Bosna i Hercegovina nije vještacka tvorevina

7
3

inst-kanada-280x144BiH – GOSPODINE HEINZ-CHRISTIAN STRACHE BOSNA I HERCEGOVINA NIJE VJEŠTAČKA TVOREVINA, VEĆ MEĐUNARODNO PRIZNATA, HISTORIJSKA DRŽAVNO DRUŠTVENA ČINJENICA

Povodom intervjua šefa desničarske Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) gospodina Heinz-Christiana Strachea od 18.09.2013., pod nazivom  “Punim gasom protiv eura” datom za Bečke novine (Wiener Zeitung)[1] u kojem gospodin H.C. Strache tvrdi da je „Bosna i Hercegovina vještačka tvorevina”, Institut za istraživanje genocida Kanada izdaje

Saopćenje za javnost

S obzirom da gospodin H.C. pokušava revidirati historijsku istinu i činjenicu o bosanskohercegovačkoj državi i društvu i tako lažima obmanuti austrijsku i svjetsku javnost, Institut za istraživanje genocida Kanada obavještava javnost o sljedećem:

1. Bosna i Hercegovina ima hiljadugodišnju državnu i društvenu tradiciju multivjerske, multietničke i multikulturne  opstojnosti. Multidimenzionalna egzistencija, bitnost i bitisanost bosanskohercegovačkih naroda i građana izražena je kroz društveni model Ideje Bosne i bosanskog duha na čijim temeljima je izrasla Ujedinjena Europa. Bosna i Hercegovina je još 1377. postala kraljevinom, a na referendumu o državnosti Republike Bosne i Hercegovine od 1. marta 1992. godine kao svojevrsnim plebiscitom bosanskohercegovačkih stanovnika, pravno je potvrđena nezavisnost, suverenost, teritorijalna cjelovitost bosanskohercegovačke države, koja je 22. 05. 1992. svjetski priznata kao 177. članica Ujedinjenih Nacija.

2. Sa ciljem rješavanja srpskog i hrvatskog nacionalnog pitanja u bivšoj Jugoslaviji kroz uništenje Republike Bosne i Hercegovine i podjelu njenog teritorija, te kroz uništenje bosanskohercegovačkog autohtonog bošnjačkog naroda izvršenja je srpskohrvatska agresija i genocid. Dogovor Milošević-Tuđman (mart, april 1991.), da srpsko-hrvatski pakt u ujedinjenom poduhvatu Srbije i Hrvatske i njihovih surogata u Bosni i Hercegovini, unište Republiku Bosnu i Hercegovinu, pobiju i protjeraju Bošnjake, te sebi stvore dvije države, Republiku Srpsku i Hrvatsku republiku Herceg-Bosna je nastavak realizacije agresivno – genocidnog dogovora Cvetković-Maček iz 1939.  Pri tome su Bošnjake odlučili genocidno eliminirati, uništiti kao politički, ekonomski, naučni i kulturni faktor, a preostale strpati u enklavu u Centralnoj Bosni, na oko 15% teritorija Bosne i Hercegovine.

3. Vašingtonskim ugovorom potpisanim između Republike Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske (18.3.1994.), Republika Bosna i Hercegovina  je suspendirana ultimatumom Republike Hrvatske da će samo nakon potpisivanja tog dokumenta obustaviti agresiju protiv Republike Bosne i Hercegovine.  Agresija velikosrpskog dijela srpsko-hrvatskog pakta protiv Republike Bosne i Hercegovine je nastavljena, sa kulminacijom genocida u Srebrenici, a zatim je u novembru 1995. potpisan ugovor u Dejtonu, koji sadrži i Aneks 4, ustav dejtonske Bosne i Hercegovine. Vašingtonski i Dejtonski  ugovori su  nelegitimni i nelegalni po domaćem i internacionalnom pravo. Ugovore Skupština Republike Bosne i Hercegovine nije prihvatila u punom, legalnom sastavu, tako da je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu nastavljena drugim sredstvima i metodama.

4. Imajući u vidu dobro poznato, negativno austrijsko iskustvo iz Drugog svjetskog rata, izjava austrijskog političara data u predizborne političke svrhe je direktan doprinos nastavku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima drugim sredstvima i metodama. Istovremeno ta izjava vrijeđa žrtve i preživjele svjedoke oružanog dijela agresije i genocida. Na kraju izjava može ozbiljno poremetiti tradicionalno dobre bilateralne odnose izmedju Austrije i Bosne i Hercegovine.

5. Kada gospodinu  H.C. Strache nije uspjelo da pokupi glasove od Austrijanaca na prošlim izborima, izjavama usmjerenim prema naturalizovanim Austrijancima iz Afrike i Azije, uglavnom muslimanima i muslimankama, sada vidi šansu da uzme potencijalne glasove od Austrijanaca koji su porijeklom iz bivše Jugoslavije, negiranjem države Bosne i Hercegovine.

I ako gospodin H.C. Strahe nikada neće dobiti glasove od autohtonih Austrijanaca u tolikom procentu da bi on i njegova politička partija mogli promijeniti nešto u Parlamentu Austrije ili na političkoj sceni te zemlje, Institut za istraživanje genocida, Kanada u ime žrtava i preživjelih svjedoka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini koji i danas traju drugim sredstvima, javno osuđuje izjavu gospodina HC Strahea, poziva ga da se javno izvine građanima Bosne i Hercegovine i poziva sve prijatelje istine i pravde u Austriji da se javno ograde od izjave gospodina H.C. Straha i njegove političke partije.

Institut za istraživanje genocida, Kanada

(sbk.eu.com)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

7 KOMENTARI

 1. Хахахахаха!!!
  У Босни се ратовало да не живе заједно,али и да свака етничка заједница има своју државу.Па шта је онда ако није вештачка???

  0

  0
   • Јесте било рата,али ни и рата у коме су једн,други и трећи ратовали да не живе заједно.Најбоље би било да поделе Босну на три области и свако себи.

    0

    0
 2. tako treba reagovati kulturno mudro smisljeno kroz organizacije i institucije, traziti prijatelje svuda gdje je moguce dokazivati da smo miroljubiv narod spremni za suzivot sa drugima, to sto taj govori u Austriji vjerovatno Srbi su iskoristili svoj lobi koji imaju od ranije, ali ni mi vise ne spavamo sada su stvari mnogo drugacije nego ranije.

  0

  0
  • Срби не желе да живе у Босни.Они желе да живе самостално у Републици Српској.Исто је и са Хрватима.Зар муслимани желе на силу да их приволе на то???

   0

   0
   • Sombore,ono što želite drugima vama se desi.Željeli ste Srbiju u granicama Karlobag-Virovitica-Ogulin-Karlovac,cijelu BiH,Crnu Goru,Makedoniju.A onda vam se halapljivost obi o glavu i za sva vremena izgubiste Kosovo.Ovakvom politikom poniženja i nepodaštavanja svega nesrpskoga ako Bog da izgubiće te i Vojvodinu i Sandžak.Opametite se inače će vam granica biti u Raškoj a za ulazak u nezavisni i suvereni Sandžak će vam trebati pasoši.Mislili ste da drugi haluciniraju i imaju fatamorganu kada su govorili o otcepljenju od Srbije ali kao što vidiš i to se desi.Ne ubražujte da ste superiorni jer ste većina i imate sve poluge vlasti,nismo ni mi repa bez korjena a znaj da bi na najmanji pokušaj nasrtaja države sa svojim oružanim snagama na stanovništvo u Sandžaku to stanje proizvelo da ovdje dođe stotine hiljada braće iz cijelog muslimanskog svijeta čiju neustrašivost i vi dobro poznajete a naročito tvoja braća iz BiH.Ne prizivajte zlo nego se okrenite zajedničkom suživotu,rat ne donosi nikome dobro a ako nisi obaviješten Slobo vi je odavno umro i hladi se u Požarevcu.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.