Bošnjaci sa Kosova traže da im BiH prizna dokumente

1
3

Kosovo – Predstavnici Bošnjaka Kosova u institucijama sistema Republike Kosova, nezavisni i uticajni intelektualci i pojedinci iz Kosova, BiH i Sandžaka, već godinama vode bitku sa vlastima u BiH da priznaju dokumente Republike Kosovo, kako bi omogućili građanima te države da nesmetano putuju i borave na teritoriju države BiH.

Nedemokratske restrikcije bh vlasti su najviše pogodile Bošnjake, upravo zbog porodičnih veza. Nakon postignutog Sporazuma između dvije države, Kosova i Srbije, kojim je kosovskim državljanima dato pravo da putuju s kosovskom osobnom kartom u Srbiju, tim povodom predstavnici Bošnjaka Kosova u institucijama sistema Republike Kosova ponovo su uputili apel Predsjedništvu države Bosne i Hercegovine, Ministarskom Vijeću Bosne i Hercegovine i Visokom Predstavniku OHR u BiH, u kojem se kaže:

Obraćamo vam se ponovo u vezi našeg Apela za rješavanje našeg velikog problema – nemogućnosti putovanja u BiH građanima koji posjeduju dokumentaciju Republike Kosova.

Molimo Vas da veoma ozbiljno uzmete u razmatranje ovo pitanje i da preduzmete institucionalne korake u međusobnoj koordinaciji i saradnji s nama i institucijama Kosova, radi iznalaženja mogućnosti priznanja kosovskih dokumenata za putovanje i boravak u BiH njihovih imalaca.

Da Vas podsjetimo da se neomogućavanjem ulaska u Bosnu i Hercegovinu s dokumentacijom kojom jedino raspolaže većina Kosovara, a zasebno pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice, krše njihova osnovna ljudska prava na slobodu kretanja i povezivanja porodica, s obzirom da mnoge porodice imaju svoje članove i na Kosovu i u BiH.

Također podsjećamo da je nedavno postignutim Sporazumima između Kosova i Srbije, i srbijanska strana priznala kosovskim državljanima pravo da putuju s kosovskom osobnom kartom u Srbiju, te je samo BiH ostala jedina država na Balkanu koja ovo pravo ne omogućava državljanima Kosova.

Mi, kao većinski predstavnici kosovskih Bošnjaka u institucijama Republike Kosova, imamo mnogo pritužbi i veliki pritisak od pripadnika naše zajednice, ali i od svih ostalih građana Kosova, da se ovo pitanje što prije riješi.

S nadom da ćete ovaj naš Apel ozbiljno uzeti u razmatranje, pozdravljamo Vas, stoji u apelu koji su potpisali predstavnici Bošnjaka Kosova u institucijama sistema Republike Kosova:

Džezair Murati, predsjednik pol. koalicije “Vakat”
Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka
Sadik Idrizi, predsjednik Stranke „Vatan”, Dragaš
Husnija Besković, predsjednik Nove bošnjačke stranke, Peć
Abdiraim Zulji, predsjednik Ujedinjene stranke Bošnjaka, Prizren
Ćerim Bajrami, potpredsjednik Konsultativnog vijeća zajednica Kosova, ispred bošnjačke zajednice,
Isak Meta, presjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Cestitam imenovanoj GOSPODI da ponovo pokrecu ovo KLJUCNO pitanje koje trazi hitno RIJESENJE!TREBA TRAZITI SASTANAK-KOLEKTIVNO ILI POJEDINACNO-SA SLIJEDECOM GOSPODOM -Z.Komsic,A.Izetbegovic,E.Ganic i V.Iznko i izruciti im zahtjev(e)!Rezultate ovih sastanaka TREBA JAVNO OBJAVITI kako bi Bosnjacka javnost bila obavijestena!Srpski clanovi predsjednistva i Vijeca ministara opstruiraju pozitivne odluke po ovome pitanju I TO JE JASNO -A OD OSTALIH SE TRAZI -DA SE IZJASNE BEZ OKOLISAVANJA!SVE STO KOSOVO TRAZI-A SRBIJA NUDI UZ USLOVE I BLOKADE-MOZE DA DOBIJE U BRATSKOJ BIH!HRABRI KOSOVARI SU PRVI KOJI SU SRPSKOM EXPANZIONIZMU REKLI NE!BOSNJACKI NAROD TREBA MU PRUZITI RUKU SOLIDARNOSTI I BRATSTVA!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.