Bosna – Komandanti jedinica prijete otkazima vojnicima koji nose brade

0
12

Stanje poštivanja osnovnih vjerskih prava muslimana u Oružanim snagama BiH pogoršava se iz dana u dan. U toku su izmjene Zakona o službi u OS-u BiH, odnosno pravilnika koji, između ostaloga, regulira način odijevanja i izgled pripadnika OS-a BiH, te ostale bitne segmente vezane za vjerski identitet naših vojnika. Srpska i hrvatska komponenta u Ministarstvu odbrane BiH uspjeli su, uz pomoć bošnjačkih poslušnika, nametnuti veoma poguban Pravilnik o službi u OS-u BiH, a kojim se bitno ugrožavaju prava vojnika muslimana. Ovih dana u jedinicama Oružanih snaga BiH traje strašan pritisak na vojnike muslimane, koji iz vjerskih razloga nose brade, da se obriju. Komandanti jedinica prijete otkazima, degradiranjem u službi i brojnim drugim sankcijama. Pored brade na udar već dolazi i halal ishrana, sve se čini da se muslimanima u OS BiH onemogući halal ishrana. Ovo je samo početak realizacije novog pravilnika, nažalost na red će uskoro doći i ostali bitni dijelovi islamskog identiteta vojnika u OS BiH. Nije isključeno da će bh. vojnicima muslimanima u skoroj budućnosti biti zabranjeno i obavljanje molitvi.

Vojnici koji prakticiraju islam u Oružanim snagama prepušteni su na milost i nemilost onih koji su osmislili spomenute pogubne izmjene Zakona o službi u OS-u BiH. Vojni muftija, Rijaest IZ u BiH i bošnjački član Predsjedništva BiH ništa ne poduzimaju da se spriječi spomenuta vjerska diskriminacija muslimana u Oružanim snagama BiH. Spomenute institucije uputili su zahtjev Ministarstvu odbrane BiH da se omogući vojnicima muslimanima prakticiranje islama, od nošenja brade do prava na halal ishranu i obavljanje molitvi. Nažalost, nakon podnošenja zahtjeva niko više ništa ne radi da se spriječi vjerska diskriminacija vojnika muslimana. Poštovani muftija Ismail ef. Smajloviću, uvaženi reis Husein efendija Kavazoviću i gospodine Bakire Izetbegoviću vaša obaveza je da zaštitite prava muslimana u Oružanim snagama BiH, teret te odgovornosti nosite pred Allahom dželešanuhom. Pozivamo vas da dignete svoj glas.

P.S.  Zanimljivo je istaknuti jednu od vrsta neprincipijelnog poštivanja Pravilnika o službi u OS BiH. Naime, Pravilnikom je  zabranjeno konzumiranje alkohola, međutim alkohol  se svakodnevno konzumira i to ga najviše konzumiraju upravo oni koji rade na zabrani brade  i ostalog. Dakle, niko se ne osvrće na navedenu vrstu kršenja Pravilnika, međutim kada su u pitanju brada, halal hrana i ostalo, e onda su svi spremni udružiti snage kako bi sproveli svoje namete.

(Saff)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Bosna – Komandanti jedinica prijete otkazima vojnicima koji nose brade


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.