Braća Hot: Od života u Gusinju do advokatske kancelarije u SAD

3
9

Braća Hot: Od života u Gusinju do advokatske kancelarije u SAD

Gusinje – Edvin je imao nepunih devet, a njegov brat Edin pet godina kada su sa roditeljima iz rodnog Gusinja doselili u Njujork. 

Dolazak iz malog mjesta na sjeveru Crne Gore, u vrijeme kada je na prostoru bivše Jugoslavije bjesnio rat, u grad sa nekoliko miliona stanovnika nije pokolebao njihove roditelje u namjeri da svojoj djeci pruže najbolje obrazovanje.

Danas su braća Hot advokati, a da bi se “okitili” tom titulom bilo je potrebno mnogo godina truda i odricanja, ali i finansijske podrške.

U razgovoru za Portal Revije Fokus, braća Hot kažu da u bliskoj budućnosti planiraju da u Njujorku otvore zajedničku advokatsku firmu.

Da bi stekao advokatsku titulu, priča Edvin, trebalo mu je 17 godina “trljanja po klupa” po školama i univerzitetima SAD. Njegov brat Edin kaže da se za advokata školovao 19 godina (osnovna i srednja škola, fakultet i doktorske studije).

“U SAD sam završio sve stepene školovanja – od osnovne i srednje škole do fakulteta i doktorata na Florida Coastal school of law”, pojašnjava Edin.

Braća Hot su se za poziv advokata prije svega odlučili zbog činjenice da vode porijeklo sa područja bivše Jugoslavije, gdje su se kršila najosnovnija ljudska prava.

“Sjedinjene Države, iako daleko od toga da su savršene, su zemlja zakona, i željeli smo da što bolje saznamo kako i na koji način funkcioniše zakon i po kojim propisima. Znanje je moć, i upravo završene School of law, položeni BAR exami (pravosudni ispiti) i buduća praksa nam omogućavaju da do detalja uđemo u tajne zakona SAD”, kaže Edvin.

Da bi došli do zvanja advokata, braći Hot je, osim znanja, bila potrebna i velika finansijska podrška.

“Ja sam završio Syracuse University, gdje je školarina za jednu godinu više od 55.000 dolara, plus ostali troškovi – knjige, putovanja, džeparac… Ako ovo pomnožite sa četiri godine studiranja dolazi se do cifre od oko 275.000 do 300.000 dolara”, priča Edvin. 

Za zvanje advokata, nakon fakulteta, mora se završiti  i Law school koja traje tri godine. Školarina za jednu godinu, dodaje Edvin, u prosjeku je oko 50.000 dolara, plus troškovi iznajmljivanja stana, ishrane, za auto, knjige, putovanja…, što je dodatnih više od 30.000 dolara.

“Nijesam računao troškove putovanja roditelja koji su tokom našeg školovanja nebrojeno puta iz Njujorka dolazili na Floridu da nas posjete. Dakle, samo za ove tri godine neophodno je obezbijediti više od 250.000 dolara. To znači da je za Edina i mene samo trogodišnje školovanje za zvanje advokata koštalo više od pola miliona dolara”, ističe Edvin.

On kaže da je malo ko u zajednici spreman da uzme toliki kredit i otplaćuje ga narednih 15 do 20 godina. Ali, braća Hot su, kako navode, imali podršku i pomoć roditelja.

“Bez naših roditelja Rafeta i Vesne Hot nikada ne bismo postali Edvin Hot, Esq. i Edin Hot, Esq. Podrška koju smo imali od njih je najveći blagoslov i ne možemo biti srećniji nego što njih imamo za roditelje. Koliko su nam majka i otac značili tokom školovanja riječima se ne može opisati. Beskrajno smo im zahvalni za sve što su nam omogućili i pružili priliku da danas budemo ovo što jesmo”, kažu Edvin i Edin.

Planovi ovih momaka su da kroz praksu steknu što više radnog iskustva, a u bliskoj budućnosti planiraju da u Njujorku otvore zajedničku advokatsku firmu.

Na pitanje može li se desiti da se jednog dana u sudnici nađu na suprotnim stranama, Edvin kroz smijeh kaže da je sve moguće.

“Međutim, ako radimo u istoj advokatskoj firmi to bi bio sukob interesa, pa se moraju preduzeti određene mjere opreza radi zaštite firme i klijenata. Mada, zakon u SAD dozvoljava i takav scenario, ali uz pismenu saglasnost klijenata”, pojašnjava on.

“Krivci” za portal Gusinje-Plav.com

Iako su sve vrijeme bili zauzeti školovanjem, Edvin i Edin su ipak našli vremena da daju veliki doprinos boljoj povezanosti Gusinjana i Plavljana širom svijeta. Uz svog oca Rafeta, oni su glavni “krivci” što na hiljade Gusinjana i Plavljana, razasutih širom svijeta, svaki dan na inernetu ukucavaju adresu gusinje-plav.com.

Radi se o portalu zahvaljujući kojem su, između ostalog, organizovane brojne humanitarne akcije za ugrožene u zavičaju i dijaspori, piše Fokus Press.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Aferim svaka čast cijeloj porodici.
  Roditeljima koji su se odricali i finansirali te pametnim i radnim momcima koji su stekli visoke diplome.
  Ovo je dobar primjer čitavoj našoj zajednici u SAD kako treba biti uspješan.
  Još jednom svaka Vam čast.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.