12. Juli 2018

“Da se zna, da se ne zaborovi” je poruka prve Komemoracije obilježavanja Genocida u Srebrenici koja se održala 10.07.2018. u Skoplju u organizaciji “Foruma Bosnjaka”.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj zvaničnika i delegacija, a na kojoj je bio održan prigodan program i obraćanja predstavnika drustveno-političkog života.

Koordinator Foruma Bošnjaka, Enes Šemsović je rekao: “Poruka današnje Komemoracije je ‘da se zna, da se ne zaboravi’. Obzirom da je Srebrenica pitanje morala prvog reda i odnosi se na cijelo čovječanstvo danas smo ovdje prisutni pripadnici svih etničkih i religioznih zajednica da osudimo ono što se desilo u Srebrenici da se ne bi nikom ponovilo.”

Narodni poslanik Zećir Ramčilović, koji je jedan od inicijatora prvog obilježavanja genocida u Makedoniji je istakao: “Važno je obilježiti ovaj dan, da podsjetimo sami sebe, da podsjetimo druge, da se sjećamo i da izvučemo pouku, ali i da uputimo poruku svima, poruku osude i poruku spremnosti da gradimo bolji svijet sa svima koji priznaju genocid, jer ko ne priznaje genocid u Srebrenici taj ne želi dobro Bošnjacima.”

U okviru obilježavanja grupa gradjana je otputovala za Memorijalni centar Potočari. A nakon prošlogodišnje parlamentarne delegacije u Potočarima, ove godine Predsjednik parlamenta Talat Džaferi i narodni poslanici Ferid Muhić i Zećir Ramčilović održali su komemorativnu sjednicu sa predstavnicima bošnjačke zajednice u makedonskom parlamentu.

Završni dio obilježavanja je bio “Marš mira” ulicama grada Skoplja, sa završnim obraćanjima na trgu “Makedonija” u centru grada.

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles