Brak bez saglasnosti roditelja

0
9

PITANJE:  Je li ispravan brak bez saglasnosti staratelja, ako je budući suprug bar vjerski i moralno podesan? Da li se možemo rukovoditi hanefijskim mezhebom, koji jedino dozvoljava brak bez saglasnosti staratelja?

ODGOVOR: Postojanje saglasnosti staratelja za sklapanje braka jeste jedan od uslova bračnog ugovora, koji se ne smije zanemariti. Za to postoje jasni argumenti u izvorima Šeriata, kao što je sunnet Poslanika a.s., gdje zanemarivanje i nepoštivanje ovog uslova sa aspekta vjere dovodi u pitanje ispravnost bračnog ugovora, a sa druge strane uzrokuje brojne probleme, koji najčešće rezultiraju razvodima.
Istina je da hanefije dozvoljavaju brak bez saglasnosti staratelja, ali to nije generalan stav, već se radi u izuzetnim okolnostima, kao što je slučaj kada se radi o punoljetnoj, obrazovanoj, razumnoj, ženskoj osobi, gdje protivljenje staratelja nije argumentovano, nije opravdano i nema za cilj sprječavanje neželjenih negativnih posljedica, već sprovođenje sopstvene volje i hira, koji mogu biti rezultat ličnog animoziteta prema dotičnoj osobi ili neprihvatanja vjerskih i moralnih  vrijednosti dotične, što je prisutno u praksi.

U ovakvim slučajevima hanefije dozvoljavaju da se brak sklopi bez saglasnosti staratelja, iako savjetuju da se to ne čini sve dok se ne iscrpe sva druga raspoloživa sredstva, kao što je razgovor sa starateljem i pokušaj njegovog uvjeravanja da čini štetnu stvar za sebe i svog potomka, kako bi uvidio neispravnost svog stava i dao saglasnost za brak. Savjetujem svim djevojkama i mladićima da ne zanemaruju volju svojih roditelja i savjete koje im upućuju, jer su oni rezultat znanja i iskustva roditelja, tako da postoji velika vjerovatnoća da su ispravniji nego njihovi stavovi koji su vrlo često rezultat ljubavne zaslijepljenosti. Saglasnost staratelja, roditelja jeste znak njegovog zadovoljstva, koje rezultira dovom Allahu da njihov brak bude blagoslovljen i uspješan, a dova roditelja svom djetetu ima posebno mjesto kod Uzvišenog Allaha.

Autor: Rešad ef. Plojović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.