Bošnjaci tuže Višegrad zbog Kusturicinog Andrićgrada

2

‚BIH – Očekujem da konačan epilog daju Ustavni sud BiH ili, eventualno, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, rekao je advokat Esad Hrvačić

Sarajevski advokat Esad Hrvačić, pravni zastupnik potomaka višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića, na čijoj zemlji Republika Srpska (RS) i reditelj Emir Kusturica grade kontraverzni Andrićgrad u Višegradu, potvrdio je za agenciju Anadolija kako priprema tužbu protiv Opštine Višegrad zbog otimačine imovine.
Potomci Pašana Hadžića poručili su u februaru 2013. godine kako neće dopustiti da im ”djedovina bude oduzeta”, te da su njihovi pravni zastupnici došli do, kako tvrde, neoborivih dokaza o otimačini bošnjačke zemlje.
”U fazi smo pripreme i upućivanja tužbe protiv Opštine Višegrad. Naime, utvrdili smo da je sve nekretnine na području Anadrićgrada Opština Višegrad prenijela na sebe, a na koncu je istu putem koncesije dala Andrićgradu. Na taj način su zadržali vlasništvo nad nekretninama koje su na protuzakonit način uzeli”, izjavio je Hrvačić za agenciju Anadolija.
Odgovornim smatra i vlasti RS koje su omogućile ”da se dogodi ovako nešto strašno”.
Rekao je kako s obzirom na postojeće prilike u spomenutom bh. entitetu ”očekuje sve odbijajuće odluke pred organima RS”.
”Očekujem da konačan epilog daju Ustavni sud BiH ili, eventualno, Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Ja mogu da očekujem odbijajuće odluke po pitanju organa RS, jer je to uvezan sinhroniziran sistem u koji su uključeni pravosuđe i upravni organi po svim pitanjima, pa i pitanju Andrićgrada”, tvrdi on.
Nadalje, kaže da je zabrinjavajuće stanje u pravosuđu i organima uprave u RS-u. Prema njegovom sudu, ”ciljano i dobro” organizirano se radi na otimanju imovine Bošnjaka. Vjeruje da je sve ”diktirano s vrha”.
”Imovina Bošnjaka je već oteta. Naime, u RS-u su vodili razne postupke, između ostalog, i izlaganja nekretnina bez prisustva izvornih vlasnika. Koristili su i rješenja koja su donesena 1962. godine. Opština je bez pozivanja izvornih vlasnika, a na zahtjev trećih lica poput nekih škola, vodila postupke izlaganja i formiranja novih zemljišno-knjižnih izvadaka. Potom, radili su upis te imovne na ”opšte dobro” u korist Opštine Višegrad, a da bi se kasnije na osnovu koncesije sve to bilo dato Andrićgradu ili drugima. Šta su radili? Promijenili su broj parcela. U slučaju Andrićgrada oko 50 parcela su spojili u jednu tako da sad nemate ni onih starih parcela gdje su, recimo, moji klijenti, Bošnjaci, bili upisani suvlasnici. Te parcele su brisane s lica mjesta, izmijenjeni su brojevi, a sve je, po novom premjeru, dato na korištenje Andrićgradu”, objasnio je Hrvačić.
Ističe da su urađene strašne stvari da je najvjervotnije na sličan način oteto između 70 i 80 posto imovine Bošnjaka u RS.
”Formalno u RS-u su odradili posao primjenjujući ”brilijantne” metode kako se pod paskom legaliteta uzima zemlja Bošnjaka”, poručio je Hrvačić.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

2 KOMENTARI

  1. Ta porodica vise nikad nece dobiti svoju zemlju i oni to znaju. Ne zato sto nisu u pravu u pravu su ali gdje su bili do sada. Objekti su izgradjeni i oni su pod ingerencijom entiteta RS od znacaja. Oni samo mogu dobiti pare a oni to i hoce…zjevnuli na pare a ne da se vrate u Visegrad.

    0

    0
  2. Ovo treba da iskoriste svi bosnjaci u RS-u kojima je na ovaj ili slican nacin oteta zemlja i da tuze opstinu ili RS u zavisnosti na koga su zemlju upisali.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.