Brak Muhammeda a.s. i Hatidže r.a.

0
87

Iza svakog velikog čovjeka stoji  žena kao siguran oslonac, bilo da mu je ona majka ili supruga.

Ova kratka, ali dubokoumna rečenica, svakom poznata, sposobna je da utječe na razmišljanje mnogih mladića i djevojaka. Ovim želim započeti vrlo aktuelnu temu stranog i domaćeg publicističkog miljea, koja se tiče odnosa muškarca i žene. Međutim, pisat ću na jedan specifičan način, s posebnim osvrtom na ženski populus.

Često se trebamo zapitati da li smo oslonac svome mužu, životnom pratiocu, zaručniku, momku, ili smo teret koji ga tišti, smeta mu, i ne da mu da nas učini sretnima. Svaki muškarac želi svoju dragu ženu da učini radosnom, imponuje mu kada je ona sretna zbog njega i zato mu moramo olakšati načine da da to i ostvari.

Čitajući knjigu “Budi njegova Hatidža”, autorice Edine Čokić, osjetih snažnu potrebu da istražim zašto je Hatidža bila najdraža žena Poslanika, a.s., te da analiziram razloge zbog kojih brojni parovi, bivaju nesretni, iako se mnogo vole i čine sve kako bi svoj život proveli zajedno uz Božiji blagoslov.

Tajna sreće Poslanika, a.s. i Hatidže jeste u njihovom međusobnom pristupu i ophođenju, poštivanju i ljubavi koju su bezuvjetno osjećali. Hatidža je bila najljepši primjer čestitosti, razboritosti, vjere i strpljenja. Svojim karakterom, netipične predstavnice svoje vrste, žene koja nije nikada zamarala Poslanika, a.s. nikada mu nije zanovijetala i nikada svoju negativnost nije pokazivala u njegovom prisustvu. U životu s Poslanikom, a.s. osjetila je svu težinu poslaničke misije koja je u njoj samo produbila želju za borbom, okusila je gorčinu gladi odbacivanja, bodrila ga i tješila da se ne obazire na postupke ljudi koji su ga prezirali. Zbog toga ne iznenađuje da joj je Allah, dž.š. poslao selam preko Džibrila. Buharija prenosi od Ebu Hurejre:”Došao je Džibril Allahovom Poslaniku i rekao:”O Allahov poslaniče. Evo ti dolazi Hatidža sa zdjelom hrane, pa kada dođe prenesi joj selam od njenog Gospodara i od mene i obraduj je dvorcem u džennetu od suhog bisera u kome nema buke niti neprijatnosti” Dvorac je ovako opisan zato što ona nikad nije podigla glas na Poslanika, niti ga je ikad bilo čime zamarala, a kamoli viknula na njega i osorna bila. Koliko djevojaka/supruga se može pohvaliti sličnim primjerom, koliko ih može s ponosom reći da nisu nikada zamarale ili poviknule na svoga muža/zaručnika?

Nije nemoguće biti poput Hatidže, uz malo truda i razboritosti svaka žena može učiniti da njezina jača polovina bude zadovoljna njom i njezinim ponašanjem. Naravno, Poslanik, a. s. je osoba najljepše ćudi, pa ćemo odmah kazati kako nije teško biti idelana supruga takvome čovjeku. Muhamed, a.s. je ličnost čiju veličinu priznaju muslimani i nemuslimani, bio je brižni prijatelj i savjetnik svojim drugovima, odan suprug i pun ljubavi prema svojim ženama, zaštitnik svoje djece, vođa Umeta, vješti političar i reformist koji je uspio promijeniti zaostale Beduine i učiniti ih jednom od najnaprednijih zajednica koje su se pojavile u historiji ljudskog roda. Sve ovo čini ličnost najboljeg među ljudima, osoba koju je nemoguće ne voljeti i ne poštivati cijelim svojim bićem. Tajna uspješnosti braka ispunjenog blagostanjem dugi niz godina leži naravno u osobenosti ovo dvoje blagoslovljenih ljudi. Hatidže, prvakinje među ženama i Muhammeda, a.s., posljednjeg Poslanika i čovjeka koji nikada nije slagao, prevario, prekršio obećanje, koji prašta i moli za oprost onima koji su mu naudili.

Da bismo učinile zadovoljnim našu voljenu osobu, potrebno je da se pokušamo pridržavati nekoliko pravila u našem svakodnevnom ophođenju prema njemu što će zasigurno povećati međusobnu ljubav i sreću.

  1. Ne fokusirati se na negativne misli u slučaju problema i nesuglasice, jer naše misli u većini slučajeva rezultiraju naše ponašanje. Treba uvijek misliti na vrline voljene osobe i ono što radi za nas, što poništava sitnicu zbog koje se eventualno ljutimo na nju.
  2. Shvatiti razliku između psihologije muškarca i žene. Žena ima potrebu za ljubavlju koja nadvladava sve druge u hijerarhiji životnih potreba, dok muškarac ima potrebu da dobija poštovanje od drugih, da ga se uvažava, priznaje i hvali njegov trud. Mnogo lakše bi bilo održati zdrav odnos kada bi oboje supružnika ovo imalo na umu. (Pogledati; Abraham Maslow i njegova hijerarhija potreba)
  3. Truditi se svaki dan da ugodimo voljenoj osobi čineći neku stvar koju ona posebno voli, a koja je uglavnom sitnica, samo ju je potrebno sprovesti u praksu. Nekada je dovoljno samo uvažavati njegove odluke, interesovati se za ono što on radi, pokazati posebno poštovanje prema njemu u društvu i slično. Muškarac će zasigurno odgovoriti ljubavlju na svaki ovaj čin.
  4. Bitno je svaki dan se podsjećati razloga zbog kojih smo s voljenom osobom, i nikada ne uzimati zdravo za gotovo ono što imamo, kako se ne bi kajali zbog nekog slučajnog prijestupa koji može prouzrokovati dane tuge. Svaki trenutak treba iskoristiti da se oda neko priznanje za ono što voljeni muškarac uradi za nas, jer će on znati kako da uzvrati.
  5. Kada nešto želi, žena treba jasno da kaže, jer tako olakšava svojoj jačoj polovini u ophođenju prema njoj. On će rado učiniti sve što mu se kaže, samo da ne mora sam otkrivati šta to kruži u njenim mislima. Muškarci ne vole da komplikuju, i direktni su, dok žene vole misterioznost i složenost, stoga otežavaju komunikaciju. Veoma je bitno  razviti zdravu komunikaciju  kako bi ljubav mogla pobijediti svaku nesuglasicu. Karakterističan početak i kraj razgovora između muškarca i žene; On:“Šta ti je, jesi to nešto ljuta?“ Ona:“Nisam!“ On:“Ma baš nisi. De mi reci molim te šta ti je?“ Ona se ušuti i ne odgovara, čak se ljuti kao da na to ima svo pravo. On:“Hoćeš li mi reći?“ Ona:“Neću, i pusti me na miru.“ On:“Ma ne moraš, gora sam ja budala što te uopće pitam!“ Nakon ovog „razgovora“ negativnost među njima se širi i produbljuje, te se oni udaljavaju jedno od drugog što može da potraje i nekoliko dana ukoliko jedno ne započne razgovorom rješavati ovaj izmišljeni problem. Svaka žena na ovaj način zamara voljenu osobu čime ga udaljava od sebe, i može samo sebi zahvaliti ukoliko dođe do prekida njihovog odnosa.
  6. Ukoliko dođe do situacije da muškarac povrijedi svoju suprugu/djevojku, bilo nesmotrenošću ili u ljutnji, potrebno je odmah mu na to skrenuti pažnju, i s ljubavlju mu reći da se to više ne ponavlja. Iznenadimo se kako lijepa riječ u kombinaciji s nježnošću rješava sve nesuglasice i pošteđuje vezu bespotrebne netrpeljivosti.
  7. Vjerovatno najvažnija stvar jeste priznati grešku koju počinimo prema svome voljenom muškarcu. Nakon priznanja, obavezno zatražiti oprost, čime se pokazuje da je njegovo zadovoljstvo prioritet u vašem odnosu.
  8. Muškarac ne voli da ga žena kritikuje, da se ponaša kao šef u vezi stoga je vrlo važno kritikovanje trenasformisati u žalbu ili molbu. Ukoliko djevojci smeta što njezin dragi kasni na sastanak, ona će ga lijepo zamoliti da to više ne čini, jer će kritikovanjem i drugim nedoličnim ponašanjem umanjiti sebe u njegovim očima i postati mu teretom, a to nijedna ne želi. Čak je psihoanalitičar S. Freud jednom rekao:“Uputio sam svojoj ženi nekoliko riječi, a ona meni nekoliko pasusa…“ Ne budimo takve žene!

(Reference preuzete iz knjige „Budi njegova Hatidža“, Edina Čokić)

Autor: Šejla Mujić-Kevrić

Izvor: bosnjaci.agency

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Brak Muhammeda a.s. i Hatidže r.a.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.