Bošnjaci, nezaštićen narod u Crnoj Gori

10
12

“sandžak” – Bošnjački narod u Crnoj Gori nalazi se u veoma teškom i čudnom položaju. Sve su izraženiji oblici asimilacije Bošnjaka u Đukanistanu, kako danas zovu ovu ne demokratsku zemlju. Ekstremne crnogorske državne institucije atakuju na Bošnjake na razne načine, kako bi ih ponovo zloupotrijebili u statističke svrhe.

Povodom porasta srpske nacionalne svijesti, iste vlasti nastoje pokrstiti bošnjačko-muslimansko stanovništvo na veoma perfidan način. Preko Strategije Vlade za dijasporu i raznih skupova o crnogorskom jeziku, čiji je uvodničar dr. Adnan Čirgić, tendencionalno se šalje poruka u javnost da se bošnjačko-muslimanska populacija zbuni, posebno u vezi opredjeljenja za jezik. Legitimni predstavnici Bošnjaka u Skupštini i Vladi Crne Gore šute kao zaliveni. Na taj način Bošnjaci u Crnoj Gori nisu jasno definirani i nacionalno zaštićeni, već do kraja obespravljeni.

Tendenciozni popis

Crna Gora, nakon što je 2006. godine postala „privatna“ država, bez obzira na kupljenu nezavisnost i suvernitet, u javnosti se sve više predstavlja kao nacionalna država Crnogoraca, bez obzira što oni čine svega 40% stanovništva. Za njima slijede Srbi sa 32%, Bošnjaci između 17-23%, i nacionalne manjine oko 15%. U crnogorskoj štampi se često mogu čuti izjave: „Odkud Bošnjaci u Podgorici, Baru i Mrkojevicima?“ – što je nedavno izjavila i novinarka Dana, Jadranka Rebrenović, u jednoj od rasprava na televiziji Atlas. To nas ne iznenađuje kad neki neupućeni ljudi kažu, ali kad to govore pripadnici medija, onda se vidi da je sve tendenciozno i zlonamjerno. Zato Bošnjaci ne trebaju sudjelovati u problemu odnosa Srba i Crnogoraca, niti između njih arbitrirati. Svako nedemokratsko jedne strane, teškim udarcem bit će uzvraćeno od druge strane. Toga mnogi hizmećari nisu svjesni.

U svakom slučaju, na predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, Bošnjaci ulaze nepripljemljeni, jer kulturne i nacionalne institucije ovog naroda nemaju dovoljno finansija da odštampaju plakate uputstava za popis, a kamoli za održavanje akademija, znanstvenih skupova i drugih diskusija preko kojih bi se pučanstvo upoznalo o detaljima popisne politike, jer na djelu stupa prozetelizam (nasilno pokrštavanje) teže nego 1913. godine.

Nacionalna prava bošnjačnog naroda su, po svemu sudeći, dovedena u pitanje, jer o njima ne brine ni jedna od druga država koje bi iz povjesnih razloga to morale činiti. A to su Bosna i Hercegovina i Turska. Međutim, Evropa pred ovim pitanjima zatvara oči. Jasno, imamo utisak da što više Evropa hvali Đukanovićev diktatorski režim, to je sve veća činjenica da Evrope u Crnoj Gori i nema.

Bošnjaci služe samo za izbore

Bošnjacima se pažnja ukazuje samo kad ih treba prevariti, a to je uoči izbora. To se čini i sada pred popis, tako što vlasti lansiraju razne strategije i prvo ih nude preko onih Bošnjaka koje su svojevremeno otjerali sa ognjišta. Preko raznih emisara, plaćenika i sluganskih delegacija, vlasti posjećuju Bošnjake iz Bihora, koji su se odselili za Luksemburg i druge regije Zapadne Evrope, kao i Bošnjake u New York-u, koji su tamo masovno doseljeni iz plavsko-gusinskog kraja, i traže od njih harač kao i izjašnjavanje, navodno o državnosti Crne Gore, kao da je u pitanju referendumska kampanja, a ne redovni popis. Vlasti su zaboravile ranija obećanja da vrate status općinama Petnica i Gusinje, kao i da riješe ljudska prava u Južnom Sandžaku (sjeverni dio Crne Gore ).

Fašizam na djelu

Očigledno se vlasti Crne Gore plaše porasta izjašnjavanja pravoslavaca u Srbe i zato atakuju na Bošnjake kako bi one labilne preveli u Crnogorce islamske vjere. To se posebno manifestiralo ovih dana na jednom anahronom skupu o tzv. crnogorskom jeziku, koji je organizirala dukljanska grupacija na čelu sa tehničarem  dr. Nikolićem, sa dukljanskim vijećem metuzalema i pojedincima iz Crnogorske pravoslavne crkve, čiji je glavni uvodničar bio izvjesni dr. Adnan Čirgić. Željelo postići zbunjivanje bošnjačko- muslimanske polulacije preko Čirgićevog imena. To je zloupotreba jednog mladog čovjeka koji nije svjestan nacionalnog bića. Pitamo se kakve su to države koje nemaju stručnjake za jezik, historiju i pravo, nego pozajmljuju iz drugih naroda? Sličnih zloupotreba je bilo na prošlom popisu (2002. godine), kada je vlast manipulirala, tzv., karadačkih historičarem Šerbom Rastoderom, koji je čak i po vjerskim objektima lijepio plakate tražeći od Bošnjaka da se izjašnjavaju za crnogorski jezik, zbog čega ga je žestoko u javnosti opomenuo bošnjački intelektualac i advokat prof. dr. Sefer Međedović.

Najzad, možda ćemo znati pravu istinu preko Wikiliksa o tome šta se sve dešava u Crnoj Gori i kakvo se sve zamjesaštvo protežira. S druge strane, Evropa zna šta se dešava u Srbiji, preko glasovitog Jelka Kacina, izvjesitoca Evropskog parlamenta, ali takve ličnosti nema u Crnoj Gori.
Bošnjaci u Crnoj Gori se trebaju izjasniti na sljedeći način: nacionalnost – Bošnjak, vjera – islam, jezik- bosanski.

Autor: prof. dr. Šefket Krcić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

 1. Bosnjaci Sandzaka i CrneGore su sve od 1326 bili dio drzave srednjovjekovne Bosne dok nisu Osmanlije osvojili Kraljevinu Bosnu 1464 godine. Od tad sve do Berlinskog Kongressa 1878 Sandzak kao i naj veci dio CrneGore je bio dio Bosansku Pasaluka.

  Znaci vijekovima je Sandzak i CrnaGora bila Bosanska zemlja. To se nesmije ignorisati.

  0

  0
 2. xexex i vi ste bili turci pa ste postali srbi daj mi i jedan argument da ti prababa nije nastradala od turcina 500 godina nije malo.a i jos nesto da znas prvi covek na svijetu nije bio srbin nit jevrej nid juda..vec adem alejhi selam koji je ispovjedo cistu vjeru islam budaooo..!

  0

  0
 3. Otvorite knjigu,pročitaj te nešto,opismenite se,naučite šta je religija-Islam,Hrišćanstvo…šta je vjeroispovijest-Musliman,Katolik,Pravoslavac,Protestant,Budista,Hindus, šta je nacionalanost-Bošnjak,Srbin,Albanac,Hrvat,Nemac,Egipćanin,Japanac,Norvežanin.Dakle pripadnost jedne nacije a ne države iz koje dolazite.Braćo iz južnog dijela Sandžaka kao pripadnost jednoj zajednici možete se pisati kao Indijanci,Marsovci,ako vam je po volji ali nikako ne miješajte vjeru i naciju prikazujući se kao Muslimani jer niko od vaših komšija pripadnika druge vjere neće pogriješiti već će se izjasniti kao Crnogorci,Srbi,Albanci,Hrvati niko od njih se neće izjasniti kao Katolici,Muslimani,Pravoslavci.Nije teško znam da vas tome nisu učili u školi ali za dva i dva ne trebaju neke visoke škole!

  0

  0
   • postovani Mihajlo ako smo mi postali 66′ god. prvo “Muslimani” a bili Srbi islamske veroispovesti. OBJASNI MI, onda smo mi pravi Srbe a vi ste KOPILE????? napravljeni od turaka 700g bili pod njihov tutor. A MI SACUVALI GENE I TRADICIJU SRPSKU?????? DE IDI CITAJ BAJKE

    0

    0
 4. koliko ima bosnjaka u crnog gori TOLIKO ima van crnegore… dva, tri primer samo
  U NYC ima plavljanin i gusinjanin oko 30000 hilada
  U LUXEMBOURG ima beranaca bijelopoljaca rozajaca oko 15000 hilada.
  U SVEDSKOJ I DANSKOJ ima bijelopoljaca beranaca rozajaca plavljanina gusinjanina itd oko 15 000 hilada.
  A da ne pricamo za austriju i nemacku holandiju belgiju norvensku finsku englesku francusku canadu australiju svicarsku irsku italiju sloveniju itd

  zna se ko smo i sta smo…

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.