Bosna i Sandžak u srcu Amerike

17
18

Bosna_i_Sandzak_u_srcu_Nevzad_11_april_2015Amerika – U subotu, 11. aprila t.g., u Centru bošnjačko-američke zajednice u Elmwood Parku, u američkoj saveznoj državi New Jersey, u angažmanu Odbora na čelu sa agilnim predsjednikom Nevzadom Kurtagićem i imamom Džemal ef. Crnkićem priređeno je veče pod motom “Bosna i Sandžak u srcu”.

Ovo je prvi skup koji će po najavi organizatora i svih koji su se pristnima obratili prerasti, insha-Allah, u tradicionalnu manifestaciju Bošnjaka koji žive na istočnoj sjeverno-američkoj obali. Cilj je zbližavanje i ujedinjenje Bošnjaka s jedne i druge strane Drine, odnosno BiH i Sandžaka, i posebno upoznavanje mlađih generacija sa historijskim činjenicima o Bosni i Sandžaku od davnih pa sve do današnjih dana.

Bez medijske pompe i posebnog reklamiranja u mesdžidu pomenutog centra okupili su se Bošnjaci, Bošnjakinje i Albanci, mahom koji su okupljeni u bošnjačkim zajednicama koje djeluju u New Yorku, New Jerseyu, Pensylvenia…

U programu pored predsjednika Kurtagića i imama Crnkića učestvovali su dr. Muaz ef. Redžić, imam u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru u Grand Rapidsu i sekretar Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike, Nežad ef. Avdović, Islamski centar u Bronxu, Mehdija Demirović, Bosansko-hercegovački islamski centar, Amir ef Durić, Zajednica Bošnjaka Delaware Valley – Philadelphia, dr. Mersim Ziljkić, ispred Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida, Ago Kolenović, predsjednik IZ PG i dipl. ing. Husein Kadribegić.

Na samom početku večeri domaćin Džemal ef. Crnkić se zahvalio svim musafirima i džematlijama koji su došli da budu dio programa koji se po prvi put odvija u zajednici u kojoj je imam. Nevzad Kurtagić je govorio o Bosni i Sandžaku kroz vrijeme, kao i bitisanju Bošnjaka, istrebljenju i genocidu koje su bili uzrok iseljavanju našeg naroda. Kadribegić je na engleskom jeziku iznio historijske fakte o BiH i Sandžaku. Nedžad ef. Avdović je istakao da se Bošnjaci moraju učiti praštati jedni drugima i na taj način prevazilaziti međusobne probleme. U ovom kontekstu je istako svoj porodični slučaj iz ’90-tih i kako je njegov otac halalio određenim osobama koji su pogriješili prema njegovoj porodoci. On je apelovao da se nastavi sa ovakvim skupovima. Dok o nacionalnim podvalama i lutanjima jednog broja zavedenih Bošnjaka osvrnuo se Mehdija ef. Demirović koji je naveo primjere sa kojima se sretao kroz rad i život a tiče se tzv. Crnogoraca islamske vjeroispovjesti i osporavanja bosanskog jezika. Takvim slučajevima, posebno u razgovoru sa Crnogorcima, ukazivao je Demirović da Bošnjaci imaju svoju naciju, vjeru – islam, bosanski jezik koji se itekako razlikuje od jezika sa kojim se koristi pravoslavno življe na tom području. Amir ef. Durić je istakao da je Kur’an najbolja spona povezivanja Bošnjaka s jedne i druge strane Drine. Dr. Mersim Ziljkić je ukazao na važnost ovakve vrste manifestacije i ukratko je predstavo projekte koji su od velike važnosti kako za naš narod u Plavu, Gusinju ostatku Sandžaka, BiH ali i dijaspori. On je posebno istakao kolika je važnost završetka radova na Šehidskoj džamiji i Islamskom kulturnom centru u Vojnom Selu kod Plava, zatim izgradnje Memorijalnog centra žrtvama genocida «Šadrvan» u Monticellu, završetak snimanja dokumentarnog filma «Genocid u kontinuitetu nad Bošnjacima», a sve to uz angažman članova Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida. Ago Kolenović je također istako o važnosti jedinstva među našim narodom u BiH i Sandžaku, ali i dijaspori.

Iz obraćanja specijalnog musafira dr. Muaza Redžića se moglo saznati kolike su porodične izmiješanosti među Bošnjacima s jedne i druge strane Drine. On je to konkretnim primjerom ukazao kroz svoju porodicu koji sa očeve strane vuku porijeklo iz Plava (južni Sandžak), koji su još prije 150-200 godina bili prisiljeni da napuste svoj toprak i da se nasele u Kamenici kod Zvornika. Dok sa majčine strane, čuvena begovska porodica, također je bila prisiljena da napusti Kolašin i naselili su se u Arnautovićima kod Rogatice. Nad ovom porodicom u Kolašinu i Rogatici u više navrata su vršeni zločini, pljačkanje i paljenje imovine. Čak u Rogatici u 2-3 navrata kroz ratove sve im je pljačkano, dok ih je bošnjački ponos i inat vraćao na svoj toprak koji su obnavljali i počinjali novi život. Sam Redžić ističe da ni sami nismo svjestni koliko su Bošnjaci s jedne i druge strane Drine rodbinski povezani i ispretpletani, samo treba sjesti, učiti i istražiti… Svakako da bi svaki takav makar pojedinačni poduhvati učinili plodom da se poveže rodbina s obje strane Drine. U ovom kontekstu možemo pomenuti dirljiv momenat kada su se dvojica rođaka, naš gazija Ago i Muaz, sa jednog ognjišta, porijeklom iz Plava, po prvi put sreću i upoznaju u dalekoj Americi.

Dr. Redžić, kako smo rekli imam je u Grand Rapidsu, tako da je u drugi dijelu svog obraćanja posvetio projektu izgradnje džamije koji finaciraju članovi te zajednice. Dakako i u ovoj večeri bilo je dosta onih koji su iskazali zainteresiranost da podrže i taj projekat. Da napomenemo, pored Behar džamije koja je već izgrađena, ovo će biti druga bošnjačka džamija koja će krasiti Grand Rapids u Michingenu.

Da istaknemo, vjerujemo najljepši dio programa, u kojem su naši mladi sa svojim melodičnim glasom prisutnima poklonili po ilahiju i kasidu. Tako je Ayla Kurtagić prisutnima poklonila kasidu “Nad Sandžakom kad se tekbir prolomi”, Merjem Konjhodžić “Šehidi”, kao i Amar Sharaf uz def i pratnju imama otpjevao «Hidžra». Amela Suljić učenjem Kur’ana i to neposredno nakon naučene sufare kod imama Crnkića pokazala je da se trudom i učenjem u kratkom roku može postići jako puno. Za takav predan rad u mektebu dr. Redžić joj je uručio doplomu i Kur’an Azimušan.

Hadži Malića Pjetrović pred dušu svog supruga rah. h. Šaćira i svih rahmetlija u njenoj porodici izučila je hatmu, dok je hafiz Omeragić tim povodom na kraju programa proučio hatma dovu.

Zahvalnost vrijednim džematlijkama koje su priredile bogatu večeru, i čestitka za odlazak u penziju h. Aiši Mrkulić koja je za ovu priliku, a tim povodom, žrtvovala kurban.

Na kraju naglašavamo, sama ideja ovakvog skupa je pokazala da Bosna i Sandžak jesu u srcu svakog Bošnjaka, neovisno sa koje je strane Drine. Zato iako daleko od rodnog topraka učinit ćemo sve da Bosna i Sandžak zaživi u srcu svakog Bošnjaka rodom od Plava-Gusinja – na istoku, do Cazina – na zapadu, koji živi u dalekoj Americi i šire. Podvlačimo, režimske podrepne buhe, pijuni i špijuni ne trebaju zanimati one koji se hoće i znaju žrtvovati za svoj bošnjački narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu i Sandžak. Mi idemo dalje!!! (EK)

(bosnjaci,net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

17 KOMENTARI

 1. Za Oliveru:Nista nisi bolja od seselja Karadjica I ostalih govana dok ti mozes poredjivati jednog Jasarevica sa 80% srpskog naroda koji nista drugo nezna osim ubijati starce i djecu i silovati zene

  0

  0
 2. Tako i treba,sto cesce organizirati ovakve skupove izmedju nas i Bosanaca,a i brace Albanaca! Zajedno smo jaci i to u svakom smislu.Prije svega ne treba nasjedati na propagande i smutnje!!!!

  0

  0
 3. Bravo bosno, bravo sandzaku! 🙂

  Nema gdje nas nema. Cetnici mislili da su nas rastijerali a mi svuda gdje smo pustili korijene, uklopili se, stekli znanja pa sad jos jace i jos zesce za nasu domovinu. 😀

  0

  0
  • Sta ce on morgenu.org kada je bezlican i krade ti nik.komplex je cudo mada nista iznenadjujuce za pripadnika pljackaske nacije.vucic vaskreše srpine hihuhihihi .moramo se podsjetiti srpskog teroriste koji je sa eksplozivom bio kraj ambasade na Nezavisnom ali efikasna policija i specijalci Drzave Kosove na zavidnom nivou i blic akcijom eliminisali su ovog po_cetnika

   0

   0
   • Moramo se takođe podsetiti i bošnjačkog teroriste Mevlida Jašarevića iz Novog Pazara koji je naoružan ručnim bombama i kalašnjikovim pucao na Američku ambasadu u Sarajevu 2011. godine.

    0

    0
   • Ha mevlid jasarevic ha gavrilo princip – iz iste srpske udbasko-teroristicke kuhinje iznikose…

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.