20. Mart 2011

“sandžak” – Bošnjački narod u Crnoj Gori nalazi se u veoma teškom i čudnom položaju. Sve su izraženiji oblici asimilacije Bošnjaka u Đukanistanu, kako danas zovu ovu ne demokratsku zemlju. Ekstremne crnogorske državne institucije atakuju na Bošnjake na razne načine, kako bi ih ponovo zloupotrijebili u statističke svrhe.

Povodom porasta srpske nacionalne svijesti, iste vlasti nastoje pokrstiti bošnjačko-muslimansko stanovništvo na veoma perfidan način. Preko Strategije Vlade za dijasporu i raznih skupova o crnogorskom jeziku, čiji je uvodničar dr. Adnan Čirgić, tendencionalno se šalje poruka u javnost da se bošnjačko-muslimanska populacija zbuni, posebno u vezi opredjeljenja za jezik. Legitimni predstavnici Bošnjaka u Skupštini i Vladi Crne Gore šute kao zaliveni. Na taj način Bošnjaci u Crnoj Gori nisu jasno definirani i nacionalno zaštićeni, već do kraja obespravljeni.

Tendenciozni popis

Crna Gora, nakon što je 2006. godine postala „privatna“ država, bez obzira na kupljenu nezavisnost i suvernitet, u javnosti se sve više predstavlja kao nacionalna država Crnogoraca, bez obzira što oni čine svega 40% stanovništva. Za njima slijede Srbi sa 32%, Bošnjaci između 17-23%, i nacionalne manjine oko 15%. U crnogorskoj štampi se često mogu čuti izjave: „Odkud Bošnjaci u Podgorici, Baru i Mrkojevicima?“ – što je nedavno izjavila i novinarka Dana, Jadranka Rebrenović, u jednoj od rasprava na televiziji Atlas. To nas ne iznenađuje kad neki neupućeni ljudi kažu, ali kad to govore pripadnici medija, onda se vidi da je sve tendenciozno i zlonamjerno. Zato Bošnjaci ne trebaju sudjelovati u problemu odnosa Srba i Crnogoraca, niti između njih arbitrirati. Svako nedemokratsko jedne strane, teškim udarcem bit će uzvraćeno od druge strane. Toga mnogi hizmećari nisu svjesni.

U svakom slučaju, na predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, Bošnjaci ulaze nepripljemljeni, jer kulturne i nacionalne institucije ovog naroda nemaju dovoljno finansija da odštampaju plakate uputstava za popis, a kamoli za održavanje akademija, znanstvenih skupova i drugih diskusija preko kojih bi se pučanstvo upoznalo o detaljima popisne politike, jer na djelu stupa prozetelizam (nasilno pokrštavanje) teže nego 1913. godine.

Nacionalna prava bošnjačnog naroda su, po svemu sudeći, dovedena u pitanje, jer o njima ne brine ni jedna od druga država koje bi iz povjesnih razloga to morale činiti. A to su Bosna i Hercegovina i Turska. Međutim, Evropa pred ovim pitanjima zatvara oči. Jasno, imamo utisak da što više Evropa hvali Đukanovićev diktatorski režim, to je sve veća činjenica da Evrope u Crnoj Gori i nema.

Bošnjaci služe samo za izbore

Bošnjacima se pažnja ukazuje samo kad ih treba prevariti, a to je uoči izbora. To se čini i sada pred popis, tako što vlasti lansiraju razne strategije i prvo ih nude preko onih Bošnjaka koje su svojevremeno otjerali sa ognjišta. Preko raznih emisara, plaćenika i sluganskih delegacija, vlasti posjećuju Bošnjake iz Bihora, koji su se odselili za Luksemburg i druge regije Zapadne Evrope, kao i Bošnjake u New York-u, koji su tamo masovno doseljeni iz plavsko-gusinskog kraja, i traže od njih harač kao i izjašnjavanje, navodno o državnosti Crne Gore, kao da je u pitanju referendumska kampanja, a ne redovni popis. Vlasti su zaboravile ranija obećanja da vrate status općinama Petnica i Gusinje, kao i da riješe ljudska prava u Južnom Sandžaku (sjeverni dio Crne Gore ).

Fašizam na djelu

Očigledno se vlasti Crne Gore plaše porasta izjašnjavanja pravoslavaca u Srbe i zato atakuju na Bošnjake kako bi one labilne preveli u Crnogorce islamske vjere. To se posebno manifestiralo ovih dana na jednom anahronom skupu o tzv. crnogorskom jeziku, koji je organizirala dukljanska grupacija na čelu sa tehničarem  dr. Nikolićem, sa dukljanskim vijećem metuzalema i pojedincima iz Crnogorske pravoslavne crkve, čiji je glavni uvodničar bio izvjesni dr. Adnan Čirgić. Željelo postići zbunjivanje bošnjačko- muslimanske polulacije preko Čirgićevog imena. To je zloupotreba jednog mladog čovjeka koji nije svjestan nacionalnog bića. Pitamo se kakve su to države koje nemaju stručnjake za jezik, historiju i pravo, nego pozajmljuju iz drugih naroda? Sličnih zloupotreba je bilo na prošlom popisu (2002. godine), kada je vlast manipulirala, tzv., karadačkih historičarem Šerbom Rastoderom, koji je čak i po vjerskim objektima lijepio plakate tražeći od Bošnjaka da se izjašnjavaju za crnogorski jezik, zbog čega ga je žestoko u javnosti opomenuo bošnjački intelektualac i advokat prof. dr. Sefer Međedović.

Najzad, možda ćemo znati pravu istinu preko Wikiliksa o tome šta se sve dešava u Crnoj Gori i kakvo se sve zamjesaštvo protežira. S druge strane, Evropa zna šta se dešava u Srbiji, preko glasovitog Jelka Kacina, izvjesitoca Evropskog parlamenta, ali takve ličnosti nema u Crnoj Gori.
Bošnjaci u Crnoj Gori se trebaju izjasniti na sljedeći način: nacionalnost – Bošnjak, vjera – islam, jezik- bosanski.

Autor: prof. dr. Šefket Krcić

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles