26. August 2010

Južni Sandžak – Predsjednik Bošnjačke alternative Asim Đečević ocijenio je da se Crna Gora mora regionalizovati i da Bošnjake sa razlogom okupira pitanje Sandžaka, piše portal Pcnen.

“Crna Gora se mora regionalizovati, ne mora odmah poći od modela Nemačke, koja je vrh regionalizacije, ali se mogu koristiti iskustva Italije i napraviti model koji odgovara Crnoj Gori i Srbiji”, rekao je Đečević za Vijesti.

U tom smislu definisanje Sandžaka, kao prekogranične regije, značajno je demokratsko pitanje, koje bi, prema riječima Đečevića, trebalo prioritetno tretirati stvaranjem moderne regije sa centrom u Novom Pazaru.

“Vrijeme je da se i u crnogorskom dijelu Sandžaka otvori Univerzitet i krene putem evropeizacije tog regiona. Crnoj Gori su za to potrebni vizionari, tipa Zorana Đinđića, koji je viziju naroda ostvarivao u realnom vremenu”, objasnio je Đečević.

Regionalizacijom Crne Gore, prema njegovim riječima, otvaraju se velike mogućnosti za dobijanje finansijskih sredstava Evropske unije za regije, kao vid prekogranične saradnje.

Sandžak, tvrdi Đečević, može biti pozitivan primjer takve saradnje, jer je to region koji ne bi trebalo da dijeli, nego da povezuje.

Izvor: RTV.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles