Bošnjački policajci će ponovo polagati test za čin poručnika Policije Kosova!

0
7

Kosovo – Poslanik u Skupštini Republike Kosovo ispred bošnjačke zajednice ujedno i predsjednik DSB-a iz Prizrena je povodom prošlonedjeljnog polaganja službenika Policije Kosova na testiranju za čin poručnika uočio niz nepravilnosti te je reagovao na probleme bošnjačkih policajaca prilikom testiranja.

Demiri je i jedan od članova Komisije za Bezbjednosne snage Kosova i  unutrašnje poslove.
“U razgovoru sa našim kandidatima koji su aplicirali za dobijanje višeg čina u Policiji Kosova gdje je, od preko 500 stotina kandidata na testu svih zajednica koje žive na Kosovu,  bilo prijavljeno preko 20 bošnjačkih policajaca i nažalost niko od njih nije položio. Razloga za to ima mnogo. Jedan od njih je bio taj što oni nisu imali adekvatne formulare sa prevodom pitanja na njihovom jeziku. Neki termini su bili na albanskom ali i na hrvatskom jeziku koje  naši bošnjački kandidati nisu razumjeli”, rekao je zastupnik Demiri.
Prilikom prijavljivanja, međutim, desila se jedna interesantna činjenica gdje su se među bošnjačkim plicajcima našla dvojica Albanaca koji su se izjasnili kao Bošnjaci i  koji su vrlo lako položili test jer je bio na njihovom maternjem jeziku.
“Nakon žalbe naših policajaca lično sam insistirao da se test ponovi za naše policajce, pozvao sam ministra unutrašnjih poslova Republike Kosova gospodina Bajrama Redžepija, kao i  direktora Policije Kosova Shpenda Madxhunija i njegovog zamjenika  Dejana Jankovića koji su me saslušali te dali čvrste garancije i obećanje da će na tome poraditi te će se ponoviti testiranje za bošnjačke policajce sa Kosova”, objasnio je Demiri i dodao:
“Još jednom ističem da smo spriječili da par Albanaca polažu test izjašnjavajući se kao Bošnjaci te da će i oni ponovo morati da polažu.”
Prema riječima predsjednika DSB-a Rasima Demirija, konkurencija je jako velika, od mogućih 500 kandidata za viši čin, tek njih 57 mogu dobiti unapređenje, no, kako kaže “najvažnije je da smo uspjeli da bošnjačkim  policajcima omogućimo još jednu šansu za unapređenje.”
Svi oni koji su zainteresirani za ponovno polaganje testa za dobijanje čina Poručnika u Policiji Kosova mogu sutra (20. april) ponovo polagati. Testovi će ovoga puta biti razumljiviji i prilagodljivi.
(Info-KS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.