Bošnjački odbornici spremni na jedinstvo i formiranje odborničkog kluba

0
6

Bošnjački odbornici spremni na jedinstvo i formiranje odborničkog klubaKosovo – Nakon svečane sjednice kada su odbornici Skupštine opštine Prizren položili zakletvu, danas je održana prva radna sjednica novog saziva na kojoj je izabran predsjedavajući Skupštine i njegov zamjenik.

Za predsjedavajućeg Skupštine opštine Prizren sa 23 glasa “za” izabran je Kujtim Gashi, kandidat PDK-a, dok je za njegovog zamjenika izabran Levent Buş ispred turske partije KDTP. Sjednicu su prije početka glasanja napustili odbornik Haziz Hodaj iz LDK-a i odbornici Samoopredjeljenja.

Sjednici Skupštine opštine Prizren, koja broji 41 odbornika, prisustvovali su i odbornici iz redova bošnjačke zajednice.

Oni su nakon sjednice istakli da će najvjerovatnije formirati odbornički klub preko koga će jedinstveno braniti interese svoje zajednice u gradskoj skupštini.

Oruč Karadolami (NDS): “U ovom sazivu imamo čak pet odbornika ispred naše zajednice što je veliki uspjeh za čitavu našu zajednicu. Nadam se da ćemo uskoro formirati i naš odbornički klub. Naša javnost dobro zna da smo i u prethodnom mandatu imali naš odbornički klub u kojem smo bili mi iz NDS-a i član koalicije ‘Vakat’, a kako smo radili to je već drugo pitanje. Dakle, ako se bošnjački odbornički klub formira bićemo mnogo bogatiji, tj. više ćemo sarađivati  jer to naša zajednica od nas i očekuje, a interesi i ciljevi nam se svakako podudaraju. Ako budemo zajedno, imaćemo i svog potpredsjednika opštine, mjesto koje su pripadnici turske nacionalne zajednice imali u prethodnom mandatu i što bi za našu zajednicu bilo itekako od koristi.”

Memnuna Ajdini (Koalicija “VAKAT”): “Naši budući planovi vezani su za ispunjavanje svih onih dogovora i sporazuma koje smo imali i prije nego što je formirana Skupština, a to su principi na osnovu kojih smo i podržali predsjednika opštine dr Ramadana Muju u predizbornoj kampanji. Pitanje decentralizacije i formiranje bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu, kao i ostali naši zahtjevi, dok se u narednom periodu očekuju i određeni prioriteti koji nam sljeduju. Radićemo na dogovoru sa ostalim našim političkim subjektima koji djeluju u opštinskoj skupštini da se nađe zajednički jezik, bar po pitanjima od nacionalnog interesa,  jer će naša zajednica imati koristi od toga. Mi smo spremni da zajednički oformimo odbornički klub ispred naše zajednice ali se za sada ne nazire da će doći do toga, što ne znači da ćemo odustati. Ponovo ćemo pokušati da se sastanemo i dogovorimo, jer to naša zajednica očekuje, čime  bi se time po prvi put rješavala pitanja od vitalnog značaja za našu zajednicu.”

Muso Salihi (Koalicija “VAKAT”): “Očekujem da ćemo vremenom i mi odbornici ispred bošnjačke zajednice formirati naš odbornički klub jer postoji dobra volja kod svih naših odbornika. Ja sam ubijeđen, ukoliko se postigne dogovor, da ćemo svi imati koristi od toga, a najviše bošnjačka zajednica. Dakle, ja sam po tom pitanju veliki optimista te ću ono predizborno obećanje dato našim glasačima i ispuniti, tj. boriću se za zajedništvo. Samim tim, ako postignemo dogovor, imamo velike šanse da dobijemo i potpredsjednika opštine, jer je to mjesto koje nam svakako pripada.”

Ermina Jonuzi (NDS): “Recimo da se naši dalji planovi odnose na realizaciju svih onih predizbornih obećanja našim glasačima. Svakako da nam je primarni cilj osnivanje bošnjačkog kulturnog centra jer smo, zahvaljujući NDS-u, dobili lokaciju i očekujemo da će se uskoro i krenuti sa radovima. Takođe, mogu reći da su i ostali projekti koje ćemo realizirati tokom godine  veoma važni za našu zajednicu. Što se tiče formiranja bošnjačkog odborničkog kluba u Skupštini grada na inicijativu naše predsjednice Emilije Redžepi mi smo se dva puta već sastajali ali nije došlo do dogovora. Na nama je da zajednički radimo i borimo se za našu zajednicu te se nadam da će biti još sastanaka dok ne dođemo do rješenja.”

Merdžan Osmani (CDU): “Mislim da je veoma moguće oformiti naš bošnjački odbornički klub u Skupštini opštine Prizren ako se riješe neke nesuglasice, poput nesuglasica po pitanju funkcija. Na  prethodna dva sastanka smo razgovarali o toj temi a ne o našem zajedništvu te je vrijeme pričati o ovoj drugoj temi i samim tim o osnivanju našeg odborničkog kluba. Ako uzmemo u obzir posljednji popis stanovništva, naša, bošnjačka zajednica, po broju stanovnika je druga, dakle odmah iza albanske većine pa nam samim tim i logično pripada mjesto potpredsjednika opštine Prizren. Takođe, ako pogledamo strukturu skupštinskog saziva u ovom mandatu, imamo čak pet naših odbornika, što je još  jedan pokazatelj da naša zajednica zaslužuje mjesto potpredsjednika opštine i ne vidim ništa sporno u tome. Mi, bošnjački odbornici u gradskoj skupštini nemamo nikakvih nesuglasica među sobom. Trebali bismo vršiti pritisak na naše političke lidere da se razgovara i pronađe rješenje koje će biti u interesu naše zajednice.”

(info-ks)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.