Bošnjačka stranka ukazuje na nepravilnosti na popisu stanovništva

0
8

Južni Sandžak – BS ukazuje na sve brojnije primjere   onemogućavanja  građana da se izjasne o svim pitanjima na popisnici. Evidentno je da se, sve više građana ,od strane Monstata i državnih instruktrora dovodi u neravnopravan položaj, time što im se zabranjuje da se izjašnjavaju dalje od 6.pitanja sa popisnice.

Iako je takav način popisivanja predvidjen samo za iseljenike, odnosno za ljude koji su iz Crne Gore odsutni godinu i duže , Monstatovi instruktori nalažu popisivačima da, na isti način, popisuju i druge gradjane, koji su odsutni iz Crne Gore kraće  od ovog perioda, odnosno manje od godinu dana, što je suprotno i Metodologiji i Zakonu o popisu stanovništva.

BS ima evidenciju većeg broja lica bosnjacke nacionalnosti, koji su privremeno , odnosno manje od godinu dana odsutni iz Crne Gore, gdje  se, nekima lično,a u nekim slučajevima njihovim članovima domaćinstva ne dozvoljava  da daju podatke o nacionalnoj , vjerskoj i jezičkoj pripadnosti. Uzalud objašnjavanje da su državljani , da  je njihovo stalno prebivalište u Crnoj Gori, u kojoj žive i članovi njihovog domaćinstva. Upozoravamo da ovakvi postupci Monstata umnogome doprinose stvaranju klime nepovjerenja   i sumnje da će popis do kraja biti regularan. Pravdanje da je riječ o opasnosti od precijenjenog broja stanovnika, kao i o tome da postoje projektovani broj stanovnika, zvuči nam nelogično i postavlja dodatno pitanja: jesu li građani krivi što postoje i što ih ima više od statističkih projekcija. Takodje pitamo se  da li postoje možda i projektovani rezultati Popisa. Ako je tako, zbog čega onda toliki novac za Popis  i čemu sav ovaj posao?

BS  očekuje od nadležnih više razumijevanja, uklanjanjanje ovih nepravilnosti i ispravljanje grešaka prema licima koja su popisana na neadekvatan način, odnosno očekujemo njihovo puno popisivanje, jer im to omogućava i Zakon i Metodologija.

Već smo ukazivali da su na veoma problematičan način lišena prava i naše dijaspore što će se vjerovatno dovesti u pitanje sa aspekta ustavnosti i zakonitosti. Primjenom ovakve metodologije, koliko god se pravdali njenom evropskom utemeljenošću, odstupilo se od zakonskih rješenja koja  su predvidjena ,  Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini (“ Sl.list CG” broj 41/10,…75/10 ), u kojima se naznačava da se, pored podataka koji se prikupljaju za lica koja žive u Crnoj Gori, prikupljaju i dodatni podaci o nazivu strane drzave, dužini boravka i namjeri daljeg boravka u inostranstvu. Takođe, odstupilo se i od Strategije  saradnje sa dijasporom za period 2010.-2013. godinu, kojom se Vlada Crne Gore se opredijelila za što bolju saradnju sa dijasporom.

Smatramo veoma važnim jeste da se gradjani izjašnjavaju slobodno i da ne ostaju neizjašnjeni o svojoj nacionalnoj ,vjerskoj i jezičkoj pripadnosti.  BS vjeruje da će ovaj popis potvrditi i veći broj Bošnjaka, nego dosad, a prvenstveno zbog toga što su  naši sunarodnici  shvatili neodrživost vjerskog imena za naciju -musliman.

Ovo je veoma vazan popis, kojim treba iskazati i identitet , jer će od brojnosti pripadnika odredjenog naroda  zavisiti i zastupljenost u institucijama,  zapošljavanje, školovanje i informisanje. Zbog toga još jednom pozivamo naše sunarodnike da se slobodno  iskazuju kroz nacionalno ime Bošnjak, maternji bosanski jezik i vjeru islam.

Izvor: IslamskaZajednica.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.