7. Decembar 2012

BiH – Bošnjaci će 29. decembra dobiti još jednu svoju organizaciju. Tog dana u Sarajevu će biti održana izborna skupština i prvo zasijedanje Svetskog bošnjačkog kongresa. Osnivači objašnjavaju da je riječ o krovnoj organizaciji svih Bošnjaka svijeta, koja će obuhvatiti „svu bošnjačku energiju radi očuvanja i afirmacije bošnjačkog nacionalnog identiteta“.

Danasov izvor blizak osnivačima ove organizacije tvrdi da će za prvog predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa biti predložen bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Mustafa Cerić.

Osnivanje „krovne organizacije Bošnjaka sveta“ prošlog decembra najavio je glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić, u govoru povodom obilježavanja dvogodišnjice rada Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ).

– Jevreji su dobili svoje mjesto u UN jer su preživjeli Holokaust. Mi smo preživjeli genocid i imamo pravo na svoj svjetski kongres i svoje mjesto u UN – rekao je tada muftija Zukorlić.

Prije mjesec i po dana Cerić je, na kraju svog mandata, boravio u Novom Pazaru na obeležavanju devetnaestogodišnjice postojanja Mešihata IZ Sandžaka. Tada je u svom govoru najavio pravce svog novog djelovanja kroz brigu o naciji, ocijenivši da „snaga Bošnjaka nije u vojnoj sili, već u vjeri i moralu, u kulturi i nacionalnom ponosu, koji zahtijeva od Bošnjaka da udare čvrste temelje za svoju sigurnu kuću na Balkanu. Mi Bošnjaci moramo da podižemo našu zajedničku kuću, koja će biti dovoljno široka za sve Bošnjake ma gdje se oni nalazili i dovoljno sigurna i stabilna da zaštiti naš narod od genocida“.

Vidi više:

Muftija Zukorlić predsjednik odbora za reosnivanje Svjetskog bošnjačkog kongresa

(Danas)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles