Bramerc stanje na zapadnom Balkanu je isto kao prije dvije decenije kada su počeli genocid i etničko čišćenje

0
9

U redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN, glavni tužilac Tribunala upozorio da se situacija u regionu i dalje razvija u pogrešnom smjeru i da “neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskrimjinaciju i mržnju kako bi učvrstili vlast”, podsjećajući da je tako počelo i prije dvije i po decenije.

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc pozvao je Vijeće sigurnosti UN da hitno obrati pažnju na situaciju u državama bivše Jugoslavije koja se, kako je rekao, “i dalje razvija u pogrešnom smjeru”.

Ta situacija, po Bramercu, nije daleko od one koja je pre 25 ili 30 godina dovela do rata i ratnih zločina. Jer, ukazao je, “kada neodgovorni zvaničnici koriste podjele, diskriminaciju i mržnju da bi učvrstili svoju vlast, sukobi i zvjerstva mogu dobiti sopstvenu logiku. To je važilo prije dvije decenije kada su počeli genocid i etničko čišćenje i to važi i danas!”

Osim činjenicom da je saradnja regionalnih pravosuđa u posljednje vrijeme krenula od loše ka goroj, haško tužilaštvo je, rekao je Bramerc u redovnom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti, alarmirano sadašnjim rasprostranjenim poricanjem ratnih zločina i odbijanjem da se prihvate činjenice utvrđene na suđenjima pred Tribunalom. “Poruke poricanja zločina i revizionizma” su, po Bramercu, “glasne i jasne: mi priznajemo naše žrtve ali ne i vaše, a oni koje vi smatrate ratnim zločincima su naši heroji!”

Sa duge liste “neprihvatljivih provokacija” koje su “uvreda za žrtve, Vijeće sigurnosti i sve koji vjeruju u pravdu”, Bramerc je u obraćanju Vijeću sigurnosti naveo dva primjera. Prvi je saopštenje ministra obrazovanja Republike Srpske da će u školama tog entiteta zabraniti udžbenike u kojima se govori o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici, o čemu se inače uči u školama širom svijeta.

Drugi primer je “dobrotvorni koncert” za šestoricu osuđenih čelnika Herceg Bosne, kojeg će danas u Mostaru održati “ultranacionaluistički pjevač čiji su koncerti nedavno zabranjeni u više zemalja.” Svakako ne slučajno, Bramerc je propustio da pred Vijećem sigurnosti UN pomene njegovo ime.

Prije Bramerca, Vijeću sigurnosti su se obratili predsjednici Tribunala i Mehanizma za međunarodne krivične sudove, sudije Carmel Agius i Theodor Meron. Sudija Agius je potvrdio da će presude Ratku Mladiću i Prliću i ostalima biti, kako je najavljeno, izrečene u novembru ove godine. Posebno oštro, sudija Agius je govorio o “nesaradnji Srbije” koja već dvije i po godine odbija da izvrši naloge za hapšenje i transfer u Hag troje zvaničnika Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja i podmičivanja svjedoka u predmetu Vojislava Šeselja.

Konačno, predsjednik Mehanizma, sudija Meron, je obavijestio Vijeće sigurnosti da će novo suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću početi 13. juna, kao i da su u toku pripreme za žalbene rasprave u predmetima Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, prenosi agencija Sense.

(Saff)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Bramerc stanje na zapadnom Balkanu je isto kao prije dvije decenije kada su počeli genocid i etničko čišćenje


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.