Bošnjačka stranka nije podržala usvajanje budžeta opštine Bijelo Polje za 2014. godinu

0
18

Bijelo Polje – Na 22. sjednici lokalnog parlamenta, koja je održana 30.12.2013. godine, usvojen je budžet Opštine Bijelo Polje za 2014. godine u iznosu od 10 milona i 562 hiljade eura.

Lokalni prihodi planirani su u iznosu od 2.762.000 eura, ustupljeni prihodi projektovani su na 1.400.000 eura, odnosno 13 odsto, dok je od dotacija i donacija predviđen prihod od pet miliona i sto hiljada eura. Predviđeno je i da se od prodajom imovine prihoduje 1.280.000 eura. Izdaci budžeta iznosiće 10.562.000 eura, dok je za operativni budžet iz kojeg se finansiraju bruto zarade, materijalni troškovi i ostale naknade i primanja zaposlenih i drugo planirano 8.232.000 eura, ili skoro 80 odsto budžetskih rashoda. Planirano je i da za otplatu kamata obezbijedi 400.000 eura, subvencije za stambene kredite 108.000 eura, transfer iz oblasti socijalne zaštite 142.500 eura, dok je za transfer institucijama, pojedincima i javnom sektoru planirano 2.230.000 eura. Kapitalni budžet iznosi 2. 310.000 eura ili skoro 20 odsto planiranih rashoda budžeta.

Kapitalnim budžetom se planira  rekonstrukcija gradske tržnice, kao jedan od najvažnijih projekata u ovoj godini za koju je urađena projektna dokumentacija i obezbijeđeno 1,5 miliona eura, nastavak izgradnje dječijeg vrtića u ulici Lenke Jurišević, izgradnje kolektora za pročišćavanje otpadnih voda, čija investicija je vrijedna 25 miliona eura, koji se planira graditi u naselju Potkrajci (iako su se građani ovog naselja protivili toj ideji da se kolektor otpadnih voda smjesti baš na ,,pragu’’ njihovih stanova i poljoprivrednih dobara).

Dobar dio budžetskih sredstava planiran je za ulaganje u putnu infrastrukturu. Najznačajnija investicija je nastavak izgradnje puta od Pavinog Polja do Kovrena i dalje prema Pljevljima. Za rekonstrukciju gradske kapele u Nikoljcu, koja će biti završena za nekoliko dana, izdvojeno je 250.000 eura, planira se izgradnja vodovoda u Zatonu, izgradnja puta do Bjelasice kao i žičare sa bjelopoljske strane do ove planine, koja će koštati 2 miliona eura, kao i izgradnje treće trake od Slijepča Mosta do Lepenca.

Za ovaj Prijedlog budžeta, glasalo je 20 odbornika, protiv je bilo 8, a uzdržanih 5. Inače, sjednici nijesu prisustvovali odbornici SDP-a, manje članice vladajuće koalicije.

“Bošnjačka stranka nije podržala ovakav Prijedlog budžeta, jer je najveći dio sredstava opredijeljenih za investicije u 2014. godini zaobišao mnoga naselja i mjesta u kojima većinski žive građani bošnjačke nacionalnosti, tako da je ovaj budžet krajnje diskriminirajući. Takođe, ovim budžetom su se u potpunosti zanemarila ulaganja u poljoprivredu koja je ključna privredna grana sjevera Crne Gore. Smatramo da novac nije raspoređen na fer i pošten način. Mnogi projekti koji su od životnog značaja ostavljeni su po strani, a nekim drugima je data prednost. Tako su naselja sa desne obale Lima i Bihora, ali i naselja od Nedakusa do Dobrakova, i ove godine ostala uskraćena za izvjesna ulaganja. Dugogodišnji zahtjevi građana sa ovih područja su mnogobrojni, od onih osnovnih za rekonstrukciju dotrajalih lokalnih puteva, vodovoda, kanalizacionih mreža, trafostanica, podvožnjaka, do zahtjeva za izgradnju škola, sportskih i dječijih igrališta. Vjerujemo da će, nakon proljećnih lokalnih izbora, neka nova parlamentarna većina u Bijelom Polju biti u prilici da ispravi ovakve i slične nepravde koje su godinama prisutne u opštini Bijelo Polje”, istakao je odbornik BS Šefket Ćorović.

(Bošnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Selam alejkum !!
  Gradjani opstine Bijelo Polje (ne mali broj) nisu zadovoljni kako ih politicke partije predstavljaju. Ponavljaju se iz godine u godinu isti problemi koje politicke partije ne zele rjesavati, i ako je to u njihovoj nadleznosti, i da hoce to bi sa lakocom i rijesili.
  Nadam se da znate gdje se nalaze sela: Kradenik, Crhalj i Vrbe , ako ne znate reci cu vam, nalaze se u vasoj opstini, u opstini Bijelo Polje.
  Nadam se isto tako da ste dobro upoznati sa jednim od osnovnih problema u tim selima, koji traje otprilike 15 godina, a to je problem vodovod Kradenik – Vrbe.
  Seoski Vodovod Kradenik-Vrbe sa izvora zvanog “Kradenicko Vrelo” bio je predmet razmatranja i vjestacenja cetiri puta i to 1998. 1999. 2000. i 2001. godine, nakon cega je data saglasnost grupin od 122 gradjana-domacinstva,podnosioca zahtjeva iz sela Vrbe i Kradenik da mogu postupiti izradi tehnicke dokumentacije za kaptiranje i koriscenje predmetnog izvora za potrebe svojih domacinstava.
  Od svega gore navedenog nema bas nista, nema vodovoda i vode ali nema ni novca. Gdje je voda to znamo ,protice svojim prirodnim tokom, ne koristeci narodu, koji je ceka vec 15 godina , a gdje je novac, koji je Opstina izdvajala za vodovod ,to ne znamo, vjerovatno ga voda odnijela.
  – Septembra 2008 godine , na osnovu visegodisnjeg investicionog plana OPSTINA BIJELO POLJE, za Izgradnju vodovoda Kradenik –Vrbe izdvaja 20.000 EUR-a.
  – Skupština opštine Bijelo Polje, na sjednici odrţanoj 12.06.2009.godine, donijela je PROGRAM javnih radova za 2009. godinu, na osnovu kojeg uzima Uĉešće u izgradnji vodovoda Kradenik – Vrbe sa 15.000 EUR-a.
  – Skupština opštine Bijelo Polje, na sjednici održanoj dana 28. i 29. 07.2011.godine,donijela je PROGRAM UREĐENJA PROSTORA OPŠTINE BIJELO POLJE ZA 2011 GODINU i u tom programu navodi da uzima Učešće u nastavku radova na vodovodu Kradenik – Vrbe sa 5.000 EUR-a.
  – STRATEŠKI PLAN RAZVOJA OPŠTINE BIJELO POLJE (Juni 2012 godine), nalaze, da za Završetak vodovoda Kradenik-Vrbe u Crhlju, troskove snose: Budžet Opštine 40%,
  Budžet CG 40%,JPP 20% .
  Ne racunajuci na gore navedeni novac od Opstine,kojeg je voda odnijela, skromno imucni mjestani sela Vrbe su sami i jedini finansirali ,sve dosadasnje troskove pomenutog vodovoda ,koji nisu mali. Mjestani su finansirali i sagradili bazen sa kaptazama, prokopali kanale od bazena do svojih kuca i ukopali kablove, i tako se ceka godinama kako bi sve ono sto je uz veliku muku od strane mjestana finansirano i sagradjeno, sada i propalo .
  Institucijama Opstine Bijelo Polje kao da nije u interesu da su im svi gradjani opstine snadbjeveni vodom, kao da im nije u interesu da su im svi gradjani ravnopravni, bez diskriminacije. Izbori dolaze i prolaze , nesto se obecava pred izborima a onda se to obecano i zaboravi i tako punih 10-ak godina, a za to vrijeme je bilo dosta obecanja a bogami i izbora.

  Bošnjačka stranka nije podržala usvajanje budžeta opštine Bijelo Polje za 2014. godinu, ali kakvu mi korist od toga imamo, kad nas se sjetite,mislim na sve politicke partije, jedino kada su izbori,plaseci se da vam  se fotelje ne izmaknu a bogami i da ne ostanete bez dobrih plata,koje sada imate, a mi u selo Vrbe sta imamo od toga, nista. Mi nemamo ni ono osnovno sto je potrebno kako bi covjek normalno funkcionisao a to je voda. Da li vi znate sta znaci nemati vodu u kuci ? Svi zelimo da Crna Gora ide ubrzanim putem prema EU, ali kako ,pitam ja vas ? Na taj nacin kakvim se vi toboze borite Za svoje gradjane se ne ide u EU.

  Smatram da bi Bosnjacka Stranka trebala obici svoje Bosnjake u pomenutim selima i saslusati ih,upoznati se sa problemima mjestani tih sela  i zajednickim radom pokusati te probleme i rijesiti.
  Selam.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.