nišana (nadgrobnih ploča) je na brutalan način devastiran, uništen, ispremještan. 

Na ovakav način gradske vlasti brišu tragove višestoljetnog postojanja muslimana na ovim prostorima kako bi oslobodili mjesta za ukop novih mehruma jer nijesu učinili ništa da preduprijede ovaj problem.

Frapantno je činjenica da se među devastiranim nišanima nalaze čak i oni na kojima se jasno vide imena i prezimena merhuma pokopanih u prošlom stoljeću. 

Radnici JKP “Čistoća” u neformalnom razgovoru istakli da ovo nerado rade, ali da su dobili isključivo naređenje svojih nadređenih. 

Očekujemo hitnu reakciju odgovornih ljudi u gradu kako bi se spriječio ovaj vandalizam, kulturocid i zaštitila kulturna historijska baština. 

Podsjećamo da su odbornici Stranke pravde i pomirenja u nekoliko navrata predlagali da se odvoje novčana sredstva za uređenje grobalja svih konfesija ali gradske vlasti nisu imale razumijevanja za to. Nekoliko puta je takodjer pokretano i pitanje nove parcele za ukop muslimana, međutim sve se završilo samo na širim obećanjima vladajuće koalicije.

Postavlja se pitanje imamo li snage da se vratimo moralnim standardima i ljudskim vrijednostima naših predaka ili nam smeta i ono malo kamena što je ostalo kao trag njihovog postojanja?  

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles