Branka Bošnjak: VDT opet štiti DPS

0

Crna Gora – Vrhovno državno tužilaštvo VDT je napravilo nekoliko propusta u slučaju zloupotrebe službenog položaja i pronevjerje od strane n.n lica radnika Vodovoda koji je na račun ovog preduzeća sipao gorivo aktivistima Demokratske partije socijalista DPS koji su išli na promociju u Ulcinju, ocijenila je poslanica Demokratskog fronta DF Branka Bošnjak.

Bošnjak je prošle nedjelje podnijela krivičnu prijavu sa prijedlogom za hitno obezbjeđenje dokaza protiv lica u “Vodovod i kanalizacije” d.o.o zbog, kako se navodi u prijavi, zloupotrebe položaja. Ona tvrdi da su lica iz Vodovoda novac preduzeća zloupotrijebili u promotivne kampanje Demokratske partije socijalista DPS.

“Iako je državni tužilac iz medija upoznat o ovim navodima nije uradio ono što je po zakonu u obavezi a to je da sam pokrene istragu u vezi sa ovim slučajem i ispita sve navode . Ne miješajući se u svoj posao do kraja VDT se oglasio nenadležnim u ovom slučaju i krivičnu prijavu koju sam podnijela 28. januara proslijedilo osnovnom tužiocu na eventualno postupanje”, kazala je Bošnjak.

Time VDT, smatra ona, nije želio da se uhvati u koštac sa organizovanom zloupotrebom službenog položaja u partijske svrhe i krivičnu prijavu je proslijedio osnovnom tužilaštvu čime je, ističe, želio da napravi jasnu distancu od cijelog slučaja.

“Podsjetićemo da po Zakonu o državnom tužilaštvu VDT po članu 112. može vršiti neposredno sva ovlašćenja i preduzimati sve radnje na koje je zakonom ovlašćen rukovodilac osnovnog tužilaštva. Ova zakonska mogućnost se naročito primjenjuje u slučajevima koji su od posebnog interesa javnosti a logička pretpostavka je da je pronevjera državnog novca javna stvar a da zloupotrebu službenog položaja i pronevjerau treba sankcionisati. VDT izgleda ne razmišlja u tom pravcu pa otuda u Izvještajima EU u ovoj oblasti praktično i da nemamo nekih rezultata, posebno ne u onim slučajevnima koji stoje u neposrednoj vezi sa aferom „Snimak“”, naglasila je Bošnjak.

Prema njenim riječima, VDT očito nema namjeru da reaguje u bilo kom slučaju u kom se pojavljuje ime DPS bez obzira na materijalne dokaze koji ukazuju na to .

“Tako je ovom vještom akcijom prosleđivanja krivične prijave osnovnom tužilaštvu VDT upropastio efikasnu istragu i onemogućilo pravovremeno prikupljanje materijalnih dokaza”, dodala je Bošnjak.

Ona podsjeća da je u krivičnoj prijavi stajao zahtjev da Tužilaštvo pristupi hitnom obezbjeđenju dokaza i to video zapisa sa pumpe „Luk oil“ na Starom aerodromu zbog mogućnosti da nakon sedam dana snimak automatski bude presnimljen.

“To je VDT u prijavi pročitao i odlučio da ipak ne pristupi obezbjeđenju dokaza koji bi bili ključni za dokazivanje u ovom slučaju. Time je onemogućio prikupljanje ključnih dokaza i postupio suprotnu zakonu, javnom interesu čiji bi zaštitnik trebao da bude. Umjesto toga Tužilaštvo se ovim svratalo u zaštitnika DPS što će biti u potpunosti potvrđeno ako ni Osnovno tužilaštvu ne prikupi dokaze a krivična prijave ne dobije sudski epilog sa konketnim sankcijama”, zaključila je Bošnjak.

(cdm)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.