Broj birača u Priboju veći od broja stanovnika

4
4

Priboj

Priboj – Na predstojećim izborima 24. aprila u Srbiji, prema zvaničnom biračkom spisku u Priboju pravo glasa ima 1.125 građana više nego što ova opština uopšte ima stanovnika. Statistički gledano broj stanovnika u ovoj pograničnoj opštini u posljednjih 14 godina naglo opada, a s druge strane, situacija u biračkom spisku je manje više ista, razilika je u nekoliko desetina birača .

Prema posljednjem popisu iz 2011. godine opština Priboj ima 27.133 stanovnika, a u zvanični birački spisak upisano je 28.258 građana sa pravom glasa, 1.125 više od broja stanovnika.

Opština Priboj je na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH, pa ovakvoj situaciji doprinosi i dvojno državljanstvo. Ovi gradjani ne žive u Priboju, nisu obuhvaćeni popisom, ali su upisani u birački spisak. Najčešće su to građani susednog Rudog ili Višegrada, koji pripadaju Republici Srpskoj, odnosno BiH, pojašnjava Milan Živković, saradnik za birački spisak u opštini Priboj, paradoks da je broj birača veći od broja onih koji zaista žive u Priboju

„Deo stanovništva BIH gravitira direktno prema opštini Priboj. Na kilometar je selo Mokronozi koje pripada BIH, tu su i Bjelo Brdo, Uvac. Stanovnici sa ove teritorije su većinom bili zaposleni u pribojskim firmama, po tom osnovu ostvarili su i penziju, dobili stanove. Posle raspada Jugoslavije ovi gradjani su regulisali državljanstvo, odosno imaju dvojno državljanstvo, imaju lične karte, pasoše, prijavu prebivališta u Priboju i na osnovu toga su i upisani u jedinstveni birački spisak“, kaže Živković.

Jasmin Hodžić menadžer pribojskog LDP-a, ne osporava zakonsko pravo ovih gradjana da glasaju, ali, kako kaže, nelogično je da oni koji ne žive u Priboju učestvuju u kreiranju političkog života tog grada, pa i Srbije.

„Mi osporavamo pravo ljudi koji ne žive u Priboju, koji ne žive u Srbiji, koji ne plaćaju poreze ovoj državi, da na direktan način utiču na izbor političkih predstavnika gradjana Srbije i gradjana opštine Priboj.“

Marijana Bjelić, predsjednica Socijaldemokratske stranke u ovoj opštini je mišljenja da se na ovaj način može dovesti u pitanje i regularnost izbora.

„Zato je opravdano i neophodno sumnjati u redovnost ažuriranja biračkog spiska, i sasvim je opravdano sumnjati da li su izboru u Priboju regularni.“

Manje stanovnika od broja birača saradnik za birački spisak Milan Živković objašnjava i činjenicom da se sve više stanovnika iseljava u inostranstvo, i oni su kao gradjani Srbije sa legitimnim ispravama, ličnim kartama, pasošima, još uvek registrovani sa prebivalištem u opštini Priboj i svi upisani u birački spisak, a nisu se popisali po posljednjem popisu, te da i mnogi građani Priboja koji i sada žive u Priboju, za vrijeme popisa nisu popisani, jer su u potrazi za poslom najčešće na crno radili u drugim gradovima Srbije i Crne Gore.

(Slobodna Evropa)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Britanski premijer Winston Churchil na vijecanju u Jalti je rekao:”Da se postigne mir u Europi neophodno je razoriti ne samo imperijalizam Njemacke, nego takodjer imperijalisticki sovinizam male Srbije”
  Rumunjski historicar Konrad Bercovici je zapisao:”Srbi su nacionalisti, beskrajni megalomani bez vjere, to je najsovinističkiji narod Europe, ako ne i cijeloga svijeta, sa Srbima je nemoguce raspravljati, jer su bez razuma. Njih treba mlatiti jer respektiraju samo silu. .

  0

  0
 2. Nikada ni jedan posao nijesu casno odradili. A posto su u Priboju BDZ I SDA u koaliciju znaju gubitak psguran pa na prljavo. Cim su sami prljavi oni neznaju nista cisto i posteno da odradu.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.